Spanyol foci

Diego Costa csatlakozik Puskáshoz és Kubalához

Diego Costa, az Atlético Madrid brazil születésű csatára levélben jelezte a Brazil Labdarúgó Szövetségnek, hogy a spanyol válogatottban szeretne szerepelni. Ő lehet a Vörös Fúria tizedik honosított játékosa.

Diego Costa a spanyol válogatottat választotta - fotó: AFP

Nyolc éve még az utcán játszott az Atlético Madrid hőse

A spanyol élvonal góllövőlistáját jelenleg 11 góllal vezető támadó egyrészt a brazil szövetség főtitkárának, Julio Cesar Avelladának írt egy hivatalos levelet, amelyben jelzi, hogy a spanyol csapat rendelkezésére áll, míg Vicente del Bosque hispán szövetségi kapitányt arról tájékoztatta, hogy igény esetén szívesen lenne kerettag. Diego Costának azért kellett választania, mert a múlt héten Luiz Felipe Scolari, a brazilok szövetségi kapitánya bejelentette: kipróbálná a novemberi, Honduras és Chile elleni két barátságos mérkőzésen. A futballista márciusban két barátságos meccsen játszott a brazil csapatban, de a júniusi Konföderációs Kupára nem kapott meghívót. A spanyolok legközelebb november 19-én lépnek pályára, Johannesburgban a dél-afrikai együttes látja vendégül őket. A kettős állampolgár Diego Costa 2006 óta játszik Európában, és 2007-ben költözött Spanyolországba, ő lehet a Vörös Fúria tizedik honosított játékosa.

Di Stéfano, Kubala és Puskás a Barcelona mezében

Kubala László Magyarországon a Ferencvárosban és a Vasasban is játszott, 1953-ban Argentína ellen mutatkozott be a spanyol válogatottban, utoljára 1961-ben Wales ellen szerepelt. Később szövetségi kapitányként is irányította a hispán nemzeti csapatot. Puskás Ferenc 1961 és 1962 között négy mérkőzést játszott a spanyol válogatottban, de nem szerzett gólt. Első alkalommal 1961. november 12-én szerepelt Marokkó ellen. Alfredo di Stéfano argentin származású volt, pályára lépett hazája és a kolumbiai válogatottban is, majd 1957-től 1961-ig 31 meccsen 23 gólt szerzett a spanyol csapatban. Heredia argentin származású volt, éppen Kubala kapitánykodása idején az 1980-es Európa-bajnokság előtt mutatkozott be, de nem került be a torna keretébe. Donato Brazíliából érkezett, a Deportivóban futott karriert a kilencvenes években, az akkori szövetségi kapitány, Javier Clemente az 1996-os Eb-re is benevezte, 12-szer szerepelt a válogatottban. Pizzi is az argentin vonalat képviseli, az 1996-os Eb-selejtezőkön Donatóval együtt a Dánia elleni 3-0-ra megnyert meccsen mutatkozott be, 22 meccsen nyolc góllal zárt. Catanha Brazíliából érkezett, 2000-ben Camacho kapitány három mérkőzésen dobta be. Marcos Senna 2008-ban Európa-bajnoki címet szerzett a spanyol válogatottal, de már a 2006-os vb-n is kerettag volt, a brazil származású középpályás 28 fellépéssel zárt. Mariano Pernia Argentínában született, 2006 és 2007 között 11 találkozón szerepelt.

A spanyolok még említést tesznek három játékosról, akik hamis papírokkal szerepeltek, a paraguayi Jara 1966-ban, az argentin az argentin Valdez 1972-ben és a brazil Becerra 1973-ban szerepelt a válogatottban. Heten spanyol szülőktől származnak, de külföldön látták meg a napvilágot, Hector Rial, Heriberto Herrera, Santamaria, Eulogio Martínez, Tourino, Roberto Martinez és Ruben Cano.

[1603404] 2013-11-19 20:00:00 Dél-Afrikai Köztársaság - Spanyolországx;