Téli hírmorzsák

A kitzbüheli átok négy év után "engedte el" Daniel Albrechtet

Alapszabály, hogy a jó fogadáshoz tájékozottnak kell lenni. Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon kezdetére még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- Négy és fél évvel súlyos kitzbüheli balesete után végleg felhagy a visszatérési kísérletekkel a svájciak alpesi sízője, Daniel Albrecht. A 30 esztendős síző vasárnap jelentette be döntését egy zürichi sajtótájékoztató keretében. A 2007-ben kombinációban világbajnoki címet szerző Albrecht a lenti videón is látható bukás következtében három hétig feküdt kómában, de ezt követően már nem tudott a korábbiakhoz hasonló eredményességgel versenyezni. Pályafutása során négy Világkupa versenyt nyert meg, karrierje 138 Vk-versenye közül pedig az utolsót tavaly márciusban Kranjska Gorán teljesítette.

- Az elmúlt hétvégén Sanghajban és most a szöuli Világkupán is Heidum Bernadett szerezte meg a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók legjobb helyezését. A Sportország SC 25 éves versenyzője egy hete Sanghajban 1500 méteren az előkelő negyedik helyet szerezte, most ezen a távon kilencedikként zárt. Ezen a távon Kónya Zsófia 28., Darázs Rózsa a 38., míg a férfi mezőnyben Knoch Viktor 15., Liu Shaolin Sándor 22., Burján Csaba a 41. helyen végzett. A magyar férfiak legjobb helyezését 500 méteren Knoch Viktor érte el, aki 14. lett Szöulban.

- Pénteken végleg eldőlt, hogy a 2013/14-es síugró Világkupa szezon hosszú idő után nem a planicai sírepülő versenyekkel ér véget. Szlovéniában ugyanis lassan halad a Letalnica sánc felújítása, így a szervezők kérését méltányolva a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a planicai nagysáncra helyezte át a 2014. március 21-23 között esedékes versenyeket.

- A szocsi olimpiára készülő alpesi sízőnk, Farkas Norbert megjárta Dél-Amerikát. „Eredetileg háromhetesre terveztük a túrát, de sajnos eltöröltek több versenyt és a pályák is hamarabb bezártak, így nem volt értelme maradnom" - mondta Farkas, aki azért utazott Chilébe, mert ebben az időszakban az európai síterepeken nagyon nehéz megoldani az edzéseket, versenyek pedig egyáltalán nincsenek. "Összesen tíz napot töltöttem Chilében, amelyből hét nap edzéssel, egy pedig versennyel telt. Egy napon kellett csak pihenőt tartanunk, amikor az éjszakai hóesés miatt az utak járhatatlanná váltak, de egyébként óriás-műlesiklást és szlalomot is edzettünk a francia női válogatottal." - tette hozzá a fiatal síző.

Melyik téli sportág eseményeit szereted nézni a leginkább a televízióban?x;

- Szombaton elkezdte a szezont legjobb gyorskorcsolyázónk, Lykovcán Ágota is. Az idén is a németországi Inzell gyorskorcsolya akadémiáján edző versenyző 500 méteren mutatkozott be. Az inzelli versenyen a magyar gyorskorcsolyázó 40,52-es eredményével a 16. helyezést érte el. "Örülök az eredménynek, mert ez jó előjel, hiszen tavaly 41.39-el kezdtem a szezont. A jövő héten újból rajthoz állok 500 és 1000 méteren. Úgy érzem egy eredményes téli szezonnak nézek elébe." - írta a szocsi kvalifikációban bízó versenyző saját Facebook oldalán.

- Lelkes magyar biatlon szurkolók a közelmúltban Ramsauban meglátogatták a gleccseren készülő nemzetközi mezőny tagjait. A remek hangulatú látogatásról több videó is készült, közte egy olyan is, ahol külföldi versenyzők magyarul köszöntik a sportág hazai rajongóit. A többek között a 2012-ben egyéniben világbajnok Jakov Fakot is felvonultató videót az alábbiakban tekinthetitek meg:

- Az orosz biatlon csapat egyik legnagyobb olimpiai reménysége, Anton Sipulin a jövőben külön készül a válogatott kerettől. A versenyző távozásáról a szövetség egy szűkszavú közleményt adott ki, amelyben azt is bejelentik, hogy Sipulin októbertől kezdődően a Cserezov - Csudov - Maximov fémjelezte, önmagát menedzselő csoporttal készül majd a 2013/14-es szezon versenyeire. Orosz források szerint Sipulin maga döntött arról, hogy elhagyja eddigi edzőjét, Nyikolaj Lopunovot, de a szakítás okát egyelőre nem lehet még tudni.