Bundesliga

Fantomgól ide vagy oda, nincs újrajátszás

A Német Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy elutasítja a Hoffenheim fellebbezését és nem rendeli el a sinsheimi csapat Bayer Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésének újrajátszását.

Gól vagy nem gól? A felvételek alapján egyértelmű a válasz

Amint arról a hatharom.com is beszámolt korábban, a gyógyszergyáriak október 18-án úgy győzték le ellenfelüket 2-1-re, hogy Stefan Kiessling fejese során a labda az oldalhálón keletkezett résen került a kapuba, a játékvezető és asszisztensei azonban ezt nem vették észre. A vereséget szenvedett hazaiak óvást nyújtottak be a szövetséghez és a mérkőzés újrajátszását követelték, a szervezetnél azonban ezt hétfőn elutasították.

"A döntés nem sportszakmai szempontokról szól, egész egyszerűen jogi szempontból nincs más alternatíva" - magyarázta Hans E. Lorenz. "Fellebbezésnek nincs helye. A játékvezető döntése lehetséges, hogy nem volt helyes, de ez már visszavonhatatlan."

Az incidens újra felerősítette azokat a hangokat, melyek a videobíró technológia bevezetését követelik a német bajnokság mérkőzésein, a rendszer a gólvonal pásztázásával jelenti a játékvezetőnek, hogy valójában milyen úton jutott a labda a kapuba. A Német Labdarúgó Liga vezetője, Andreas Rettig úgy véli, 2015 előtt aligha történik meg a reform a Bundesligában.

"Jelen pillanatban az értékeléseink szerint nincs tökéletesen kifinomult rendszer. A FIFA egyelőre elfogadja a három centiméteres toleranciát. A videobíró technológia legkorábban 2015 júliusában kerülhet bevezetésre."

Az ominózus esettel kapcsolatban hozott döntés azért is rendkívül furcsa, mert a labda a közelében sem járt a gólvonalnak, oldalirányból jutott a kapuba. Döbbenetes, hogy ilyen esetben semmilyen eszköze nincs a károsult csapatnak a jogorvoslatra, miközben a kapitális hibát elkövető Felix Brych sporttárs néhány nappal később a Bajnokok Ligájában fújhatja a sípot. Fújhatja a Hoffenheim is...

[1479065] 2013-10-18 20:30:00 Hoffenheim - Bayer Leverkusenx;