Abu-Dzabi Nagydíj

Nagyobb lett a játékautóm - Vettel

A sorozatban negyedik világbajnoki címét múlt héten Indiában bebiztosító Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte meg a vasárnapi Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjat. Vettel mögött csapattársa, az F1-ből az év végén visszavonuló ausztrál Mark Webber végzett a második, Nico Rosberg, a Mercedes nversenyzője pedig a harmadik helyen.

Ismét tarolt a Red Bull - Fotó: AFP

"Megint megcsináltam, szórakoztattam egy kicsit a nézőket a befutónál, de visszahoztam a kocsit a Parc fermé-be. Hihetetlen érzés, köszönöm az össze szurkolónak, fantasztikus volt a mai hangulat, rengeteg ember volt kint, és szinte minden kanyarban láttam német zászlót. Nagyon jó érzés ekkora támogatást kapni, és a Red Bullnak is egyre több a szurkolója, remélem jövőre még többen jönnek ki ide. Az autó zseniális volt, nem is tudok mit hozzátenni. Szinte repült bizonyos helyeken, elképesztő különbség volt a többiekhez képest. Köszönöm a csapatnak, és a Renault-nak is hálával tartozunk, nagy mértékben nekik köszönhetjük sikereinket. Reméljük, jövőre is ilyen erős és megbízható motort kapunk tőlük" - értékelt Sebastian Vettel a dobogón.

A 26 éves német pilóta idei 11., sorozatban hetedik futamgyőzelmét aratta, ez volt pályafutása 37. GP-sikere és 60. dobogós helyezése. Nem mellesleg beállította Michael Schumacher rekordját, ugyanis előtte csak a hétszeres világbajnok honfitársa volt képes sorozatban hét GP-t nyerni, még 2004-ben. Abu-Dzabiba családja is elkísérte a négyszeres világbajnokot.

"Rengeteget számít, hogy itt vannak. Előttük versenyeztem gyerekkoromban is, most már kicsit nagyobb vagyok, nagyobb a játékautó is, és többen néznek. Nagyon szeretem őket, nekik ajánlom a győzelmem, rengeteg pozitív dolgot tanultam tőlük, remélem, egyszer én is átadhatom ezeket a saját gyermekeimnek."

A 37 éves, az idény végén a Száguldó Cirkuszból távozó Mark Webber a pole pozícióból rajtotl, de nem tudta megtartani ezt a helyet, továbbra is várat magára karrierje tizedik futamgyőzelme. A Red Bull viszont idén harmadszor aratott kettős sikert.

"Nem volt túl ragyogó a rajtom, Nico hihetetlenül kezdett, Sebastian rajtja is jobb volt, mint az enyém. Az első etapban nem voltunk elég gyorsak a lágy gumin, és Seb gyorsan elhúzott. A közepes keveréken sikerült csökkentenem a hátrányon, onnantól rendben volt a verseny, de Seb sehol sem volt már, más dimenzióban haladt az élen, Nicóval harcoltam a másik helyén. A srácok remek munkát végeztek, köszönöm az ausztrál zászlókat, köszönöm az ausztrál szurkolóknak, hogy eljöttek ide. Megyünk tovább Austinba, még két futam van hátra, folytatjuk a munkát."

A dobogósokat a korábbi autóversenyző, visszavonulása óta kommentátorként dolgozó Martin Brundle interjúvolta meg, Webbernek feltette a kérdést, milyen érzés egy ilyen korszakos oilóta árnyékában élni. "Szó se róla, más kategória Seb csapattárásnak lenni, szereztem pár ősz hajszálat, de megpróbálok mindent, ma is beleadtam apait-anyait."

Nico Rosberg az első körben Vettelre is veszélyt jelentette, végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel. "Boldog vagyok, a harmadik hely elég jó, az volt a célunk, hogy a Red Bullok mögött a legjobb helyet szerezzük meg, ez összejött. Talán a második pozíciót is elcsíphettem volna egy tökéletes világban, de Mark megelőzött, kicsit csalódott  voltam emiatt, ezt leszámítva elégedett vagyok a hétvégével" - mondta a német.

