Magyar válogatott

Szalai már régen elmondta véleményét Egervárinak

  • MTI/hatharom
  • MTI

Szalai Ádám már régen elmondta véleményét a magyar futball állapotáról Egervári Sándornak, a válogatott volt szövetségi kapitányának, aki pozíciójából adódóan rendszerint megpróbálta erről elterelni a figyelmét - Andrusch József, a nemzeti csapat kapusedzője szerint.

Szalai a válogatottban többször kifakadt - Fotó: MTI

"Ez a helyzetértékelés Szalaiban régóta megvolt, tudja évek óta, most ki is mondta mindenki előtt, hogy ez a realitás, Egervári dolga pedig az volt, hogy ezt megpróbálja elfeledtetni a srácokkal, hogy összehozza a csodát, merthogy Sanyi vb-kijutást sosem ígért" - nyilatkozta csütörtökön a DigiSport Reggeli Start című műsorában Andrusch, hozzátéve, hogy a Schalke 04 csatára és a szakvezető között ez okozott súrlódást egy ideje, ám nem vitáról volt szó, hanem véleménykülönbségről.

A korábbi válogatott kapus jelezte, a csatár időzítésével nem, mondandójának tartalmával azonban egyetért, nem látja másként a dolgokat. "Puskásék óta azt várjuk, hogy egy Skoda-futószalagról a végén Porsche sportautók jöjjenek le" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint ez az utánpótlás-képzés egyelőre csak középkategóriás termékeket állít elő. - Bár az MLSZ-elnökkel abban egyetértek, hogy voltak erőfeszítések, és történtek már jó lépések."

A válogatott utóbbi időben mutatott gyenge teljesítményét ő elsősorban azzal magyarázta, hogy míg korábban a csapat húzóemberei erős csapatokban, erős bajnokságokban szerepeltek, addig ugyanazok most lényegesen gyengébb együttesekben, szavai szerint a "másodvonalban" játszanak. "Ma már a bajnokságok készítik fel a válogatottra a játékosokat. Mi kénytelenek voltunk inkább a közösség erejében hinni" - mondta Andrusch.

Az ötszörös válogatott tréner 29 éve a kapuban állt, amikor a magyarok legyőzték Hollandia csapatát, s véleménye szerint a két magyar csapat között egyáltalán nem olyan nagy a különbség tudásszintben és mentális téren sem. "Az óriási különbség ellenben abban van, hogy az akkori csapatunk egy olyan játékrendszerben futballozott, amellyel meglepte egész Európát, így a világklasszis hollandokat is" - elemezgette Andrusch Mezey György együttesét, melynek középpályás letámadása és labdaszerzése bénítólag hatott az ellenfelekre.

Mindehhez hozzátette, hogy azóta megfordult a világ, a magyar foci lemaradt, míg a hollandok és a velük egy szinten játszók futballkultúrájában jellemző az agresszív stílus.

"Egervári Sándortól és stábjától nem várható el, hogy a másodosztályú orosz és német kluboktól néhány napra megkapott focistákat megfelelően felkészítse a topcsapatok szintjére" - jegyezte meg a kapusedző.

Mint arról a hatharom.com beszámolt,  a nemzeti tizenegy csatára hétfőn, a Hollandiától elszenvedett történelmi vereség után, az Andorra elleni záró vb-selejtező előtt a telki sajtótájékoztatón az edzők felelősségéről beszélt.

Egervári Sándor a 8-1-es zakó után mondott le. Andorra ellen megbízott kapitányként Csábi József dirigált. A miniállamot csúfos teljesítménnyel sikerült legyőznünk. A válogatott a harmadik helyen végzett csoportjában, így nem jutott ki a jövő évi, brazíliai világbajnokságra, s a pótselejtezőről is lemaradt.

Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, várhatóan külföldi edző lesz az új szövetségi kapitány. Az MLSZ első embere úgy fogalmazott: hét-nyolc név van a kalapban, három-négy olyan, aki már vezetett európai topcsapatot. A hatharom.com összegyűjtötte a lehetséges jelölteket, Guus Hiddinktől Fatih Terimig.