Karrier

Neymar csendre intette a kritikusokat, gyorsan csatát nyert

Neymar eddig 11 tétmeccset játszott az FC Barcelonában, ezeken három gólt lőtt és hat gólpasszt jegyzett. Gyorsan jelezte, megéri a pénzét.

Neymar gyorsan letette a névjegyét Barcelonában - fotó: AFP

Ma már mindegy, de nyáron talán a szkeptikusok voltak többen. Neymar szerződtetését május végén jelentette be hivatalosan a Barcelona, és azt követően kételkedéssel vegyes várakozás kísérte a bemutatkozását. A kétely annak volt köszönhető, hogy Neymar addig nem sűrűn találkozott európai védelemmel, míg a Santos tagjaként egyrészt bolondot csinált az otthoni bekkekből, másrészt pedig a játékvezetők rendkívül ügyeltek a brazil futball új gyöngyszemére. Nem mellékesen az sem volt mindegy, hogy mire mennek együtt Lionel Messivel.

Neymar a júniusi Konföderációs Kupán pazar teljesítményt nyújtott a brazil válogatottban, amellyel megnyerték a viadalt, majd egy hónappal később csatlakozott a Barcelonához. A 21 éves dél-amerikai klasszis első ottani nyilatkozatában arról beszélt, hogy történelmet írhatnak Lionel Messivel, majd az első előkészületi meccs, a lengyel Lechia Gdansk elleni fellépés után azt mondta, időre lesz szüksége. Úgy tűnt, minden a tervek szerint halad, de augusztusban bejelentették, hogy Neymar vérszegénységgel küzd, a játékos fáradékonyabb volt az átlagosnál, így Gerardo Martino vezetőedző eleinte csak a kispadról vetette be őt. Ennek ellenére nem kellett sokáig várni az első gólra, Neymar csereként állt be az Atlético Madrid elleni Szuperkupa-párharc első meccsén, és hét perccel később ő egyenlített. A bajnokság első két mérkőzésén szintén csak tartalékként szállt be, de azóta rendre kezdőként számol vele Martino - kivéve az Almería elleni derbit, ahol a kispadon maradt.

Talán a leglátványosabb produkcióját a Sevilla ellen nyújtotta Neymar, aki az andalúz gárda ellen játszott először bajnoki meccsen a Camp Nouban. Őrületes cselekkel bolondította a vendégeket, gólpasszt adott, nem tudtak vele mit kezdeni, többen is sárga lapot kaptak róla. Azóta már alapember a Barcelona bal oldalán, és nem csupán játszik, hanem kulcsfigura Martino együttesében. Elfogadta a szerepkörét, alázatos és hatékony, az eddigi 11 tétmérkőzésén három gólt szerzett és hat gólpasszt adott, ezzel pedig csendre intette a kételkedőket. Túlzás lenne azt állítani, hogy már összeszoktak Messivel, hiszen az argentin is kihagyott néhány találkozót, de egyelőre életképesnek tűnik a duó. Sőt, a Valladolid ellen Messi nélkül sem tűnt elveszettnek a brazil. Martino a "hamis kilences" posztján próbálta ki a brazilt, aki pontosan tudta, mit várnak tőle. Sokkal többet mutatott annál a fickónál, aki a Santosnál sokszor öncélúan kevergetett. Ő volt a Barca fazonszabásza, bátran játszott, kevesebbet fókuszált a passzokra, de ezzel együtt is önzetlen volt. A vége 4-1-es katalán siker, Neymar gólt és gólpasszt jegyzett.

Neymar két hónap alatt maga mellé állította a barcelonai közönséget, és alighanem számos kritikusát csendre intette. Egyelőre úgy fest, megéri a pénzét. Sőt, a java még csak most következik.

[1505898] 2013-10-19 20:00:00 Osasuna - Barcelonax;