Eredivisie

A listavezető legyőzése után is ki lehet rúgni az edzőt

Váratlanul menesztette vezetőedzőjét, Gertjan Verbeeket a holland AZ Alkmaar együttese, noha a csapat éppen szombaton nyert az első helyezett PSV Eindhoven ellen.

Nyolc bajnokiból négyet nyert meg az AZ, hármat elveszített, egyszer pedig döntetlennel zárt, de így is az ötödik helyen áll az Eredivisie tabelláján, hátránya pedig szombati sikerének köszönhetően csak két pont a PSV mögött. Közben feljutott az Európa Liga főtáblájára is, ahol az első körben idegenben nyert a Maccabi Haifa ellen. Összességében tehát nem rosszak az eredmények. A klub vezetői azonban elmondásuk szerint "az eredmények mögé" is néznek.

Győztes meccs után sincs biztonságban az edző

"Többször is jelzést kaptunk a csapattól, hogy nincs teljes összhang közöttük és az edző között, ezért szomorú döntést kellett hoznunk. Nem egy pillanat alatt döntöttünk, hosszabb távú folyamat volt ez. Megvizsgáltuk, hogyan mennek a dolgok, és azt láttuk, hogy nehézkes volt az együttműködés. A bizalom megtört" - mondta Earnest Stewart sportigazgató.

Maarten Martens csapatkapitány még kevésbé fogalmazott egyértelműen: "Nehéz megmondani, hogy megalapozott-e egy elbocsátás. Sok célt elértünk az edzővel az utóbbi években, de néhány dolog nem ment olyan simán, ahogy mind szerettük volna. A csapat szombaton is érezte, hogy valami nem megy jól, és csodálatos, hogy így is nyerni tudtunk a PSV ellen. Kezet fogtam az edzővel, aki jól fogadta a hírt. Ő is elismerte, hogy ha nincs meg a bizalom, akkor valamit tenni kell. Megköszöntem neki az elmúlt éveket."

Bár a jelek egyértelműen öltözői puccsra utalnak, Earnest Stewart tagadta, hogy ilyesmi történt volna: "A játékosok nem kérték, hogy ezt tegyük."

Elmondása alapján eddig nem kerestek edzőt, így most kapkodniuk kell egy kicsit, hiszen az AZ csütörtökön már a PAOK ellen játszik az Európa Ligában, jövő szombaton pedig a Groningenhez látogat a bajnokságban. Az utána lévő válogatott meccsek miatti szünet jól jöhet az együttesnek, amelynek vezetői talán várhattak is volna addig a könnyebb átmenet érdekében az edzőváltással. Persze, ha a játékosok uralkodnak az öltözőben, akkor így is, úgy is nehézkes lesz a dolog.

Gertjan Verbeek egyébként 2010 óta volt a legutóbb 2009-ben bajnok AZ vezetőedzője, a szerződése 2015-ig szólt. Első két teljesen szezonjában a negyedik helyre vezette a gárdát, amellyel tavaly ugyan csak tizedik lett, de megnyerte a Holland Kupát, így minden évben indulhatott az Európa Ligában.

[1574244] 2013-10-03 19:00:00 AZ Alkmaar - PAOK Thessaloniki FCx;[1473101] 2013-10-06 14:30:00 Groningen - AZ Alkmaarx;