Téli hírmorzsák

Lánggyújtó pápa, zászlóvivő olasz kannibál

Alapszabály, hogy a jó fogadáshoz tájékozottnak kell lenni. Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon kezdetére még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- November hatodikán a Vatikánban gyújtják meg a 2013-as Téli Universiade lángját. Az olaszországi Trentinóban sorra kerülő esemény előtti hivatalos ceremónián a katolikus egyház májusban megválasztott feje, Ferenc pápa végzi el a lánggyújtást. A fáklya ezt követően körbejárja majd Európa és Olaszország nagyvárosait, míg végül megérkezik az egyetemista és főiskolás sportolók téli versenyének december 11-ei megnyitójára.

- A kétszeres olimpiai bajnok szánkós, Armin Zöggeler viszi az olasz zászlót a szocsi téli olimpia megnyitóján. Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) kedden jelölte ki a januárban 40 éves, vélhetően az utolsó olimpiájára készülő Zöggelert a nemes feladatra, aki hatodik ötkarikás versenyére készülhet. Az olasz klasszis 2002-ben és 2006-ban győzött, 1998-ban második, 1994-ben és 2010-ben pedig bronzérmes volt a játékokon. Világbajnokságon hatszor, Európa-bajnokságokon háromszor, a Világkupa összetettjében pedig tízszer diadalmaskodott, nem véletlen, hogy szűnni nem akaró győzelmi vágya miatt ő is megkapta az egykoron a kiváló kerekesnek, Eddie Merckx-nek járó "Kannibál" becenevet.

- A szocsi olimpia után befejezi a pályafutását az osztrákok kiváló snowboardosa, Siegfried Grabner. "A sérülésektől mentes felkészülés miatt most erősnek érzem magam és továbbra is élvezem a versenyzést. Ugyanakkor azt már most eldöntöttem, hogy a mostani Világkupa szezon végén befejezem a pályafutásomat" - áll a 38 esztendős klasszis közleményében, aki immáron az ötödik téli olimpiájára készül. A pályafutása során 140 Világkupa versenyen indult Grabner 2006-ban Torinóban olimpiai bronzérmet szerzett, 2003-ban pedig a párhuzamos szlalom világbajnoka volt. Snowboardhoz kapcsolódó hír még, hogy ebben a szezonban nem kerül megrendezésre Innsbruckban a szokásos Air & Style verseny, a szervezők új ötletek, impulzusok kidolgozására kértek "szünetet"...

- Közel két hónapos kényszerpihenőre kényszerül a németek síugrója, Richard Freitag. A 22 éves versenyző a bal bokáján szenvedett fáradásos törést és ezért nem lehet ott a november 22-én Klingenthalban sorra kerülő Világkupa nyitányon sem. Egyelőre Freitagot nem kell műteni, az orvosok konzervatív kezelést alkalmaznak a vb-hatodik síugrónál. "Számomra az olimpiai szereplés most a legfontosabb, így szeretnék erre hangsúlyt fektetni, így csak akkor ugrom majd a Világkupában, ha teljesen egészséges vagyok" - nyilatkozta Freitag, aki már egy ideje komolyabb fájdalommal küzdött a bal lábában.

Melyik téli sportág eseményeit szereted nézni a leginkább a televízióban?x;

- Újabb műtéten esett át a kiváló osztrák síző, Klaus Kröll. A 33 esztendős lesikló specialistát még a március 14-én elszenvedett bukás következtében kellett újfent megműteni, de a hírek szerint az olimpiai szezonja nincsen veszélyben. A többszöri beavatkozás után a mostani bécsi műtét sem jelent komolyabb kihagyást neki, így vélhetően a november végén a tengerentúlon sorra kerülő Vk-versenyeken már ott lehet a rajtnál.

- Nem alakultak jól az elmúlt napok a szlovák Veronika Velez-Zuzulova számára sem, aki Hintertuxban egy edzésen bukott és komolyabbnak tűnő térdsérülést szenvedett. Az elsősorban a technikai számokra koncentráló sízőnél az előzetes vizsgálat a keresztszalag részleges szakadását állapította meg. Ha azonban a térdében lévő szalag teljesen elszakadt, akkor a 29 éves versenyző az egész 2013/14-es szezont kénytelen lesz kihagyni.

- Azt viszont már most lehet tudni, hogy nem látjuk többet a lejtőkön a németek korábbi világbajnok sízőjét, Kathrin Hölzlt, aki hétfőn egészségügyi problémákra (a derekában régóta van idegbecsípődés) hivatkozva jelentette be visszavonulását. A 2009-es óriás-műlesikló világbajnok utoljára a 2011-es lienzi Világkupa versenyen szerepelt, azóta pedig hiába tett meg mindent a felépülését, végül a lécek szögre csatolása mellett döntött.

- Nem indul jól a szezon az olimpiai bajnok német szánkós, Tatjana Hüfner számára sem. A 30 esztendős sportoló ugyanis hátfájdalmai miatt kénytelen kihagyni a németek házi válogató versenyét és egyelőre kérdés, hogy mikor fogja tudni elkezdeni a versenyzést. "Hétfőn kellett bemennünk a kórházba, de egyelőre még nem tudjuk, hogy mennyi időt kell kihagynia Tatjanának. A hét végére talán ez is kiderül" - nyilatkozta szövetségi kapitány, Norbert Loch. A négyszeres egyéni világbajnok szánkós sérülése egyelőre nem tűnik azért súlyosnak, olimpiai részvétele nincs veszélyben.

- A végére pedig egy kis csemege a bulvár hírek kedvelőinek. Öt héttel a gyermekek megszületése után kiderült, hogyan hívják majd az osztrák sí legenda Hermann Maier ikerlányait. Az augusztusi szülés után mostanáig bírta a titkolózást a barátnő, Carina, aki elárulta, hogy a két elbűvölő pici a Lieselotte és a Valentina nevet kapta.