Bajnokok Ligája

Öt kulcsmomentum a BL első fordulójából

Elrajtolt a Bajnokok Ligája 2013-2014-es szezonja, 53 góllal, drámákkal, meglepetésekkel, új edzőkkel. Íme öt esemény, amelyen megakadt a szemünk az első fordulóban.

1. Casillas szenvedése a világbajnokságba kerülhet

A világ-és kétszeres Európa-bajnok Iker Casillas 238 nap után tért vissza a gólvonalra a Real Madridban, negyedórát kapott a Galatasaray ellen. Saját csapattársa, Sergio Ramos miatt sérült meg, csakúgy, mint januárban, akkor Álvaro Arbeloa törte el kézfejét. Bal oldali bordája zúzódást szenvedett, de sem törést, sem pedig repedést nem állapítottak meg, de mostantól még kevesebb az esélye arra, hogy visszaszerezze helyét a kezdőben Diego Lópeztől, aki Isztambulban is ihletett formában védett. Vicente Del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitány ragaszkodik csapatkapitányához, a Konföderációs Kupán és a legutóbbi vb-selejtezőn is szerepeltette, ám ha a mostani szezonban is a kispadot melegíti, a jövő évi brazíliai tornán aligha az ő nevével kezdődik a Furia Roja összeállítása. A 32 éves hálóőr várhatóan két hét múlva, a Köbenhavn ellen térhet vissza a pályára, ha azután is csak a BL-ben számolnak vele, komolyan el kell gondolkodnia a téli klubváltáson, hogy ne csak cserének utazzon a világbajnokságra.

2. Franck Ribéry ide vagy oda, Messi és Ronaldo még mindig külön kaszt

A francia szélső kulcsfigurája volt a Bayern München triplázásának az előző idényben, formáját a mostani évadra is megtartotta, az igazságosság elve alapján meg kellene kapnia az Aranylabdát. Ám Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a nyitányon megmutatta, vannak ők ketten, és a többiek az ő szintjük alatt.

Ronaldo ismét megtalálta a góllövő cípőt - Fotó: AFP

Még Raúl tartja az európai gólrekordot, a Real ikonja 144 meccsen 71-szer volt eredményes. Messi 80 mérkőzésén 62 gólnál tart, Ronaldo 54-nél 97 fellépésén. Az argentin az Ajax, a portugál a Galata ellen szerzett mesterhármast. És náluk ez a normális...

Messi triplája:

Ronaldo magánszáma:

3. Az edzők adhatnak némi taktikai szabadságot a játékosoknak

A Paris Saint-Germainben általában Thiago Motta lövi a szögleteket, ezért volt meglepő, amikor az Olimpiakosz ellen Ezequiel Lavezzi állt a kornerhez. Balról beívelte, Motta pedig befejelte, 2-1-re alakítva az eredményt. Öt perccel később az argentin támadó ismét betekert, a brazil-olasz szűrő ezúttal is a hálóba csúsztatott. A 86. percben Motta visszatért feladatához, jobbról végezte el a szöglet, Marquinhos pedig bólintott. A kis változtatás három gólt eredményezett.

4. Baselben vakarhatják a fejüket Mohamed Salah miatt

A forduló legnagyobb meglepetése a Chelsea veresége volt, a Kékek otthon kaptak ki a Baseltől. A vendégek első gólját Mohamed Salah rúgta, a 21 éves egyiptomi tehetség 2012 tavaszán írt alá a svájciakhoz 2.5 millió euróért, az előző szezonban egyik főszereplője volt az elődöntőben véget érő Európa Liga-menetelésnek és a bajnoki aranynak. Szerda este a Stamford Bridge-en bizonyította, hogy most már legalább három-négyszeresét éri másfél évvel ezelőtti árának. Ha ilyen formában tündököl a BL-ben, januárban válogathat az ajánlatok között.

Silva sem állította meg Weisst - Fotó: AFP

5. Egy gól, ami feledésbe merült

Ronaldo, Messi, Alex Texeira vagy épp Lorenzo Insigne csodás gól(oka)t lőtt, ám érdemes megnézni Vladimir Weiss találatát. A gólt kiemeli a többi közül, hogy az Olimpiakosz szlovák szélsője a PSG komplett védelmét átverte, Maxwell elesett mellette, majd csúnyán bebőrözte a 31 millió euróért vásárolt Marquinhost, Thiago Silva sem tudta megállítani, és a remek szóló végén Sirigu mellett a bal alsóba helyezett. Mégsem eltékozolt tehetség a 23 éves játékos, aki a Manchester Citynél nevelkedett, de azóta ide-oda hányódik?

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
INFO Manchester United (angol)-Bayer Leverkusen (német) 4-2 (1-0)
INFO Real Sociedad (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-2 (0-0)
B csoport:
INFO Galatasaray (török)-Real Madrid (spanyol) 1-6 (0-1)
INFO FC Köbenhavn (dán)-Juventus (olasz) 1-1 (1-0)
C csoport:
INFO Benfica (portugál)-Anderlecht (belga) 2-0 (2-0)
INFO Olimpiakosz (görög)-Paris Saint-Germain (francia) 1-4 (1-1)
D csoport:
INFO Bayern München (német)-CSZKA Moszkva (orosz) 3-0 (2-0)
INFO Viktoria Plzen (cseh)-Manchester City (angol) 0-3 (0-0)
E csoport:
INFO FC Schalke 04 (német)-Steaua Bucuresti (román) 3-0 (0-0)
INFO Chelsea (angol)-FC Basel (svájci) 1-2 (1-0)
F csoport:
INFO Olympigue Marseille (francia)-Arsenal (angol) 1-2 (0-0)
INFONapoli (olasz)-Borussia Dortmund (német) 2-1 (1-0)
G csoport:
INFO Austria Wien (osztrák)-FC Porto (portugál) 0-1 (0-0)TIPP
INFO Atlético Madrid (spanyol)-Zenit (orosz) 3-1 (1-0)
H csoport:
INFO AC Milan (olasz)-Celtic Glasgow (skót) 2-0 (0-0)
INFO FC Barcelona (spanyol)-Ajax Amsterdam (holland) 4-0 (1-0)