Inter

A király visszatér Milánóban

Udinében már leült a kispadra, a Livorno ellen pedig visszatérhet a pályára. 40 évesen 19. szezonjának vág neki az Interben Javier Zanetti.

Zanetti erényeit Ferenc pápa is elismeri - Fotó: AFP/archív

A kék-feketék legendája április 28-án, a Palermo ellen szenvedett Achilles-ín-szakadást. Megműtötték, tudni lehetett, hogy a felépülés legalább hat-kilenc hónapot vesz igénybe, ám Zanetti már a baj másnapján visszatérését tervezte. Hat és fél hónappal később ez megvalósul: hétvégén az Udinese ellen idegenben 3-0-ra megnyert bajnokin ott volt a keretben a veterán középpályás, akit minden bizonnyal a hazai közönség előtt szeretne bevetni Walter Mazzari.

"A kondíciója nagyon jó. Az edzéseken kértem a többieket, figyeljenek rá, de ő nagyon jól bánik a labdával. Természetesen óvatosnak kell lennünk vele, időre van szüksége. Nem tudom pontosan mikor, de hamarosan újra futballozhat" - mondta a napokban az Inter vezetőedzője.

Pedig hiába fogadkozott tavasszal Zanetti, benne volt a pakliban, hogy a súlyos sérülés véget vet pazar pályafutásának. "Legalább még egyszer szeretnék az Inter drukkerei előtt játszani. Remélem, akár többször is tudok" - nyilatkozta akkor a dél-amerikai. Zanetti nemcsak visszatér, hanem a tervezett időpont előtt segítheti a gyepen csapatát. A milánóiak sem írták le őt, a nyáron 2014 nyaráig szerződést hosszabbítottak vele.

Zanetti 1995-ben hazájából, a Banfield együttesétől szerződött az Interhez, ő volt az akkor elnöki pozícióba kerülő Massimo Moratti első igazolása. Azóta 845 tétmérkőzésen viselete a Nerazzurri mezét, 18 év alatt nemcsak az Internazionale, hanem a Serie A legnagyobb játékosai közé emelkedett, és úgy hírlik, visszavonulása után vezetőként szolgálja tovább a klubot.

Nem olasz nemzetiségű labdarúgóként ő lépett pályára legtöbbször az Interben és a Serie A-ban, valószínűleg ezt a csúcsát sosem fogják megdönteni. Minden létező trófeát megnyert csapatával: ötszörös bajnok, négyszeres Olasz Kupa- és Szuperkupa-győztes, egyszer-egyszer hódította el övéivel a Bajnokok Ligáját, az UEFA-kupát és a klubvilágbajnoki címet. Az argentin válogatottban is rekorder, 145-ször viselte a címeres mezt, de csak ezüstökig jutott: kétszer a Copa Américán és a Konföderációs Kupán, valamint az 1996-os olimpián. Két világbajnokságon vett részt (1998, 2002) az Albicelestesszel.

Sorsszerű, hogy ebben a szezonban a jobb oldala sebezhető az Internek, ez az a poszt, ahol Zanetti rengeteget játszott. Ugyanakkor ironikus a helyzet, tíz éve tökéletesen megoldotta a feladatot az argentin, de már nem alapozhat egy 40 éves játékosra az edző, főleg Mazzari, aki támadófeladatokat is elvár egy jobbhátvédtől.

Az előrejelzések szerint győztes meccsen térhet vissza Zanetti, mint az lenti scoreboardunkból kiderül, a fogadóirodák sima Inter-sikert várnak az újonc ellen.

[1536636] 2013-11-09 20:45:00 Inter - Livornox;