Forma-1

Lauda a "leégett fülével" riogatta a riporternőt

  • VNA

Különös módját választotta a Hajsza a győzelemért címet viselő film reklámozásának a háromszoros Formula-1-es világbajnok Niki Lauda.

Szeptember elején került a mozikba az 1976-os Formula–1-es világbajnokság alatt játszódó izgalmas sportfilm, a Rush (magyar címe: Hajsza a győzelemért), amely a laza életmódjáról ismert Forma-1-es versenyző, az 1993-ban elhunyt James Hunt életét, valamint a hetvenes évek végén az osztrák Niki Laudával vívott nagy küzdelmét mutatja be. A film kapcsán természetesen számos riport és visszaemlékezés jelent meg Laudával, aki egy amerikai televíziós stáb riporternőjét egy hirtelen ötlettől vezérelve szívatta meg eredeti módon. Az amerikai hölgy ugyanis (vélhetően egy érzelemdús visszaemlékezés reményében) arra kérte a most 64 éves osztrákot, hogy látogassanak el közösen a Nürnburgring azon kanyarjába, ahol 37 évvel ezelőtt - a Hungaroringről a közelmúltban elismerően nyilatkozó - Lauda emlékezetes balesetben megégett a saját autójában. 

 

Niki Lauda sajnálatos balesete a magyar vicckultúrába is beépült annak idején: Nyuszika ül a folyóparton. Háta mögé lopakodik a béka, befogja a nyuszika szemét, és kérdezi: - Na, ki vagyok? Nyuszika hátratolja a kezeit, és elkezd tapogatózni: - Hát, füled nincs, hajad nincs, bőröd nincs. Te vagy a Niki Lauda!

"Abban bíztak talán, hogy majd elsírom magam a kanyarban vagy nem is tudom. Gondoltam megtréfálom őket. A szálloda reggeli büféjénél szereztem egy csiga formájú kekszet és azt a riport előtt elrejtettem az ominózus kanyarban. Aztán elkezdődött a riport és elhangzott az első kérdés, hogy emlékezzek vissza a '76-os eseményekre. Mondtam neki rögtön, hogy várjon egy picit, majd pár lépés után kiemeltem a kekszet a fűből, majd 'nézzétek, ez a fülem' felkiáltással mutattam meg neki a kekszet. Teljesen ki volt akadva a poéntól, nem is tudtuk folytatni egy ideig a beszélgetést" - emlékezett vissza a Süddeutsche Zeitungnak a promóciós riportra a háromszoros F1-es világbajnok, aki a vb-történet egyik legdurvább balesetével már gyakran viccelt korábban is. Akadt olyan eset, amikor a saját, félig megégett arcára utalva egyszerűen csak "barbecue-partiként" emlékezett vissza a nürnburgringi balesetére.