Légiósaink

A klubcsapatokban is kevés a reménykeltő produkció

A világbajnoki selejtezőkön, Hollandia és Andorra ellen nyújtott gyatra teljesítmény után visszatértek klubcsapataikhoz válogatott játékosaink. Külföldön játszó labdarúgóink hétvégi szereplését fürkészve igyekeztünk minden apró pozitívumot észrevenni, de nem volt könnyű dolgunk. Légiósmustra.

Varga József a válogatott alapembere, de klubcsapatában csak epizodista

ANGLIA

Gól nélküli döntetlennel folytatta remek sorozatát az immár öt bajnoki mérkőzés óta veretlen West Bromwich Albion. A birminghamiek a Premier League nyolcadik fordulójában a Stoke City vendégeként remiztek, sajnos Gera Zoltán még mindig nincs hadra fogható állapotban.

Sokkal inkább potyogtak a gólok a másodosztályú Middlesbrough mérkőzésén, amely mélyről kapaszkodott fel a Barnsley otthonában, de háromgólos hátrányát végül nem tudta ledolgozni, 3-2-re kikapott. Varga József a cserepadon ücsörgött. Ugyancsak a Championship tizenkettedik körében a Bolton Wanderers odahaza 1-1-re végzett a Sheffield Wednesday ellen, a hazaiak kapuját Bogdán Ádám őrizte. Válogatott kapusunknak mostanság nincs szerencséje védő csapattársaival, Hollandiában bizonyos Devecseri Szilárd, a hétvégi bajnokin pedig Alex Baptiste vette be saját hálóját, utóbbi megmozdulása ráadásul értékes pontokba került.

NÉMETORSZÁG

Klaas-Jan Huntelaar hosszabb időre kidőlt, így gyakorlatilag Szalai Ádám maradt az egyetlen befejezőcsatár a Schalke keretében. A magyar futball legújabb megmondóembere a sereghajtó Eintracht Braunschweig elleni mérkőzést végig is játszotta, igaz, a gelsenkircheniek csak a hosszabbításban tudták begyötörni a győzelmet jelentő találatot a sereghajtó vendégeként. (2-3) A válogatott támadó, aki korábban betegséggel bajlódott, az első vendéggól előtt úgy fejelt kapura, hogy a kapusról kipattanó labdát Max Meyernek már csak közelről kellett a hálóba lőnie. Szintén a Bundesliga kilencedik játéknapján a Hannover a találkozót végigjátszó Huszti Szabolccsal a soraiban 1-0-ás vereséget szenvedett a Borussia Dortmund otthonában, így visszacsúszott a királykékek mögé, a hetedik helyre a tabellán.

A másodosztály tizenegyedik fordulójában ismét botlott a Greuther Fürth, a zöld-fehérek ezúttal hazai pályán maradtak pont nélkül, a St. Pauli 4-2-re nyert a Trolli ARENA-ban. Öröm az ürömben, hogy Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán is végig pályán volt. A fürthiek a harmadik, osztályozót jelentő helyről várhatják a folytatást. A Hajnal Tamást foglalkoztató Ingolstadtnak sem termett babér a hétvégén, a bajorok otthonából a Fortuna Düsseldorf rabolta el a három pontot (1-2), honfitársunk a 67. percben csereként állt be. Az Energie Cottbus ugyanakkor értékes ponttal gazdagodott a forduló előtt listavezető Union Berlin ellen kiharcolt gól nélküli döntetlen következtében, kár, hogy Sváb Dániel nem volt aktív részese a mérkőzésnek, csak a padról szemlélődött. Az Andorra ellen (sic!) bravúrosan védő Király Gábor és csapata, az 1860 München hétfő este Kölnben lép fel.

Ami a 3. Liga magyarjait illeti, a mérkőzést végigjátszó Nagy Dániel együttese, az Osnabrück egy pontot szerzett a Holstein Kiel otthonában (1-1), Bajner Bálintékat, a találkozó legelején emberhátrányba kerülő Borussia Dortmund "tartalékot" viszont elgázolta a Preussen Münster (4-0). A támadó végig pályán volt.

OLASZORSZÁG

Magyar légiósai, a sérült Feczesin Róbert, valamint a kispados Laczkó Zsolt nélkül győzött 2-1-re a Padova a Juve Stabia ellen az olasz másodosztály hétvégi, tizedik játéknapján. A hullámzóan teljesítő piros-fehérek továbbra is a kiesőzónában tanyáznak. Az újonc Carpi, Kovácsik Ádámmal a kapuban 4-1-re kikapott az Avellino vendégeként.

A harmadosztályú Paganesének kölcsönadott Novothny Somát már a 33. percben lecserélte edzője a Pisa otthonában, a hazaiak végül 3-0-ra nyertek.

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

A tizenegyedik fordulót követően a francia másodosztály kiesőzónájában rekedt a Chateauroux, amely egyelőre csak perememberként számol Filkor Attilával. A Caen elleni mérkőzésen a magyar középpályás a 84. percben csereként lépett pályára.

