Téli hírmorzsák

Lykovcán Ágota olimpiai kvótája - Pljuscsenko visszatért

Rögtön az első alkalommal megfutotta 500 méteren az olimpia szintet Lykovcán Ágota. Legjobb női gyorskorcsolyázónk ezzel olimpiai kvótát szerzett, csakúgy mint a Calgaryban 1500 méteren remeklő Nagy Konrád.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Rögtön nyitásként nagyszerű hírről számolhatunk be, hiszen a Calgaryban zajló olimpiai kvalifikációs versenyen legjobb gyorskorcsolyázónk, Lykovcán Ágota 39.28-al, új országos csúcsot teljesített 500 méteren, amivel megszerezte az indulási jogot a szocsi olimpiára. Az olimpiai szerepléshez a nemzetközi szövetség által nyáron publikált szintek szerint 39,50-en belüli idő kellett ezen a távon. A régi magyar rekordot még a 2002-es olimpiáról Egyed Krisztina tartotta 39,47-el.

Calgarban legjobb férfi versenyzőnk, Nagy Konrád is remekelt, aki az 1500 méteres távon szintén teljesítette az olimpiai kvótát, 1:46,70-es idejével ráadásul ő is új országos csúcsot ért el, ami bőven a szocsi kvalifikációs időn (1:48,50) belül van. Az általunk korábban már bemutatott Ágotának és Konrádnak is gratulálunk a szerepléshez és hasonló folytatást kívánunk nekik!  A két fiatal amúgy közösen ünnepelt a kiválóan sikerült versenyek után, amelyről a Facebookon egy közös képet is megosztottak.

- A héten végleg eldőlt, hogy a jövőben belga színekben folytathatja pályafutását a torinói olimpia váltó bajnoka, Michael Rösch. A kiváló biatlonos hivatalosan is kérvényezte a belga állampolgárságot, így a szövetség vezetői bíznak benne, hogy a szezon első felében már versenyeken is indulhat új hazája színeiben. A 30 éves versenyzőre az elmúlt időszakban már nem számítottak a németeknél, tavaly ezért vetődött fel benne az országváltás lehetősége. Rösch már az idei vb-n is szeretett volna belga színekben versenyezni, de akkor ennek még adminisztratív akadályai voltak.

- Jól sikerült a visszatérése az olimpiai bajnok műkorcsolyázónak Jevgenyij Pljuscsenkónak. Az oroszok torinói bajnoka hátsérülése és műtéte, valamint az ebből fakadó tíz hónapra nyúló verseny nélküli időszak után most szerepelt először és első versenyén rögtön győzött is Rigában. A jól sikerült pénteki rövidprogram után a 31 éves orosz műkorcsolyázó szombaton a kűrben is erős programot mutatott be, így 263,25 pontjával győzött honfitársai, Alexander Petrov és Szergej Borodulin előtt.

- Pár napja téli hírmorzsáink között is beszámoltunk az orosz gyorskorcsolyázó, Gyenyisz Juskov új világrekordjáról. A Calgaryban futott 3:34,37-es eredményt azonban végül nem ismerte el hivatalosnak a nemzetközi szövetség (ISU), mert a tesztverseny során nem volt doppingellenőrzés. Az orosz versenyző ideje kapcsán a sportági szakértők új ruhaforradalomról beszélnek. Juskov kiváló időeredménye mögött ugyanis a Confex cég új gyorskorcsolya ruhája (is) állhat, amelyben október végén a holland klasszis, Sven Kramer is teljesített egy zseniális időt (12:46,69) tízezer méteren, amivel öt másodpercre megközelítette az általa magaslati pályán, Salt Lake Cityben futott világrekordot. Ez az idő egyébként a nem magaslati pályán valaha elért legjobb időeredmény volt tízezren, ami után érdekes, hogy a holland szövetség mégsem írt alá azonnal szerződést a gyártó céggel. Az orosz és a dél-koreai csapat viszont rögtön "lecsapott" a csodaruhára és lehet, hogy a szerződéskötés körüli hezitálás fájó következményeit a sportágat uraló hollandok majd a szocsi olimpián szenvedhetik el. Ez is lehet egy olyan piciny háttérinformáció, amire majd a szocsi olimpiai idején a fogadásoknál is érdemes lesz odafigyelni!

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Ha pedig már gyorskorcsolya, akkor még egy kis érdekesség a sportág hátteréből: az ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein túl van élete 500. doppingellenőrzésén. A német versenyző menedzsmentje hozta nyilvánosságra az adatot Calgaryban, miután a 41 éves versenyzőtől Kanadában is vért vettek az ellenőrök. Pályafutása során eddig 287 vizelet- és 213 vérmintát adott Pechstein, akit pár éve doppingolással vádoltak meg és azóta is elhúzódó pereskedése van ezügyben, így vélhetően a mostani, amúgy nyilván a teljesítmény szempontjából lényegtelen információ publikálása mögött is ez állhat. A veterán német versenyző az ellenőrzések után aztán Calgaryban ismét bizonyított, hiszen 3000 méteren 3:59,04-es idejével az olimpiai bajnok Martina Sablikovát és a szintén négy percen belül korizó Ireen Wüstöt megelőzve győzött, amivel karrierje 30. Világkupa sikerét aratta.

- Peking 2022-es téli olimpiai pályázatát segítheti az a bejelentés, amely szerint a idén december végén két szabadstílusú Világkupa versenyt is rendeznek a kínai főváros központi stadionjában. A Madárfészek néven ismertté vált stadion volt a 2008-as nyári olimpia központi létesítménye, ahol idén december 20-án és 21-én is rendeznek majd egy-egy aerials versenyt.