Forma-1

Ki hol vezet jövőre?

  • P. Kele János

Alakul a jövő évi F1-es mezőny, már csak néhány kérdőjel éktelenkedik a pilóta-palettán. Áttekintés.

Az idei, hátborzongatóan unalmas idény után 2014-től szabályváltozások jönnek: új, sokkal kisebb turbómotorok és néhány aerodinamikai apróság. A csapatok és a szurkolók abban reménykednek, új kezdet jöhet, és ahogy 2009-ben a Red Bull, most mások emelkednek majd fel a változó szabályoknak köszönhetően. Lássuk, ki honnan közelíti a szemléletváltást, és merre veszik az irányt a távozó pilóták.

A Red Bullnál pofonegyszerű a helyzet: Webbernek elege lett a ketteske szerepéből, és lefarcolt a Le Mans sorozatba, helyét a honfitárs, eddig a fiókcsapatnál nevelgetett Daniel Ricciardo veszi át jövőre. Vettel természetesen kirobbanthatatlan, és bár szó volt annak idején Räikkönen csábítgatásáról, úgy tűnik, vitathatatlan vezérszerepe továbbra sem lesz kérdéses a csapatnál. A pletykák ellenére Newey is marad, az ő személye pedig garancia arra, hogy jövőre is jó autója lesz az osztrákoknak.

Jövőre már ugyanolyan overallban fotózkodhatnak - AFP

A Ferrari szintén pontot tett már az ügy végére, de ők a Red Bullal ellentétben lapot húztak 19-re: a gyengécske Massa helyét a világbajnok Räikkönen veszi át 2014-től. A finn Jégember a Lotusnál bebizonyította, egy jó autóban bőven talál még motivációt, és talán a visszavágás reménye is fűtheti, hiszen 2009 végén éppen Alonso miatt ebrudalták ki a Scuderiától. Érdekes párosítás lesz, talán a mezőny legerősebbje, két érinthetetlen egóval, két hamisítatlan vezérbikával, akik nem egymást utálják engesztelhetetlenül, hanem a vereséget. Márpedig az egyikőjüknek ki kell kapnia...

A Mercedesnél szintén le vannak osztva a lapok, Rosberg és Hamilton is marad. A kérdés inkább a csapatfőnök, Ross Brawn személye, akit állítólag a McLaren és a Williams is csábít, és csak akkor hajlandó maradni, ha teljhatalmú csapatfőnöki jogkört kap a csapatnál. Döntés az évadzárón, Brazíliában várható, de sokat elmond a helyzetről, hogy hiába áll ki a brit szakember mellett kétheti rendszerességgel a tanácsadó Lauda, és a sportigazgató Toto Wolff is, valahogy egyelőre nem találkoznak az álláspontok.

A Lotus második ülése jelenleg a pilótapiac legkelendőbb árucikke. Most úgy néz ki, Hülkenberg lesz a befutó, de egy hete még Maldonado, egy hónapja pedig Massa számított a legerősebb jelöltnek. A csapatot régóta kecsegtető Quantum csoport viszont a hírek szerint végre fizetett, és ebből nem csak Räikkönen elmaradt bérét sikerült rendezni, de a csapat egy fizetős pilóta alkalmazásának szükségességét is elkerülte. Az egyes számú ülés az utóbbi hetekben kivirágzó Grosjeané, de kérdés, mire megy a csapat igazi vezér nélkül.

A McLarennél szintén vannak még vitás pontok, legutóbb a korábbi F1-es menő Jan Magnussen fia, Kevin vetődött fel, mint lehetséges Pérez-utód. A mexikóival állítólag egyáltalán nem elégedettek Wokingban, és bár a Telmextől érkező busás szponzorpénz nyilván kecsegtető opció, benne van a levegőben, hogy egyetlen szezon után ejtik. Button helye viszont megingathatatlan, az angol úgy tűnik, a McLarenből fog visszavonulni.

A Force Indiánál már lassan hagyomány, hogy a szezon végéhez közeledve csak az egyik pilóta helye biztos, most sincs ez másként. Di Resta biztosan marad, hiszen szerződése van, de az évad előtt hatalmas meglepetésre reaktivált Adrian Sutilnak valószínűleg kitelt a becsülete az istállónál. A lehetséges utód minden bizonnyal a Massa-Calado-Maldonado hármasból kerül majd ki, mi a tehetség vs. hozott pénz halmazok metszete alapján a venezuelaira tippelünk.