A válogatott mérkőzések miatti szünet sem törte meg a tizenkét összecsapás óta veretlen KRC Genk lendületét, amely a belga pontvadászat tizenegyedik játéknapján 4-0-ra nyert a Lierse ellen. Köteles László hibátlanul őrizte az együttes kapuját. Nem sikerült ugyanakkor jól a bemutatkozás az Oostende új szerzeményének, Vass Ádámnak, aki első mérkőzését játszotta a kiesőjelöltnél. Edzője a 37. percben, háromgólos hátrányban csereként küldte pályára honfitársunkat a Mechelen ellen, az eredmény azonban már nem változott. (0-3)

A svájci bajnokság tizenkettedik körében az FC Sion - Vanczák Vilmossal a soraiban - 1-0-ra kikapott a Thun vendégeként, így az utolsó előtti pozícióban maradt.

Otigba Kenneth Hollandiában stabil kezdő, a felnőtt válogatottba viszont nem fért be

HOLLANDIA

Hollandiáról mostanában nem szép emlékek jutnak a magyar futballbarátok eszébe, a mögöttünk hagyott hétvégén mégis az Eredivisie mérkőzésein láthattunk igazán biztató jeleneteket légiósainktól. A Roda például Németh Krisztián találatának is köszönhetően győzött a Waalwijk pályáján (1-2), az 53. percben betaláló támadót a 77. percben lecserélték. Némethnek ez volt az ötödik bajnoki gólja idén, a kerkradeiek pedig kezdenek tisztes távolságba kerülni a veszélyzónától. Bravúrt hajtott végre a kezdőként egy bő órát futballozó Adorján Krisztián csapata, a Groningen, amely az aranyéremért harcoló PSV Eindhovent győzte le otthon (1-0).

Nem lehet felhőtlen az öröme Otigba Kennethnek, akinek góljával a második félidő elején már 2-0-ra vezetett a Heerenveen, ám a Vitesse végül fordított és 3-2-re nyer idegenben. A 21 esztendős belső védő szeptember közepén a Groningen kapuját vette be, és bár szombaton, a második vendéggólnál könnyedén elnyomták, talán megérdemelne egy esélyt a felnőtt válogatottban is. Főleg, mivel nem dúskálunk a minőségi játékosokban ezen a poszton. Végezetül szóljunk az NAC Bredáról, amely 4-2-re kikapott az Utrecht otthonában, Bodor Boldizsár kezdőként 86 percet futballozott, Babos Gábor cserepados volt.

OROSZORSZÁG

Az orosz Premjer Liga tizenharmadik fordulójában a Dinamo Moszkva 3-1-re legyőzte a mérkőzést kilenc emberrel befejező Kubany Krasznodart. A fővárosiaknál Dzsudzsák Balázs kezdőként hatvan percet töltött pályán, a helyére beállt Kevin Kuranyi büntetőből szerezte a harmadik hazai gólt. Az immár kilenc találkozó óta nyeretlen Ural Jekatyerinburg 1-1-es döntetlent ért el a Tyerek Groznyij otthonában, a vendégek légiósa, Koman Vladimir végig pályán volt. A Tom Tomszk középpályása, Pintér Ádám továbbra is sérült, így kimaradt az FK Krasznodar otthonában elszenvedett méretes pofonból (4-0).

A másodosztályban góllal vette ki a részét a feljutásra pályázó Alanyija Vlagyikavkaz gálájából Priskin Tamás, aki a Himik Dzerzsinszk ellen a második hazai találatot jegyezte. A vége 4-0 lett.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

A görög bajnokság nyolcadik fordulójában újabb könnyed győzelem aratott az éllovas Olimpiakosz Pireusz, amely 4-1-es győzelemmel hozta el a három pontot a Plataniasz otthonából. Megyeri Balázs ezúttal is a kispadon kapott helyet.

Cipruson az Omonia Nicosia is nyert a hétvégén, a zöld-fehérek Leandro de Almeida nélkül győzték le az AEK Larnaca gárdáját 1-0-ra.

NORVÉGIA, DÁNIA

Három fordulóval a bajnokság zárása előtt kulcsfontosságú győzelmet aratott a Strömsgodset a norvég Eliteserien vasárnap esti mérkőzésén. Az Európa Liga-selejtezőjében a Debrecent búcsúztató együttes Kovács Péter góljával nyert az Aalesund vendégeként, így azonos pontszámmal áll a másik bajnokaspiráns Rosenborggal. A magyar támadó jó cserének bizonyult, pályára lépése után bő negyedórával három pontot érő találatot szerzett.

Dániában a Vadócz Krisztiánt foglalkoztató Odense hétfő este a SönderjyskE otthonába látogat.

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG

Az ujjsérülést szenvedett Gulácsi Péter nélkül folytatta remeklését a Red Bull Salzburg, amely ezúttal a Wacker Innsbruck hálóját terhelte meg hat góllal (6-0). Mozart városának csapata veretlenül, nyolcpontos előnnyel vezeti a bajnokságot tizenkét forduló után. A hazaiak gólzáporához az is hozzájárult, hogy a vendégek kapusát, Sáfár Szabolcsot az első negyedóra végén kiállították.

Megtört a jég és megszerezte első gólját az idei bajnoki szezonban Lovrencsics Gergő, a Lech Poznan szélsője. Honfitársunk a Lechia Gdansk kapuját vette be, a kék-fehérek pedig 4-1-re győztek idegenben.