Válogatás

Akik lemaradtak az Aranylabda-listáról

  • P. Kele János

Öt játékos, aki nem került az Aranylabda jelöltjei közé, pedig megérdemelné. Vastagon.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kedden délelőtt nyilvánosságra hozta a FIFA-Aranylabda elnyerésére jelölt 23 játékos névsorát. A nagy esélyesek, mint Ribéry, Messi, Ronaldo és Robben természetesen nem hiányoznak a megnevezettek közül, de szerintünk van olyan, aki érdemtelenül kimaradt. Mondunk is öt példát, tessék figyelni.

1. Juan Mata (spanyol, középpályás, Chelsea)

Bár az idei őszön eddig meglehetősen halovány, a tavalyi évadban gyakorlatilag egymaga cipelte a Chelsea-t EL-győzelemig és bajnoki bronzéremig. A szurkolók hatalmas fölénnyel választották az Év Játékosának, 35 bajnokin 12 gólig és 12 asszisztig jutott, sőt, ezeken kívül másik 90 helyzetet is kialakított csapattársai számára. Csak, hogy összefüggéseiben lássuk: ez utóbbi mutató Messi esetében 45, Ronaldót tekintve 62. 

Mata a középpálya támadó részlegének minden posztján bevethető, kiváló irányító, kreatív szélső, egy az egyben is akkor veri meg az emberét, amikor akarja. Az előző szezonban átlagban 85%-ban passzolt, góljai harmadát a tizenhatoson kívülről szerezte, komplex, kiforrott játékos. Ahogy mondani szokás, jó helyen van nála a labda.

Aki helyett el tudjuk képzelni: Mesut Özil, akinek tavaszi teljesítménye az egészen botrányos és a kiábrándítóan gyenge közötti szűk mezsgyén ingadozott Madridban.

2. Marco Reus (német, középpályás, Borussia Dortmund)

Nem is értjük, hogy felejthették el. Briliáns szezonja volt, második hely a BL-ben és a bajnokságban, 14 bajnoki gól, kilenc gólpassz, a Real 4-1-es lepofozása. 59 helyzet kidolgozásával játszott a Lewandowski-Götze tandem keze alá, de akkor sem esett kétségbe, ha neki kellett befejeznie egy-két támadást. A csatár mögött és a bal szélen egyaránt kiválóan játszott, ráadásul az ő formája őszre sem tört meg, eddig 10 bajnokin 5 gólnál, 4 gólpassznál, és 30(!) kialakított helyzetnél jár.

Aki helyett el tudjuk képzelni: Yaya Touré, akit tavasszal már a City-szurkolók sem imádtak mindig feltétel nélkül.

3. Arturo Vidal (chilei, középpályás, Juventus)

A chilei zsebrakétának fantasztikus éve volt: bajnok lett a Serie A-ban, elődöntőt játszott a kupában és negyeddöntőt a BL-ben, mindezt ráadásul úgy, hogy közben folyamatosan csapata legjobbja tudott lenni. Nem elég, hogy a liga egyik legszívósabb kopójaként bárkit kedve szerint radírozott le a pályáról, még arra is volt ideje/energiája, hogy 31 bajnokin berámolt 10 góljával a támadásokhoz is hozzátegye a magáét. Pirlo formájának visszaesése után pedig mintha a karmesteri pálca is a kezéhez ragadt volna, 63 kialakított helyzete olyan játékosokkal helyezi egy polcra, mint Ronaldo, Hazard, vagy Messi. Levakarhatatlan kullancsként szaladgáló verőemberből mára a liga egyik legkomplexebb középpályásává vált, Conte helyében a Marchisio-Pirlo-Pogba sorból bárkit hamarabb ültetnénk a padra, mint őt. 

Aki helyett el tudjuk képzelni: Xavi, akinek szívünk szerint már legalább két nemesfém labdát ajándékoztunk volna, de nem most. Már nem.

4. Sergio Busquets (spanyol, középpályás, Barcelona)

Egyre nagyobb szerepet kap a Barca középpályán, és ha a karmesteri pálcát egyelőre még nem is ragadta a kezébe, ez azért nem véletlen. Ha kell, megjátszható szabad ember, ha kell, visszaiszkol a védelembe. Ha kell, takarít, ha kell irányít. Ha kell passzol, ha kell indít. Egyszerűen képtelen labdát veszíteni, folyamatosan embert talál a passzaival, a ligaátlaga 92%, egészen elképesztő. A legutóbbi El Clásicón 50-ből 49 kísérlete volt pontos, a Realnak pedig esélye sem volt átkelni az általa dirigált középpályás védekezésen. A csapatának ugyan nem volt különösebben jó szezonja, de egy bajnokságot így is behúzott, nem látunk olyan érvet, ami alapján nem lenne helye a listán.

Aki helyett el tudjuk képzelni: Andrea Pirlo, aki tavasszal még csak-csak tartotta magát mámorító 2012-es formájához, de idén őszre teljesen ütemet vesztett.

5. Mario Mandzukic (horvát, csatár, Bayern München)

BL-t nyert, kupát, bajnokságot, a világ legjobb csapatának kezdő csatára. Fejjel szinte verhetetlen, emellett Cavanival holtversenyben ő a mezőny legkiválóbban védekező csatára is. A tavalyi évadban összesen 15 bajnoki gólt termelt, idén 10 meccsen 7-nél jár, helyzetfelismerése és helyezkedése sok nagyobb nevű támadó fölé emeli. Tökéletes csapatember, nem lopja el a show-t a vezérek elől, egyszerűen mindig ott van, ahol kell, és a végén bepofozza a helyzetet.

Aki helyett el tudjuk képzelni: Eden Hazard, aki szép volt, jó volt, ügyes volt, de még a saját csapatában is akadt nála jobb.

FIFA-Aranylabda 2013
Jelöltek
Gareth Bale (walesi, Tottenham/Real Madrid), Edinson Cavani (uruguayi, Napoli/Paris Saint-Germain), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid/Monaco), Eden Hazard (belga, Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain), Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Philipp Lahm (német, Bayern München), Robert Lewandowski (lengyel, Borussia Dortmund), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Thomas Müller (német, Bayern München), Manuel Neuer (német, Bayern München), Neymar (brazil, Santos/Barcelona), Mesut Özil (német, Real Madrid/Arsenal), Andrea Pirlo (olasz, Juventus), Franck Ribéry (francia, Bayern München), Arjen Robben (holland, Bayern München), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (német, Bayern München), Luis Suárez (uruguayi, Liverpool), Thiago Silva (brazil, Paris Saint-Germain), Yaya Touré (elefántcsontparti, Manchester City), Robin van Persie (holland, Manchester United), Xavi (spanyol, Barcelona)

A cikkben segítségünkre volt a Squawka, ezúton is köszönet.