"Örültem, hogy pontokat raboltunk a Ferrari elől és húzunk el tőlük folyamatosan, a második helyezés a cél a konstruktőri versenyben, sokkal több pénzt jelent jövőre. No és nem kell annél jobb motiváció, mint ha mi építjük a második legjobb autót."

Brundle végül a gumikról kérdezte Vettel (Mutasd a lábad, hogy használod a gumikat, annyira óvatos vagy velük, mi a titok?)"Nem tudom, hogy van-e titok. Néhány futammal ezelőtt azzal vádoltak, hogy van egy titkos kipörgésgátlóm. Nehéz ezekkel a gumikkal versenyezni, nagyon érzékenyek. Nyilván az az ideális helyzet, ha nincsenek előtted és üres a pálya. Az év végére kitapasztaltuk az abroncsokat. Nem hiszem, hogy genetikailag lenne titok a lábamban."

A világbajnoki sorozat két hét múlva, a szezon utolsó előtti versenyével, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik a texasi Austinban.

Abu-Dzabi Nagydíj, végeredmény:
helyezés pilóta   istálló idő rajtkocka pont
1. Sebastian Vettel német Red Bull Racing-Renault Győztes 2 25
2. Mark Webber ausztrál Red Bull Racing-Renault +30.8 sec 1 18
3. Nico Rosberg német Mercedes +33.6 sec 3 15
4. Romain Grosjean francia Lotus-Renault +34.8 sec 6 12
5. Fernando Alonso spanyol Ferrari +67.1 sec 10 10
6. Paul di Resta brit Force India-Mercedes +78.1 sec 11 8
7. Lewis Hamilton brit Mercedes +79.2 sec 4 6
8. Felipe Massa brazil Ferrari +82.8 sec 7 4
9. Sergio Pérez mexikói McLaren-Mercedes +91.1 sec 8 2
10. Adrian Sutil német Force India-Mercedes +93.2 sec 17 1
11. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault +95.9 sec 14  
12. Jenson Button brit McLaren-Mercedes + sec 12  
13. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari + sec 16  
14. Nico Hülkenberg német Sauber-Ferrari +1 kör 5  
15. Valtteri Bottas finn Williams-Renault +1 kör 15  
16. Daniel Ricciardo ausztrál STR-Ferrari +1 kör 9  
17. Jean-Eric Vergne francia STR-Ferrari +1 kör 13  
18. Giedo van der Garde holland Caterham-Renault +1kör 18  
19. Charles Pic francia Caterham-Renault +1 kör 19  
20. Jules Bianchi francia Marussia-Cosworth +2 kör 21  
21. Max Chilton brit Marussia-Cosworth +2 kör 20  
Kiesett Kimi Räikkönen finn Lotus-Renault Ütközés 22  
A világbajnoki pontversenyek állása 17 futam után (még 2 van hátra):
Pilóták:
1. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 347 pont
2. Fernando Alonso Ferrari 217
3. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 183
4. Lewis Hamilton Mercedes 175
5. Mark Webber Red Bull Racing-Renault 166
6. Nico Rosberg Mercedes 159
7. Romain Grosjean Lotus-Renault 114
8. Felipe Massa Ferrari 106
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 60
10. Paul di Resta Force India-Mercedes 48
11. Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 39
12. Sergio Pérez McLaren-Mercedes 35
13. Adrian Sutil Force India-Mercedes 29
14. Daniel Ricciardo STR-Ferrari 19
15. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 13
16. Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 6
17. Pastor Maldonado Williams-Renault 1
18. Valtteri Bottas Williams-Renault 0
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic Caterham-Renault 0
21 Giedo van der Garde Caterham-Renault 0
22 Max Chilton Marussia-Cosworth 0
Konstruktőrök:
1. Red Bull Racing-Renault  513 pont  
2. Mercedes 334  
3. Ferrari 323  
4. Lotus-Renault 297  
5. McLaren-Mercedes 95  
6. Force India-Mercedes 77  
7. Sauber-Ferrari 45  
8. STR-Ferrari 32  
9. Williams-Renault 1  
10. Marussia-Cosworth 0  
11. Caterham-Renault 0