Vélemény

Még a koszinusztételt tanulja, de már kezdő a BL-ben

  • Horváth Gergely

Az 1992-es generáció tagjaként döbbenetes élmény ért a szerda esti Bajnokok Ligája-meccsdömping eseményeit szemlélve. Az Anderlecht csapatában több, szemtelenül fiatal labdarúgóval egyetemben kezdőként lépett pályára az 1997-es(!) születésű Youri Tielemans, aki az elitsorozat történelmének harmadik legifjabb játékosa lett. Rohan az idő.

Tizenhat esztendősen megtiszteltetésnek vettük - és a tüdőnket is kiköptük a pályán -, ha az idősebbekkel végezhettük az edzéseket, ez a srác pedig száznegyvennyolc nappal a tizenhatodik születésnapja után Bajnokok Ligája-mérkőzésen futhatott ki a pályára az Olimpiakosz Pireusz ellen. Irigylem. A belga fiatalember, aki két alkalommal hazája U21-es válogatottjában is lehetőséget kapott, öt éves korában került a brüsszeli klubhoz, júliusban bemutatkozott a bajnokságban, szerdán pedig végigjátszotta a görögök elleni csoportmérkőzést. Tielemans elárulta, az idősebb játékosok sokszor zrikálják azzal, hogy "még ott virít a hátsóján a tojáshéj",  mindenesetre óriási élmény lehet azokkal futballozni, akiket néhány hónapja még csak a televízió képernyőjén keresztül csodáltál. A kontinens neves szakemberei most már a tinédzserkorú játékos mozdulatain ámuldoznak, a Tottenham januárban valamivel több mint 1 millió fontért meg is vásárolhatja a védekező középpályást, aki előtt ígéretes jövő áll.

Tielemans a Belga Kupában szerezte első gólját a felnőttek között

Bármennyire meglepő, Tielemans csupán a harmadik a Bajnokok Ligája legfiatalabb játékosait tömörítő rangsorban. Céléstine Babayaro, aki érdekes módon szintén az Anderlechtnél vált profi labdarúgóvá, tizenhat évesen és nyolcvanhét naposan lépett pályára a Steaua Bukarest elleni 1994-es csoportmérkőzésen, igaz, harminchét percnyi játék után le is ballaghatott a gyepről, mert egy meggondolatlan cselekedet miatt piros lapot kapott. A nigériai balhátvéd később Kupagyőztesek Európa-kupáját és Európai Szuperkupát is nyert a Chelsea tagjaként. Negyvenegy napnyi különbséggel az az Alen Halilovic a második a listán, aki a Dinamo Zagreb játékosaként tavaly novemberben, egy Paris Saint-Germain elleni találkozón kapott először lehetőséget a legrangosabb európai kupasorozatban. Az irányítót, aki már tizenhetedik születésnapja előtt szerephez jutott a felnőtt válogatottban, a horvát futball legnagyobb ígéretének tartják. Az élcsapatok által körüludvarolt fiú a megkeresésekre reagálva egyelőre annyit mondott, azért kezdett el futballozni, amiért az édesapja: hogy a zágrábiak mezét magára húzhassa.

Idehaza sokszor halljuk, hogy az edzők - akik feje fölött éles bárdként lóg az eredménykényszer - kész játékosokat akarnak, ugyanakkor Magyarországon sok esetben a huszonéves játékosok is csupán tehetségek. Ha az NB I-ben felbukkan egy-egy Radó Andráshoz vagy Holman Dávidhoz hasonló fiatal, joggal látjuk szebbnek a világot, a nemzetközi élfutballt tekintve azonban a mi reménységeink késésben vannak. Ha tizenhat esztendős magyar játékosokra vagyunk kíváncsiak, egyelőre az ifibajnokság mérkőzéseit kell látogatni.

UEFA Bajnokok Ligája
A sorozat legfiatalabb pályára lépő játékosai
Név Klub Kor
Céléstine Babayaro Anderlecht 16 év, 87 nap
Alen Halilovic Dinamo Zagreb 16 év, 128 nap
Youri Tielemans Anderlecht 16 év, 148 nap
.Harisz Mavriasz Panathinaikosz 16 év, 242 nap
Bryan Cristante AC Milan 16 év, 279 nap