Légiósaink

Védőinkre maradt a gólszerzés, Pintér döntetlennel debütált Szibériában

A válogatott világbajnoki selejtezői után az elmúlt hétvégén újra klubcsapataiknál volt jelenésük külföldön futballozó honfitársainknak. Érdekes módon a gólokat védőjátékosok szerezték, hiszen Otigba Kenneth, Leandro Almeida és Vanczák Vilmos is bevette az ellenfél kapuját. Bemutatkozott új csapatában, a szibériai Tom Tomszkban Pintér Ádám, Gera Zoltán pedig hosszú hónapok után lépett pályára ismét hivatalos mérkőzésen, a West Bromwich Albion U21-es csapatában.

Gera Zoltán újra hivatalos mérkőzésen lépett pályára, igaz, még csak az U21-esek között

ANGLIA

A súlyos térdsérüléséből felépült Gera Zoltán a West Bromwich Albion első csapatában még nem, az U21-es együttesben viszont már pályára léphetett a múlt héten. A magyar válogatott középpályás kezdőként 60 percet futballozott az Arsenal otthonában 1-0-ra elveszített mérkőzésen. Eközben a felnőttek az utolsó pillanatban mentettek pontot a Fulham otthonában lejátszott Premier League-találkozón (1-1).

A másodosztályban sorozatban negyedik vereségét szenvedte el Bogdán Ádám csapata, a Bolton Wanderers, amely hazai környezetben kapott ki a Leeds Unitedtől 1-0-ra. A sérült Varga József kihagyta a Middlesbrough idegenbeli találkozóján az Ipswich Town ellen, melyen a vendégek 3-1-es vereséget szenvedtek.

NÉMETORSZÁG

Rátalálni látszik a siker ösvényére a Schalke 04, amely miután kiharcolta a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutást és megszerezte első győzelmét a bajnokságban, ismét nyert, ráadásul idegenben, a masszív Mainz vendégeként (0-1). Szalai Ádám visszatért régi sikereinek színhelyére, végig pályán volt, de a hatharom.com jóslata ellenére ezúttal nem talált a kapuba. Másik Bundesliga-légiósunk, Huszti Szabolcs nem lépett pályára a hétvégén, mert eltiltását töltötte, a Hannover nélküle maradt alul 2-0-ra a címvédő Bayern Münchennel szemben.

Hét veretlenül megvívott tétmérkőzés után kikapott a Stieber Zoltánt és Korcsmár Zsoltot is foglalkoztató Greuther Fürth a másodosztály hétvégi fordulójában, a Trolli Arénából a Bochum csente el a három pontot. A találkozón mindkét honfitársunk végig pályán volt. Nem járt sikerrel az Ingolstadt sem, amely a 90 percet végigfutballozó Hajnal Tamással a soraiban otthon kapott ki 1-0-ra a sikerével élre álló Union Berlintől. Király Gábor, az 1860 München kapusa az Aalen elleni gól nélküli döntetlen során állt a gólvonalon. Sváb Dániel csapata, az Energie Cottbus hétfő este az 1. FC Köln fogadja.

A 3. Ligában Nagy Dániel alakulata fölényes, 4-1-es sikert könyvelhetett el a Wacker Burghausen pályáján, a magyar szélső kezdőként 76 percet játszott. Nyert a Borussia Dortmund második csapata is, amely hátrányból fordítva verte a Hansa Rostockot idegenben, Bajner Bálint végig pályán volt.

OLASZORSZÁG

Szerzett pont nélkül áll a Serie A tabellájának utolsó helyén a Padova, amely szombaton a Novara vendégeként szenvedett 1-0-ás vereséget. A találkozón a látogatóknál Feczesin Róbert végig pályán volt, Laczkó Zsolt pedig a kispadon ült. Az újonc Carpi hazai pályán maradt alul az Empolival szemben (0-2), a kapuban Kovácsik Ádám állt.

