Fogadóelőny

Babos Timi könnyezett, Djokovics fejben újra erős volt

A szerb Novak Djokovicsnak a párizsi döntőben is szüksége volt legendás küzdőszellemére, amely a vb-n is sokáig repítheti majd Londonban. Babos Tímeát ugyanakkor a torontói fináléban saját betegsége győzte le.

Bár idén már nincs hátra egyetlen Grand Slam-torna sem a tenisz versenynaptárban, esemény és fogadási lehetőség így is akad bőven a pattogó filclabda világában. Tippekkel és előzetesekkel ugyan rendszeresen jelentkezünk a teniszpályák környékéről, ám nem árt néha a száraz hírekkel, érdekességekkel is tisztában lenni, hátha ez adhat ihletet nektek egy-egy újabb sikeres fogadáshoz:

- Vasárnap délután a szerb Novak Djokovics sikerével ért véget a párizsi mesterverseny. A szerb klasszis a spanyol David Ferrert győzte le (7-5, 7-5) a döntőben. Djokovics ezzel sorrendben 17. meccsét nyerte meg, és jó előjelekkel készülhet a jövő heti londoni világbajnokságra. Ez volt a szerb játékos pályafutásának 40. tornagyőzelme (idén a hatodik), az open érában pedig ő lett ezzel a 15. olyan játékos, aki elérte ezt a számot.

Érdekesség, hogy a Párizsban címvédőnek számító Ferrer mindkét szettben 5-4-es előnynél adogathatott a játszmáért, ám a mentálisan roppant erős szerb mindkétszer fordítani tudott ellene. A 34 nyerőt ütő Djokovics ezzel karrierje 16. mesterversenyét nyerte meg, és a negyedik helyre jött fel Rafael Nadal (26), Roger Federer (21) és Andre Agassi (17) mögé a vonatkozó örökrangsorban.

- Nagyszerűen menetelt ezen a héten női éljátékosunk, Babos Tímea is, aki egészen a döntőig jutott el a torontói tornán. Ott azonban az első szett elvesztése (5-7) után feladta a küzdelmet az amerikai Victoria Duval ellen. Babos korábbi betegsége miatt érezte magát rosszul, ezért nem tudta folytatni a játékot, számára pedig ezzel a balul sikerült találkozóval ért véget a 2013-as tenisz évad. "Hetek óta rosszul vagyok, és ma annyira rosszul éreztem magam, hogy nem tudtam tovább játszani a döntőt… Pedig úgy érzem, jó esélyem lett volna a győzelemre. Jó taktikát dolgoztam ki, amit nem kedvelt Duval. Így is 5:7 volt, úgy hogy végigkönnyeztem a szettet… Sajnálom, de végre vége az évnek” - nyilatkozta Timi, aki karrierje során 17. alkalommal volt finalista egyesben felnőtt ITF-tornán.

- Új edzői vannak Jo-Wilfried Tsongának, aki két honfitársát, Thierry Ascione-t és a korábbi kiváló teniszezőt, Nicolas Escude-t kérte fel a szakmai munka irányítására. Tsonga a közelmúltban szakított ausztrál edzőjével, Roger Rasheeddal, aki a jövőben már Grigor Dimitrov pályafutását egyengeti majd.

- A várakozásoknak megfelelően simán alakult a Szardínia szigetén rendezett Federation Kupa döntő. A szombati 2-0-s vezetés után ugyanis a házigazda olaszok a harmadik egyes mérkőzést is megnyerték, így történetük során negyedszer nyerték meg a sorozatot. Az olaszoknál Sara Errani 6-1, 6-1-re legyőzte Alisa Klejbanovát, és már ekkor biztossá vált az olasz siker, ezt követően egy tét nélküli meccsen Flavia Pennetta és Karin Knapp is győzött párosban, így az olaszok végül 4-0-ra győztek az erősen tartalékos orosz válogatott ellen. Az oroszok - sérülések és a párhuzamosan futó Bajnokok Tornája miatt - erősen tartalékos összeállításban álltak ki, így nem csoda, ha az ITF is azonnal reagált a történésekre, és a jövő évi versenynaptárban egy héttel későbbre csúsztatta a Fed Kupa döntőjét, hogy az ne ütközzön egyetlen másik versennyel sem.

- A szófiai Bajnokok Tornáján is vasárnap rendezték meg a finálét, ahol a román Simona Halep győzött, aki az ausztrál Samantha Stosur elleni 2-6, 6-2, 6-2-es sikerével - Nürnberg, 's-Hertogenbosch, Budapest, New Haven és Moszkva után - idei hatodik (!) tornagyőzelmét aratta. A hétfőn kiadásra kerülő új női világranglistán Halep várhatóan a 11. helyre jön fel ezzel a sikerrel.

Van-e erő Roger Federerben arra, hogy még egy Grand Slam tornát megnyerjen?x;

- Kínos pillanatokat kellett átélnie Martina Hingisnek, akit korábbi férje jelentett fel zaklatásért a svájci rendőrségnél. A francia Thibault Hutin elmondása szerint Hingis és édesanyja, valamint annak barátja még szeptember 23-án látogatták meg őt és heves szóváltás után állítólag meg is ütötték őt. Az ötszörös Grand Slam győztes Hingis és Hutin még 2010 decemberében házasodtak össze, a svájci sajtó szerint idén július óta viszont már külön utakon járnak.  A 33 éves Hingis többévnyi kihagyás után idén tért vissza a teniszpályára, és Daniela Hantuchova oldalán több jelentős páros versenyen (így a US Openen) is elindult.

- Legutóbbi hírrovatunkban már jeleztük, hogy hamarosan bemutatják Caroline Wozniacki új edzőjét. Időközben az akkor beharangozott Thomas Hogstedt már át is vette a korábbi világelső dán játékos edzéseinek irányítását.  Az idén nyárig, egészen pontosan a wimbledoni tornáig Marija Sarapovával dolgozott a tréner, aki utána azért szakított vele, mert szeretett volna több időt tölteni családjával. Hogstedt és Wozniacki állítólag már a US Open előtt megállapodott a közös munkáról, de a hírt csak most jelentették be hivatalosan. 

- A negyeddöntős kiesés után nem alakul jól a párizsi kiruccanás az argentin Juan Martín del Potro számára, akit a párizsi Gare du Nord pályaudvaron kiraboltak. Amikor szeretett volna beszállni a Londonba tartó vonatba, autogramot kértek tőle, és közben eltűnt a pénztárcája. Del Potro elmondta, hogy a tárcában tartotta az útlevelét, pénzt és egyéb személyes értéket, köztük a Ferenc pápa által megáldott rózsafüzért. A teniszező a májusi római torna alkalmával találkozott a szintén argentin egyházfővel, a tőle kapott emléket pedig azóta is féltve őrizte.