Légiósaink

Szalai duplázott, Dzsudzsákék rangadót nyertek, balhé Hollandiában

Néhány nappal a Hollandia elleni sorsdöntő világbajnoki selejtező előtt ismét körülnéztünk Európa futballpályáin, és meglestük, miként teljesítettek a válogatottnál is számításba vett magyar labdarúgók. Légiósmustra.

ANGLIA

Gera Zoltán visszatérése továbbra is várat magára, a négy bajnoki óta veretlen West Bromwich Albion ugyanakkor magára talált a szezon eleji vergődést követően. A birminghamiek a Manchester United múlt heti legyőzése után vasárnap 1-1-es döntetlent értek el a listavezető Arsenal ellen hazai környezetben.

Megtört a jég a másodosztályban szereplő Bolton Wanderersnél, amely a keddi, Blackpool elleni gól nélküli döntetlent követően szombaton megszerezte első győzelmét a Championshipben, méghozzá a Birmingham City vendégeként (1-2). Bogdán Ádám mindkét mérkőzésen hiba nélkül védett. Hasonlóan zárta a hetet Varga József csapata, a Middlesbrough is, amely előbb a Huddersfield Town ellen szerzett pontot (1-1), majd a Yeovil Townt múlta felül (4-1) hazai pályán. A válogatott középpályás csak a hétvégi mérkőzésen kapott játéklehetőséget, akkor a 78. percben csereként állt be.

Szalai Ádám góljaiban vajon a világbajnoki selejtezőkön is bízhatunk? - Fotó: schalke04.de

NÉMETORSZÁG

Eredményes napokon van túl a Schalke 04, amely kedden az FC Basel otthonában győzött a Bajnokok Ligája csoportkörében (0-1), majd Szalai Ádám duplájának is köszönhetően 4-1-re nyert az Augsburg elleni bajnokin. Honfitársunk Svájcban csereként lépett pályára a szünetben, a Bundesligában pedig két gólja után lecserélték a 87. percben. A gelsenkircheniek két kör után hibátlanok a BL-ben, a bajnokságban pedig a nyolcadik helyen állnak. Szalai hétvégi teljesítményét a Kicker magazin is elismerte, bekerült a forduló álomcsapatába.

Másik német élvonalbeli légiósunk, Huszti Szabolcs végig pályán volt a Hannover Hertha elleni hazai találkozóján, melyen a felek megosztoztak a pontokon. (1-1)

A Schalke-Augsburg mérkőzés összefoglalója

A másodosztályban szereplő magyarok közül ketten a pályán is találkozhattak volna a hétvégén, vasárnap az 1860 München és az Energie Cottbus összecsapásán nem született gól. A bajorok kapuját Király Gábor védte, a vendégeknél azonban Sváb Dániel csak a kispadon ült. Hajnal Tamást sem cserélte be edzője, a sereghajtó Ingolstadt viszont 1-0-ra nyert a Bochum pályáján, így megkezdte a felzárkózást. Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt csapata, a forduló előtt listavezető Greuther Fürth hétfő este a Fortuna Düsseldorfhoz látogat, a mérkőzést az Eurosport2 élőben közvetíti 20:15 perctől.

A 3. Ligában a feljutásra pályázó Osnabrück otthon tartotta a három bajnoki pontot a Wehen Wiesbadennel szemben (1-0), a lila-fehéreknél Nagy Dániel kezdőként hetvenkilenc percet játszott. A Borussia Dortmund második csapata gólparádét rendezett, 4-0-ra győzött a Hallescher FC ellen, a negyedik találatot a mérkőzést végigjátszó Bajner Bálint szerezte.

Bajner gólja 4:15-től látható

OLASZORSZÁG

Első győzelmét szerezte a másodosztályban a sereghajtó Padova, amely hazai pályán nyert a Varese ellen (3-2). Laczkó Zsolt végig pályán volt, Feczesin Róbert továbbra is sérült. Nem járt viszont sikerrel a Carpi, melynek kapuját Kovácsik Ádám védte, ám az újonc 1-0-ra kikapott a Cittadellát fogadva.

A harmadosztályú Paganese 2-1-es vereséget szenvedett a Frosinone otthonában, a csapat magyarját, Novothy Somát az 58. percben lecserélték, a helyére beállt Carmine De Sena pedig a hosszabbítás perceiben öngólt vétett.