Hülkenberg a Ferrariról ugyan lemaradt, de így is biztosan sapkát cserél jövőre - Fotó: AFP

A Saubernél már csak egy hely kiadó, de furcsa mód nem valamelyik jelenlegi pilóta, hanem a mindössze 18 éves Szergej Szirotkin rendelkezik aláírt szerződéssel. A csapat nem is tagadta, a fiatal orosz elsősorban tehetős szponzorainak köszönheti az ülését, és várhatóan ez a szempont a másik pilóta kiválasztásában is fontos szerepet játszik majd. Massa jó választás lehetne, de ő alighanem inkább vinné a pénzt, mint hozná, ellentétben például a Telmex által patronált Gutierrezzel, vagy a McLarennél megbukó Pérezzel.

A Toro Rossónál elfogytak a helyek, az istálló két hete jelentette be, hogy a távozó Daniel Ricciardo helyét az orosz Danyil Kvjat veszi át jövőre. A fiatal tehetség 2012-ben Formula-Renault, idén pedig GP3-as bajnok lett, utóbbi címét sokat sejtetően Christian Horner és Mark Webber közös csapatával érte el. Csapattársa a már rutinosnak mondható Jean-Eric Vergne lesz.

A Williams története leggyengébb szezonját futja, az autó bűngyenge, és bár a pilóták sem brillíroznak vele, összességben sem Maldonado, sem Bottas nem hibáztatható a gyenge eredményekért. A venezuelai ugyan távozni akar, de egyelőre nehezen nyílnak meg előtte az ajtók, a Williamsnél pedig szponzormilliói miatt ragaszkodna hozzá. Csakúgy, mint Bottashoz, hiszen a finn szintén jelentős összeggel járul hozzá a csapat költségvetéséhez. Ha valamelyik pilóta mégis távozna, akkor valószínűleg Massa lesz a befutó a helyére.

A Caterhamnél Pic és van der Garde is érvényes szerződéssel bír 2014-re, mégsem lepődnénk meg a lecserélésükön. A francia ugyan jól teljesít, de ezen a szinten ez nem elég, ha a szponzorai nem tesznek le elég jó ajánlatot az asztalra, várhatóan könnyes búcsú nélkül engedik útjára. Van der Garde-nál még egyszerűbb a helyzet, ő ugyanis cserébe még jól sem vezet, akár Vandoorn, akár Magnussen, akár Felix da Costa könnyűszerrel pótolná. A kérdést azonban várhatóan nem a képességek, hanem a hozott szponzorpénzek döntik majd el, ne legyenek kétségeink, hatalmas licit tárgya lesz majd az ülés.

Pont úgy, ahogy a Marussiáé, azzal a különbséggel, hogy az oroszoknál egy hely már elkelt, a szupertehetség Jules Bianchi ugyanis biztosan marad. Mellé a jelenlegi csapattárs Chilton, a nevelőszériákban már meglehetősen tapasztalt Lucas Razia, és a csapat mclarenes kötődése miatt erős jelöltnek tűnő Magnussen is esélyes a másik ülésre. Ha végül a wokingi utánpótlásból kikerülő Magnussen győzne, érdekes csatát vívhatna a Ferrari-nevelt Bianchi ellenében.

Várható pilótafelállás
a 2014-es szezonra
Csapat Pilóták
Red Bull-Renault Sebastian Vettel (német)
  Daniel Ricciardo (ausztrál)
Ferrari Fernando Alonso (spanyol)
  Kimi Räikkönen (finn)
Mercedes Lewis Hamilton (brit)
  Nico Rosberg (német)
Lotus-Renault Romain Grosjan (francia)
  Nico Hülkenberg (német)
  Pastor Maldonado (venezuelai)
  Felipe Massa (brazil)
McLaren-Mercedes Jenson Button (brit)
  Sergio Pérez (mexikói)
  Kevin Magnussen (dán)
Force India-Mercedes Paul di Resta (brit)
  Pastor Maldonado (venezuelai)
  Felipe Massa (brazil)
  James Calado (brit)
Sauber-Ferrari Szergej Szirotkin (orosz)
  Esteban Gutierrez (mexikói)
  Sergio Pérez (mexikói)
  Felipe Massa (brazil)
Toro Rosso-Ferrari Danyil Kvjat (orosz)
  Jean-Eric Vergne (francia)
Williams-Renault Pastor Maldonado (venezuelai)
  Valtteri Bottas (finn)
  Felipe Massa (brazil)
Caterham-Renault Charles Pic (francia)
  Giedo van der Garde (holland)
  Stoffel Vandoorne (belga)
  Kevin Magnussen (dán)
  Antonio Félix da Costa (portugál)
  Heikki Kovalainen (finn)
Marussia-Cosworth Jules Bianchi (francia)
  Kevin Magnussen (dán)
  Max Chilton (brit)
  Lucas Razia (brazil)
félkövérrel a biztos szerződéssel rendelkezők, dőlttel a jelöltek