La Liga

Hiába a Pedro-tripla, egy parádés sorozat megszakadt a Barcelonánál

Az FC Barcelona magabiztos, 4-0-ás győzelmet aratott a Rayo Vallecano otthonában a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 5. fordulójában. Egy sorozat mégis megszakadt a szombat esti mérkőzésen, a katalánok ugyanis kevesebbet birtokolták a labdát ellenfelüknél, ilyenre pedig 2008. május 7. óta nem volt példa.

Gerard Piqué nem fért a labdához a Rayo játékosával szemben - Fotó: AFP

Nyilvánvaló, hogy a futballt gólra játsszák, vagyis hiába a jobb labdabirtoklási mutató, ha az adott együttes nem talál riválisa kapujába, nem győzhet. Gerardo Martino csapata a triplázó Pedro Rodríguez vezetésével négy gólt hintett a madridi alakulat otthonában, ugyanakkor sorozatban 316 tétmérkőzés után kevesebbszer találkozott a játékszerrel a kilencven perc során. A Rayo ha nem is sokkal, de egy hajszálnyival - 51% - többet birtokolta a labdát.

A labdabirtoklás kiemelkedő jelentőségű a Barcelona futballfilozófiájában, függetlenül attól, hogy éppen ki a csapat vezetőedzője. Ezt bizonyítja az az adat, miszerint Josep Guardiola 247 tétmérkőzésén, valamint Tito Vilanova 60 hivatalos találkozóján is a gránátvörös-kékek lábán vándorolt többet a játékszer.

Martino kilencedik összecsapásán a sorozat megszakadt, amely a szakértők szerint azzal is magyarázható, hogy Sergio Busquets helyére a kevésbé labdabiztos Alex Song került a középpálya közepére. A szombati esetet megelőzően 2008. május 7-én, azaz több mint öt esztendeje volt példa hasonlóra, akkor a Frank Rijkaard vezette katalánok 4-1-es vereséget szenvedtek a Real Madrid otthonában.

A statisztika persze aligha zavarja Lionel Messiéket - az argentin 250. spanyol bajnoki mérkőzését játszotta a Rayo ellen -, hiszen a Barcelona hibátlan mérleggel vezeti a Primera División tabelláját, a következő, hétközi fordulóban pedig hazai környezetben, a Bajnokok Ligája-résztvevő Real Sociedad ellen próbálhatja visszaszerezni hegemóniáját a labdabirtoklásban.

[1505860] 2013-09-21 20:00:00 Rayo Vallecano - Barcelonax;