Köteles László remek formában van, akárcsak csapata, a Genk

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

A kiesés elől menekülő Chateauroux papírforma vereséget szenvedett a feljutásért küzdő Metz otthonában (1-0). A vendégeknél Filkor Attilának kezdőként hatvankilenc perc jutott.

Tovább remekel az immár tizenegy mérkőzés óta veretlen Genk Belgiumban. A kék-fehérek csütörtökön az Európa Ligában nyertek a svájci Thun ellen (2-1), vasárnap pedig a bajnokságban gyűjtötték be a három pontot a Gent idegenbeli legyőzésével (1-2). Köteles László kirobbanthatatlan a sikercsapat kapujából.

Svájcban az FC Sion 2-2-es döntetlent ért el hazai környezetben a Young Boys ellen, Vanczák Vilmos végig pályán volt.

HOLLANDIA

A korábbi hetekkel ellentétben most nem zengett az ég Hollandiában - legalábbis magyar szempontból -, reméljük, péntek este zengeni fog... A legutóbbi fordulóban duplázó Németh Krisztián ezúttal nem talált be, a Zwolle elleni hazai mérkőzés (0-0) első félidejében kapott lehetőséget. A találkozó botrányos körülmények között ért véget, a Rodából két játékost is kiállított a játékvezető, a vendégek büntetőt hibáztak, a szurkolók pedig különböző tárgyakat dobáltak a pályára.

Az NAC Breda a sérült Bodor Boldizsár nélkül, Babos Gáborral a cserepadon 2-1-re nyert a Heracles ellen, így megelőzte riválisát a tabellán. Hasonló gólkülönbséggel aratott győzelmet a Groningen is, Adorján Krisztiánt a 70. percben lecserélték, a helyére beállt Richairo Zivkovic pedig első labdaérintéséből három pontot érő gólt szerzett. Az ADO Den Haag-Heerenveen mérkőzés elhalasztották, a vendégeknél Otigba Kenneth lett volna érdekelt.

OROSZORSZÁG

Moszkvai rangadót nyert a Dinamo, amely vasárnap 2-0-ra győzött a Bajnokok Ligája csoportkörében is szereplő CSZKA otthonában. Dzsudzsák Balázs végigjátszotta a bajnoki címvédő elleni mérkőzést.

Az orosz élvonal másik két magyarja, Koman Vladimir és Pintér Ádám sérülés miatt nem léphetett pályára a hétvégi fordulóban, mindkettejük csapata, az Ural és a Tom Tomszk is vereséget szenvedett.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Az elmúlt héten kétszer is nyert a görög Olimpiakosz Pireusz, a piros-fehérek ráadásul gólt sem kaptak. Kár, hogy a kaput sem az Anderlecht elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen (0-3), sem a Veria elleni hazai bajnokin (6-0) nem Megyeri Balázs védte. A magyar portás mindkét alkalommal a kispadon ült.

Cipruson az Omonia Nicosia 1-0-ra nyert az Alki otthonában, Leandro de Almeida azonban nem volt tagja a zöld-fehérek keretének.

NORVÉGIA, DÁNIA

A Valerenga elleni mérkőzés hajrájában kiharcolt győzelmének (2-1) köszönhetően négy fordulóval a vége előtt élre állt a norvég pontvadászatban a Strömsgodset, a szombati találkozón Kovács Péter az ötvennyolcadik percben lépett pályára csereként.

Dániában Vadócz Krisztián a 74. percben, döntetlen állásnál szállt be a küzdelembe az Esbjerg-Odense mérkőzésen, a magyar középpályást foglalkoztató vendégek pedig a hajrában kicsikarták a győzelmet (1-2).

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG

Az elmúlt napokban folytatta remeklését a Salzburg, amely csütörtökön az Európa Ligában, az Esbjerg otthonában, vasárnap pedig az Austria Wien otthonában rendezett bajnokin győzött 2-1-re. A kaput mindkétszer Gulácsi Péter őrizte. A Wacker Innsbruck Sáfár Szabolccsal a gólvonalon 3-3-as döntetlenre végzett az Admira elleni kiesési rangadón.

Lengyelországban nem született gól a Lech Poznan vendégjátékán a Podbeskidzie ellen, Lovrencsics Gergő végig pályán volt a látogatóknál.

A magyar válogatott kerete Hollandia és Andorra ellen
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Király Gábor (1860 München).
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (FC Sion).
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough).
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda JC), Szalai Ádám (Schalke).
Biztonsági tartalékok: Megyeri Balázs (Olympiakosz), Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás), Nikolics Nemanja (Videoton).