HOLLANDIA

Bodor Boldizsár és Babos Gábor csapata kiütötte Németh Krisztiánékat az Eredivise hatodik fordulójában, azaz az NAC Breda 5-1-re nyert Kerkradéban, a Roda otthonában. A vendégek magyarjai közül Bodor végigjátszotta a mérkőzést, a rutinos kapus a cserepadról szemlélődött, míg Némethet a 65. percben csereként küldték pályára. Honfitársaink találkozhattak volna a Heerenveen-Groningen találkozón is, ám a 4-2-es hazai győzelemmel zárult összecsapást a vendégek részéről kihagyta az eltiltott Adorján Krisztián. A házigazdák gárdájában viszont végig pályán volt Otigba Kenneth, aki az 55. percben, 1-1-es állásnál csapata második gólját szerezte.

Otigba gólja 0:39-től látható

Pintér Ádám bemutatkozott új csapatában, a Tom Tomszkban - Fotó: fctomtomsk.ru

OROSZORSZÁG, BELGIUM

Döntetlennel debütált új csapatában, a Tom Tomszkban Pintér Ádám, a szibériaiak hazai pályán ikszeltek a nyáron alaposan meggyengült Anzsi Mahacskalával (2-2). A Real Zaragozától érkező középpályás a 77-es számú mezben végigjátszotta a mérkőzést. Dzsudzsák Balázs együttese, a Dinamo Moszkva hétfő délután Koman Vladimir új munkaadójához, az Uralhoz látogat.

Noha már a második percben hátrányba került a belga bajnokság hétvégi körében, végül magabiztosan nyert a Genk a Zulte-Waregem ellen hazai pályán. A kék-fehérek kapuját Köteles László védte az 5-2-re megnyert összecsapáson.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

A görög élvonalban a negyedik fordulóban is megőrizte hibátlan mérlegét a listavezető Olimpiakosz Pireusz, Megyeri Balázs azonban csak kispados volt a Xanthi 4-0-ás legyőzése során.

Az első fordulóban elszenvedett vereséget kiütéses győzelemmel korrigálta az Omonia Nicosia a ciprusi pontvadászat második játéknapján. A zöld-fehérek az Enosziszt gázolták el (4-0), a harmadik gólt pedig a magyar válogatott Leandro de Almeida szerezte.

AUSZTRIA, SVÁJC

A vártnál sokkal simábban, 5-0-ra győzte le ez eddig meglehetősen jól teljesítő Riedet a Red Bull Salzburg az osztrák Bundesligában vasárnap. A három pontot szerző, így a tabella élére ugró vendégek kapujában Gulácsi Péter állt. A sógoroknál légióskodó másik honfitársunkat, Sáfár Szabolcsot ugyanakkor alaposan megszórták, a Rapid Wien ugyanis négyet hintett a Wacker Innsbruck otthonában (0-4). A Sturm Graz 3-1-re nyert a Wiener Neustadt vendégeként, ám Szabics Imre nem volt tagja a keretnek, a klub vezetői közölték, a továbbiakban nem számítanak a rutinos támadó szolgálataira.

Svájcban az elmúlt hétvégén kupamérkőzéseket rendeztek, a Sion pedig Vanczák Vilmos góljával győzte le 1-0-ra a másodosztályú Wohlent, és jutott a Svájci Kupa legjobb 16 csapata közé.

NORVÉGIA, DÁNIA, LENGYELORSZÁG

Norvégiában a Strömsgodset hozta a kötelezőt, és hazai környezetben 3-1-re verte az Odd együttesét. Kovács Pétert nem cserélték be.

Hasonló a helyzet Vadócz Krisztiánnal is, az Odense játékosának ugyanis csak a kispadon jutott hely a Bröndby ellen 2-1-re elveszített találkozón, a dán bajnokság nyolcadik fordulójában.

A lengyel Ekstraklasa hetedik körében 2-0-ás vereséget szenvedett a Lech Poznan a Slask Wroclaw otthonában, Lovrencsics Gergőt a 62. percben lecserélte edzője.