Serie B

Gattuso nem lesz jó edző vagy a Palermo elnökének nincs realitásérzéke?

Hat bajnoki után menesztette a Serie B-ben szereplő Palermo a vezetőedzőjét, Gennaro Gattusót.

Maurizio Zamparini, a Palermót 2002 óta birtokló üzletember nem szakított hagyományaival, "pályafutása" huszonhatodik edzőváltását hajtotta végre szerdán.

"Az eredmények kényszerítettek a döntés meghozatalára. Talán Gennaro Gattuso és én is túl messzire mentünk, amikor első edzői munkájaként megfelelőnek ítéltük őt egy olyan nagy kihívásokat támasztó város és klub, mint a Palermo csapatának vezetésére" - írta közleményében a klubelnök.

Nem volt hosszú Gattuso palermói karrierje, legalábbis egyelőre

A korábbi Milan-középpályás, játékosként világbajnok, kétszeres BL-győztes, kétszeres olasz bajnok Gattusóval hat bajnokin két győzelmet és egy döntetlent ért el a csapat, illetve három vereséget szenvedett el. Ezzel jelenleg a Serie B középmezőnyében, a listavezető Empolihoz képest hétpontos hátrányban áll. A tavaly visszavonult labdarúgónak valójában ez a második edzői megbízatása volt, hiszen tavasszal egy rövid ideig utolsó klubja, a Vanczák Vilmost is foglalkoztató svájci Siont is irányította.

Számára tehát nem túl sikeres az edzői karrier kezdete, de ebben nyilvánvalóan nagyon komoly szerepet játszik Zamparini személye. Ahogy fentebb is jeleztük, az elnök igen nagy mennyiségű, szezononként átlagban 2,4 edzőt "fogyaszt" el, és sokszor gyakorlatilag lehetőséget sem ad a trénereknek a bizonyításra. Gattuso még örülhet, hogy hat bajnoki jutott neki, más ennyit sem kapott.

Az üzletember különösen allergiás arra, ha a Palermo a szintén szicíliai Cataniától kap ki, és szintén fontos jellemzője, hogy oda-vissza váltogatja az edzőket. A jelenleg az Udinesénél dolgozó Francesco Guidolin négyszer volt a rózsaszín-feketéknél - ő vezette őket az első osztályba 2004-ben -, de Delio Rossit, Gian Piero Gasperinit és Giuseppe Sanninót is kétszer-kétszer nevezte ki és váltotta le. Utóbbi kettővel egyformán az előző szezonban csinálta meg ezt a bravúrt. Sannino kezdte az idényt, már szeptemberben Gasperini váltotta őt, majd februárban Albero Malesani következett, őt újra Gasperini követte, végül Sannino foglalta keretbe az évet. Épeszű ember rögtön érzi, hogy így nem csoda, hogy kiesett a néhány éve még nemzetközi porondon szereplő Palermo.

Most a legutóbb a Sienánál dolgozó, a Serie B megnyerésében rutinosnak számító, 49 esztendős Giuseppe Iachini nyakába tette a feljutás felelősségét Zamparini. Olyan nagy tétben nem fogadnánk arra sem, hogy sikerrel jár, így pedig értelemszerűen arra sem, hogy akár a karácsonyt megéri a Palermo kispadján.

Ami pedig Gattusót illeti: ennyiből nem szeretnénk komoly következtetést levonni arról, hogy milyen edző is (lesz) ő. Adunk még neki egy kis időt és néhány lehetőséget.