Magyar foci

Pipiskedve futás feltartott kézzel, ez a foci itthon

  • P. Kele János
Címkék:
megosztom

Belepillantottunk a Vasas edzésébe, de alig fél perc után elment tőle a kedvünk. Erőnléti edzés lábujjhegyen futva, feltartott kezekkel.

Olthatatlan futballimádóként mindenen olyan apró morzsán élvezettel csüngök, amin még rajta az öltöző szaga, használt zokni, kicsorbult stopli, kettétört mágnestábla, jöhet az összes minden mennyiségben.

Hasonló indíttatásból örültem meg a Vasas hivatalos youtube-csatornája által feltöltött videónak is: végre egy csapat, amelyik meg meri osztani az edzését a szurkolókkal, bravó. Kár, hogy a lelkesedésem csak mintegy huszonöt másodpercig - ez a videó cirka ötödét jelenti - tartott.

 

Az erőnléti edzés és lövőgyakorlat címszó alatt futó alkotás ugyanis vagy orbitális szemfényvesztés, vagy jobb esetben a szomorú valóság. A videón mindössze annyi történik, hogy a játékosok feltartott kézzel, esetleg nehezítésként pipiskedve futnak, bemelegítésképp pedig a forró szék című óvodai játék legszebb hagyományait idézően lökdösik fel egymást, csak azért, hogy rá tudjanak ülni egy-egy labdára. NB II, Vasas, 2013, jó reggelt.

Az, hogy ezek után a lőgyakorlat nem jelentett mást, mint egy piros bábu kicselezése után zavartalanul kapura bikázni, már nem volt meglepő.

És az sem, hogy cirka öt perces keresgélés után ilyeneket találtam a neten.

És ilyeneket:

Oké, persze, a Vasas nem Dortmund vagy Bayern, sőt, még a Debrecentől is messze áll, de az elveket talán át lehetne venni. Például azt, hogy az erőnléti edzés nem feltétlenül csak és kizárólag fekvőtámaszból, meg felülésből áll össze, hanem ma már vannak ezeknél néhány fokkal innovatívabb, szórakoztatóbb és hatékonyabb gyakorlatok is.

A lövőedzéshez pedig az alábbi videót érdemes megnézni: a Bundesligában így gyakorolnak, ráadásul nem is kell hozzá semmilyen spéci technológia, vagy egy raklapnyi pénz. Öt-hat játékos, néhány bábu, meg persze egy modern felfogású edző. Aligha kell magyarázni, miért hatékonyabb és hasznosabb, ha egy támadónak nem pusztán el kell vinnie egy bábu mellett a labdát és bombázni, hanem átvenni, lefordulni, és csak aztán lőni. Gyorsan.

megosztom