Angol foci

Egy kiskaput becsukott az FA, Torres decemberben már nem úszná meg

A Premier League két hét múlva esedékes fordulójától kezdve erősödik a bajnokság mérkőzéseit utólag vizsgáló bírói testület jogköre, több szabálytalanság után szabhatnak ki büntetést.

Két hét múlva az ilyen eseteket már a videós bizottság is elbírálhatja

A szeptember végén játszott Tottenham-Chelsea meccs után Fernando Torres megúszta az eltiltást, miután Jan Vertonghen arcába kapart, mivel az egyik partjelző részben látta az esetet, de nem ítélte elég súlyosnak. A mostani szabályváltoztatás lehetővé teszi az angol szövetség (FA) videóelemző testületének, hogy az ilyen esetekben is eljárást indítson a játékosokkal szemben. Figyelik a labda körüli "járulékos" eseteket, például a könyökléseket, felesleges odataposásokat és a labdától távol történt szabálytalanságokat is.

A Fulham játékosát, Sascha Riethert a három korábbi játékvezetőből álló bizottság már eltiltotta, amiért rátaposott a Manchester Unitedben szereplő Adnan Januzaj lábára a két csapat múlt szombati mérkőzésén. Abban az ügyben azért járhatott el a testület, mert a bíró és a segítői sem vették észre, hogy mi történt a pályán.

"Az új szabály lehetővé teszi az FA számára, hogy kezelje a durva szabálytalanságokat. A játékvezetőknek néha nehéz észrevenni ezeket az eseteket, mivel sokszor csak a labda körüli eseményekre tudnak figyelni. Ez egy fontos lépés a játék számára, és megfelelő eszközöket ad a szövetség kezébe. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy a játékvezetők minden esetben meg tudják hozni a jó döntéseket a pályán" - mondta Darren Bailey, az FA egyik igazgatója.

A két hét múlva rendezendő forduló rögtön egy Everton-Liverpool városi rangadóval indul, de más, várhatóan intenzív párosítások is lesznek, így újra fontos szerep várhat a videóelemzőkre.