VB 2014

Nem kell Katarig várni, már Brazíliában jöhet a hőségszünet

  • VNA

A FIFA vezetői jelentős újításra adták áldásukat a múlt heti zürichi kongresszuson, amely akár már a 2014-es labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit övező reklámstruktúrát is alaposan átalakíthatja.

Fociból vízilabda? Kétszer negyvenöt perces félidők helyett akár négy "negyedből" is állhat hamarosan egy labdarúgó találkozó? Nem-nem, mindez már nem utópia, hanem egy apró újítás, amely akár jövőre is megjelenhet a gyakorlatban a brazíliai labdarúgó világbajnokságon. A FIFA vezetői ugyanis zürichi tanácskozásukon jóváhagyták azt az elképzelést, amely szerint a világbajnoki torna bizonyos mérkőzései esetén bevezethetik a hőség miatti szüneteket. Az utóbbi hetekben a hőség vonatkozásában elsősorban a 2022-es katari világbajnokság volt fókuszban, ahol a nyár helyetti téli lebonyolítást erőltetnék Sepp Blatterék, így a brazíliai torna ilyen vetülete egyelőre még kisebb visszhangot kapott.

Pedig a FIFA mostani döntése szerint a kiemelt mérkőzéseken az első és a második félidő harmincadik perce után iktathatnak be extra szüneteket, amennyiben a stadionban a hőmérséklet 32 fok fölé kúszik. Mivel a brazíliai vb-n például két negyeddöntő találkozót is délután egy órakor kezdenek el, így minden esély megvan arra, hogy ez a háttérben csendben meghozott szabálymódosítás akár már 2014-ben életbe léphet. Michel d'Hooghe, a FIFA Orvosi Bizottságának vezetője elmondta, hogy hasonló megoldást már a 2008-as pekingi olimpián is alkalmaztak a labdarúgó tornán, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által szervezett tornán viszont most először lehet szó hőségszünetről. Ráadásul a FIFA által most meghozott módosítás nyomán nem csak a felnőtt vb-n, hanem más nemzetközi labdarúgó eseményeken is alkalmazhatóvá válhat majd a túlzott hőség esetén beiktatott extra-pihenő.

A sportvezetők döntésének a játékosok és a csapatorvosok mellett alighanem a televíziós társaságok örülhetnek a legjobban, hiszen az extra játékmegszakítás idejére (akár a hőségre utaló célzott termékek népszerűsítésére) újabb reklámidő adható el. Más kérdés, hogy ezen plusz adásidő megléte nem jósolható előre, de ez már legyen a marketingesek gondja. Mi persze a döntést hallva csak azon morfondírozhatunk, hogy vajon mi lett volna 1986-ban annak a bizonyos irapuatói 0-6-os magyar-szovjet meccsnek a vége, ha a hőségre vonatkozó mostani regula már akkor érvényben van...

És hogy ne csak a múlton rágódjunk, figyeljétek élénken a pénteken 20:30-kor kezdődő Hollandia-Magyarország vb-selejtező mérkőzést is, amelyről élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on!

[1147888] 2013-10-11 20:30:00 Hollandia - Magyarországx;