MLSZ

A Fradi örüljön a kétmilliós büntetésnek és a szektorbezárásnak

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága kétmillió forintos bírsággal és több szektor bezárásával büntette meg a Ferencvárost az Újpest elleni derbin tapasztalt kihágások miatt.

Fotó: MTI

A FEB a "várakozásoknak megfelelően" kiemelten foglalkozott a vasárnapi, Ferencváros-Újpest derbivel. A bizottság állásfoglalása szerint "A Ferencváros–Újpest bajnoki rangadó nagy érdeklődést, és a találkozó időtartamának nagy részében sportszerű, jó hangulatot is hozott, ám a mérkőzés egyes szakaszaiban tapasztalható jelenségek elfogadhatatlanok egy futballmérkőzésen. Ezek távol állnak a sport és a labdarúgás szellemiségétől, a két nagy múlttal rendelkező budapesti klub és a magyar labdarúgás hagyományaitól.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a döntés meghozatalakor mérlegelte a cselekmények mellett, hogy a rendező Ferencváros ígéretet tett arra, hogy – a hatóságokkal közösen – azonosítja és felelősségre vonja a rendbontókat. A fegyelmi szankció ennek hiányában a mostaninál lényegesen szigorúbb is lehetett volna. Az MLSZ FEB minden esetben tekintettel van az érintett klubok együttműködési szándékára, felelősségteljes viselkedésére vagy annak hiányára is döntése meghozatalakor."

A Ferencváros végül rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók rendzavarásai (pirotechnikai eszközök használata, bedobálása, megbotránkoztató rigmusok skandálása) és a nagyszámú hazai szurkoló nézők által elzárt területre történt behatolása miatt visszaesőként kétmillió forint pénzbüntetést kapott, továbbá a FEB elrendelte a zöld-fehérek soron következő hazai bajnoki mérkőzésén a Puskás Ferenc Stadion C szektorának és az M-től S-ig tartó szektorainak lezárását is.

Az Újpestnek is fizetnie kell, 400 ezer forintot, mivel drukkerei megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak be, pirotechnikai eszközöket használtak és rendbontás miatt (székek feltépése, bedobálása, kordonok megbontása és dobálása).

A FEB indoklása szerint a Puskás Stadionban "a beléptetés nem megfelelő módon történt, különös tekintettel a nézőtérre bejuttatott és ott nagy mennyiségben használt nem engedélyezett pirotechnikai eszközre. A mérkőzés közben előbb két fő, majd mintegy ötven fő jutott be a szurkolók elől elzárt területre, a futópályára, és ez kiváltotta a mérkőzés kétperces szüneteltetését, majd a találkozó lefújását követően több százan léptek a játéktérre zömmel a büntetésben érintett szektorokból. Szintén ezen helyekről hangzott fel legtöbbet az a számtalan gyalázkodó, trágár, megbotránkoztató és elítélendő rigmus, amelyek különösen ilyen tömeges és visszatérő formában nem fogadhatóak el sporteseményen."

A vasárnapi rangadót egyébként a Ferencváros 3-1-re megnyerte, így igazolta a hatharom.comelőzetes várakozásait. Öt perccel a vége előtt a ferencvárosi drukkerek egy csoportja áttörte a kerítést, ez a vendég tábort is alaposan felhergelte. A rohamrendőrök azonban mindkét csoport előtt sorfalat álltak, a lila-fehérek néhány drukkerét könnygázzal kellett megfékezni. Lefújás után a hazai szimpatizánsok egy része berohant a pályára ünnepelni, emiatt Ricardo Moniz vezetőedző megvédte a közönséget. A meccset 22 ezren tekintették meg a helyszínen, ennek köszönhetően új nézőcsúcs volt a hétvégén az élvonalban.

A Diósgyőrt, hasonló kihágások miatt (megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és a Versenykiírás hangosításra vonatkozó előírásának megsértése) 100.000 forint megfizetésére kötelezték. A DVTK 2-0-ra verte meg a vendég Honvédot, a találkozó kimenetelét szintén helyesen tippeltük meg.

A piros lapot kapott játékosok közül Marko Ranilovics (Kaposvár) 1, Margitics Andor (Puskás FC) 1, Vági András (Diósgyőr) 2, Zoran Supics (Lombard) 2 és Fehér Zoltán (Haladás) 1 soron következő bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.