Férfi kézilabda NB I

Bajnokverés Szegeden, drámai csatában bukott el a Veszprém

A kézilabda tökéletes propagandája volt a férfi NB I alapszakaszának tizedik fordulójában rendezett Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém csúcsrangadó. A vendégek jól kezdtek ugyan, de tizenkét perces gólcsendjük miatt komoly hátrányba kerültek a félidőre. Bár a mérkőzés hajrájára a bajnok ledolgozta a hátrányt, Ancsin Gáborék nagyot küzdve otthon tartották a két pontot.

Noha még csak az alapszakaszban járunk, a rendezők méltó körítés varázsoltak az Újszegedi Sportcsarnok falai közé a szombat délutáni derbin. Lehet, hogy a Picknél a jövőbe látnak, mert a pálya egyik sarkánál felállított kivetítőn a "Bajnok a Pick Szeged" felirat díszelgett, mindenesetre a címvédőt sem a hazaiak zrikálása, sem a Juan Carlos Pastor vezetőedző által kifundált nyitott védekezés nem zavarta meg a mérkőzés elején. A vendégek gyorsan kétgólos előnybe kerültek, amit 6-8-ig sikerült is őrizniük. Ezt követően azonban egy tizenkét perces(!) veszprémi gólcsend következett, az addig Momir Ilics vezérletével eredményes támadójáték egyre csak akadozott, Mikler Roland gyakorta találkozott a labdával. 10-8-nál Carlos Ortega időt kért, majd Iman Dzsamali bevetésével próbálkozott, de az iránitól ezúttal csak két belemenésre futotta. Ancsin Gábor góljaival robogott a Szeged, Mirko Alilovic kapus bravúrok hiányában nem tudta kijavítani a védekezésbe csúszott hibákat, így a házigazda hatgólos előnnyel vonulhatott pihenőre. (14-8)

Ilyés Ferenc (balra) és Nagy László csatája - Fotó: MTI

A fordulás követően három gyors góllal zárkózott a Veszprém, Ilics megállíthatatlannak tűnt, a társak azonban nem tudtak felnőni a szerb átlövő szintjére. (17-12) A másik oldalon Niko Mindegía varázsolt - aki láthatóan egyre jobban érzi Vladimir Vranjes mozgását a falban -, és míg a közönség a hazai beálló és Renato Sulic külön harcát szemlélte, az Ortega-legénység kezdett belelendülni. Chema Rodríguez lövése Mikler kezéről pattant be (19-17), nem sokkal később pedig a vendégek utolérték riválisukat. (20-20) A kapuban Alilovicot váltó Fazekas Nándor két fontos védése után a vezetést megszerzéséért támadhatott a bajnok, Roberto García Parrondo és Ancsin találatai után viszont távolodni látszott a veszprémi pontszerzés esélye. (22-20) Nagy László tőle szokatlan módon kétszer is hibázott támadásban, Vranjes földön fekve szerzett gólja és Schuch Timuzsin kiállítása után pedig végképp eldőlni látszott a találkozó. (23-21) Ilics tizedik gólja és egy elszórakozott szegedi akció következében a Veszprém kapott még egy esélyt, de Nagy időn túli, blokkolt szabaddobását Mikler kipiszkálta a léc alól. (23-22) A Szeged tíz mérkőzés után is százszázalékos a bajnokságban, míg a Bajnokok Ligájában menetelő Veszprémnek kilenc meccsen ez volt az első veresége.

"Az első 30 percben csak nyolc gólt kaptunk, ez nagyon fontos volt" - értékelt a mérkőzés után Juan Carlos Pastor a delmagyar.hu-nak. "A végére nagyon elfáradtunk, ami meglátszott a csapaton, ezért lett izgalmas a vége. A kapuscsere után, Fazekas beállásával feljavult a veszprémi védekezés, ám a végén sikerült eldöntenünk a meccset. A szurkolóink nélkül ez biztosan nem sikerült volna, de legalább ekkora köszönet jár a játékosaimnak. Nem csak mi nyertünk ma, hanem a magyar kézilabda is. Köszönöm a csapat vezetésének, hogy engem választott a posztra, és hogy ilyen meccseken ülhetek a kispadon."

"Védekezésben nagyon kemény mérkőzés volt, mindkét csapat erre fektette a hangsúlyt" - fogalmazott Carlos Ortega. "Az első félidő utolsó tíz percében támadásban nem tudtunk jól teljesíteni, gólt lőni, az ott összeszedett hátrány pedig soknak bizonyult. Mikler kiválóan védett, ennek ellenére visszajöttünk a meccsbe, volt döntetlen is, ám nem sikerült pontot szereznünk."

Férfi kézilabda NB I
10. forduló
Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém 23-22 (14-8)
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 3800 néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.
 
Szeged: Mikler, Tatai, Tóth (kapusok), Ancsin 7, Mindegía 4, Ilyés 2, Parrondo 2,  Vranjes 2, Vadkerti 2, Zubai 1, Blazevic 1, Kekezovics 1, Larholm 1(1), Balogh G., Gidai, Sulc
Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
 
Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok),  Ilics 10(3), Gulyás 3, Sulic 3, Ugalde 2, Nagy L. 1, Chema Rodríguez 1, Iváncsik G. 1, Ruesga 1, Schuch, Terzics, Dzsamali, Iváncsik T.
Vezetőedző: Antonio Carlos Ortega
Élő közvetítés: Pick Szeged-MKB-MVM Veszprémx
Férfi kézilabda NB I
10. forduló
Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém
Újszegedi Sportcsarnok, vezetik: Kékes Cs., Kékes P.
 
Szeged: Mikler, Tatai, Tóth (kapusok), Mindegía, Kekezovics, Gidai, Vadkerti, Hegedüs, Larholm, Fekete, Zubai, Illyés, Balogh, Blazevic, Czina, Sulc, Laszica, García Parrondo, Vranjes, Ancsin
Vezetőedző: Juan Carlos Pastor
 
Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok), Gulyás, Iváncsik G., Schuch, Iváncsik T., Ruesga, Ilics, Nagy L., Dzsamali, Ugalde, Pesics, Chema Rodríguez, Terzics, Sulic
Vezetőedző: Antonio Carlos Ortega