Átigazolás

Huszti télen nagycsapatba igazol, Guzmics külföldre megy

A nyári átigazolási piac nem Huszti Szabolcsról szólt, télen a Hannoverből igazi nagycsapatba válthat, s remélhetőleg egyszer még a magyar válogatottba is visszatér menedzsere, Filipovics Vladan szerint. A FIFA-licences ügynök a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában kilátásba helyezte Tőzsér januári klubváltását, Guzmics külföldre igazolását - Kovács István pedig jövő nyáron hagyhatja el a Vidit. Filipovics szerint egy-két tétmeccsel a lábában Gera Zoltán ott lehet a hollandok elleni vb-selejtezőn. Szerinte a játéklehetőséghez nem jutó magyar légiósoknak érdemes ugródeszkaként átmenetileg hazaszerződni, az NB I-es klubok viszont bátrabban állíthatnának kezdőikbe 17-18 éves fiatalokat.

Huszti topklubba igazol? - Fotó: AFP

„Huszti Szabolcs azért nem került a nyáron egy igazi nagycsapathoz, mert komoly sérülés után az utána érdeklődők kivártak, felépül-e és hogyan fog játszani. Jól kezdett ismét focizni, s akkor már késő volt, hiába győzködtem a Hannover vezetőit, azt mondták, még a Manchester Unitednek sem adnák el most, mert ilyen képességű focistát az idő rövidsége miatt már nem találnak a helyére. Csalódtam kicsit, mert Szabinak jobb csapatban is lenne helye, a télen megpróbáljuk eladni - leginkább a Bundesligán belül, de más országot sem zárnék ki januárban” - mondta el menedzsere. A 30 éves szélső három meccsen két gólt szerzett a Bundesligában, szombaton az Augsburg ellen tér vissza, miután letöltötte piros lapos eltiltását.

„Huszti visszatérése a válogatottba? Ezt vele kell megbeszélni, ez egy necces téma. Nagyon örülnék, ha ismét játszana a nemzeti csapatban, és remélem, lesz is erre még lehetőség a jövőben. Van még néhány légiós egyébként, akik esetében meglep, hogy nincsenek a válogatottban: ilyen például Nikolics, neki biztos helye lehetne” - fogalmazott Filipovics.

Szót ejtett Geráról is: „Gera Zoltán újra élvezi a focit: ha a következő fordulókban tudna játszani minimum egy vagy két Premier League-meccset, akkor visszatérhetne a válogatottba a hollandok elleni vb-selejtezőre.” A 34 éves középpályás januárban szenvedett részleges térdszalagszakadást, a West Bromwich tartalékcsapatában már szerepelt.

„Tőzsér Dani mellőzésére magam sem tudom a választ: a Genoa nem számolt vele a felkészülés kezdetekor. Télen el kellene őt onnan mozdítani, játéklehetőségre van szüksége. Pintér Ádámot nem volt annyira nehéz eladni, csak korábban a Zaragoza túl sokat kért érte: nem rossz számára az orosz lehetőség, egy évre szól, rendszeresen játszhat, utána ismét szabadon igazolható, akár egy komolyabb csapatba. Guzmics Richárd alighanem januárig játszik csak itthon, Kovács István esetében a teljesítménye mutatja majd meg, meddig marad itthon, de szerintem jövő nyáron ő is külföldre kerül” - vázolta a transzferlehetőségeket a játékosügynök.

„Hogy miért húzódnak haza immár a válogatott magyar futballisták? Vegyük Gyepes és Buzsáky példáját: hosszú sérülések után tértek vissza, jónak tartom, hogy ilyenkor hazatérjenek, újraépítsék magukat, s később akár ugródeszkaként használva a hazai élvonalat megint külföldre próbáljanak szerződni. Aki valamilyen okból nem jut állandó játéklehetőséghez külföldi klubjánál, az sokkal jobban teszi, ha átmenetileg visszatér folyamatosan focizni fél- vagy egy évre. Itt ugyanis ismerik őket, nem fogják két rossz meccs után kitenni a csapatból” - magyarázta a tendenciát.

Filipovics magyarázatot adott arra is, hogy miért van ennyi légiós az NB I-ben: „A hazai klubok a tehetséges magyar játékosaikat inkább külföldre próbálják eladni: amikor egy másik magyar klub venne meg valakit, akkor olyan árakat kérnek, amit legfeljebb gazdagabb nyugati csapatok képesek kifizetni. Ez a fő oka annak, hogy annyi idegenlégióst igazolnak Magyarországra. A tendenciával nem értek egyet: a hazai csapatoknak több magyar játékost kellene igazolni, foglalkoztatni. Viszont nehéz lesz csökkenteni a magyar játékosok árát, miután bevezetik a kötelező 21 éven aluli kvótát, ami magasan tartja majd a játékosárakat.”

Hozzátette: „Az itthoni kluboknak régebben már maguktól meg kellett volna hozni azt a döntést, hogy több fiatal magyar focistát állítanak be kezdőcsapataikba. És nem a húszéves a fiatal: már 17 évesen nyugodtan be lehet a tehetséget dobni a csapatba és játszatni, mert a magyar NB I még mindig nincs azon a szinten, hogy ne lehessen őket állandóan szerepeltetni.”