Vélemény

Platini és Blatter kinyírja a vb-t, tovább eshet a színvonal

Egy követ fúj Michel Platini és Sepp Blatter. Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke egyetért a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség első emberével abban, hogy több afrikai és ázsiai csapatra van szükség a világbajnokságokon. A színvonal miatt aligha aggódnak.

Platini és Blatter 40 csapatot szeretne látni a vb-n

Sepp Blatter továbbra is kőkeményen támogatja az afrikai és az ázsiai régiót, a FIFA elnöke még több csapatot szeretne látni a két kontinensről a 2018-as és a 2022-es vb-n. A svájci vezető társra lelt ebben, az UEFA első embere, Michel Platini szintén jó ötletnek tartja a létszámnövelést. A francia úgy véli, nem az európai országok kárára, hanem bővítéssel kellene megoldani a kérdést.

"Teljesen egyetértek Sepp Blatterrel abban, hogy több afrikai és ázsiai csapatra van szükség - magyarázta Platini a The Times-nak. - Ez mindenkinek jó lenne. Nem az európai országoktól kell elvenni a helyett, hanem bővíteni kéne 40-re a létszámot. Például két afrikai, két ázsiai, két amerikai és egy-egy óceániai illetve európai gárdával bővülhetne a mezőny."

A labdarúgó világbajnokságok 1930 óta íródó történetében folyamatosan emelkedett a létszám. Az első, uruguayi viadalon 13 nemzet vett részt, majd 1934-től 1978-ig 16-an szerepeltek. 1982-ben 24-re, 1998-ban pedig 32-re növelték a létszámot. A mostani rendszerben a 32 csapat közül 13 európai, illetve öt szerepelhet Afrikából, négy vagy öt Ázsiából, szintén négy vagy öt Dél-Amerikából, Közép- és Észak-Amerikából három vagy négy, míg az Óceániai térség maximum egy válogatottat “küldhet” a vb-re.

Az eddigi 19 vb-t kizárólag európai vagy dél-amerikai együttes nyerte és az utóbbi időben számos kritika érte a gyengülő színvonal miatt, hiszen a bővítéssel alaposan felhígult a mezőny. A csoportkörök első fordulója amúgy is rendre csalódást okozott, az újabb bővítés kapásból néggyel több óvatos és unalmas derbit eredményezne. A hollandok középpályása, Wesley Sneijder a dél-afrikai vb első köre után azt mondta, hogy a Bajnokok Ligájában sokkal izgalmasabb és színvonalasabb meccseket játszanak. Nem blöffölt, a 2010-es dél-afrikai torna első 16 találkozóján például mindössze 25 gól esett, majd a következő 16 összecsapáson már 42-t termeltek. Ha 40-re növelik a létszámot, akkor a vb első két hete kábé annyira lesz izgalmas, mint egy kövérek-soványak meccs a strandon. Egy hónapos torna, amiből a fele nézhetetlen. Alig várjuk.

De kit érdekel a színvonal, amikor a világ egyik legnézettebb sporteseménye kapcsán őrületes összegek repkednek? A Deloitte riportja szerint például 2022-ben Katarban 200 milliárd dollárnyi költésre számítanak, ami a kivitelezési projekteket illeti. Az arabok olyan grandiózus tervekkel álltak elő, ami hihetetlen vb-t elővételez. Ezek után véletlen lenne, hogy Blatter már kilenc évvel korábban kettővel több ázsiai országot vizionál? Ugyan kit lepne meg, ha Blatter már eleve "letutizta" volna a dolgot, amikor Katarnak "ajándékozta" a rendezés jogát? Csodálkozunk, ha Romário a maga nyers modorával csalónak nevezi a FIFA elnökét?

2018-ban az oroszok rendezik a vb-t, és Katarral párban elmondhatjuk, a választott helyszínek mögött húzódó botrányok és a korrupció eltörpül a világeseménybe befektetett dollármilliárdok mellett. Hogy milyen lesz a műsor 40 résztvevővel? Majd Sneijderrel együtt inkább a Bajnokok Ligáját nézzük...