Magyar válogatott

Böde, Hajnal és Németh vitte a prímet a kármentésben - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar labdarúgó-válogatott Észtország ellen 5-1-es győzelmet aratott világbajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban. A csapat a románok elleni csapnivaló produkció után szinte megtáltosodott, persze az észtek harmatgyenge játéka megkönnyítette a mieink dolgát. Nézzük, személyekre lebontva, ki hogyan teljesített!

KEZDŐCSAPAT

6
BOGDÁN ÁDÁM
(25 éves, Bolton Wanderers, 17/0)

Végre egy meccs, ami nem róla szólt. Csupán szemmel követte és hanggal irányította a játékot, csak akkor kellett labdához érnie, amikor passzolgatott a védőkkel, vagy támadást indított. A mérkőzés elején, majd a félidő hajrájában két kósza beívelésnél azért ott kellett lennie, mint ahogy a 63. percben Kink távoli lövésénél is jó helyen állt. Az észt gólnál kiszolgáltatott helyzetbe került, az utóbbi időben tőle megszokott bravúrral talán kitolhatta volna a labdát a jobb alsó sarok elől. Ha addig jobban megdolgoztatják a vendégek, lehet, hogy ezt a szituációt is megoldja, de ne legyünk telhetetlenek, csodákra azért ő sem képes.

6
VANCZÁK VILMOS
(30 éves, Sion, 74/4)

Rutinból lehozta a mérkőzést, Kinknek nem sok időt és helyet hagyott, az ETO légiósának csak a második félidőben volt - nem mindig mellette - egy-két veszélyes megmozdulása. A ,,másodállását" is jól megoldotta, ha lehetősége nyílt rá, belépett a támadásokba, néhányszor az ellenfél tizenhatosáig követte az akciókat, pontos beadásokra is futotta az erejéből, a 75. percben pedig a fejesével gólhelyzetbe hozta Németh Krisztiánt. Persze, mint mindenkinek, neki is egyszerűbb dolga volt, mint Bukarestben,

6
GUZMICS RICHÁRD 
(26 éves, Haladás, 6/0)

Őt nyomaszthatta leginkább a pénteki kudarc, minket meg az, hogy vajon most mi lesz a második percben? Semmi nem történt, de nem azért, mert akkor éppen másnál volt a labda. Láthatóan túltette magát a bukaresti baleseten, egyszerű és célravezető eszközökkel látta el védőfeladatát, magasságát jól kihasználva uralta a légteret. Nem csak hátul, elöl is használta a fejét, a 7. percben ő csúsztatta a labdát a gólhelyzetben lévő Böde elé, és később is többször előremerészkedett. Most sajnálhatja igazán a Maricához passzolt labdát, hiszen sikerült bebizonyítania, hogy mégsem annyira kutyaütő, mint ahogyan négy nappal ezelőtt sokan megbélyegezték.

6
KÁDÁR TAMÁS
(23 éves, Diósgyőri VTK, 14/0)

Ezúttal belső védőnek jelölte őt a szövetségi kapitány, a poszt nem idegen tőle, hiszen klubcsapatában rendszeresen szerepel ezen a poszton. Guzmiccsal párban hatásosan felügyelte Ainert és Ahjuperát, az Újpest észt centerének volt ugyan egy veszélyes csúsztatott fejese, gól azonban nem lett belőle. A támadásokba ezúttal nem avatkozott be, szinte kizárólag a magyar kapu előterében tette a dolgát. Kink szépítése előtt - többedmagával - kissé határozottabb is lehetett volna, összességében azonban elfogadható teljesítményt nyújtott.

6
LACZKÓ ZSOLT
(26 éves, Padova, 21/0)

Azzal, hogy Kádár a védelem közepére került, a Padovába igazolt balhátvéd ismét a kezdőcsapatban kapott helyet. Erre legutóbb egy évvel ezelőtt, a selejtezők nyitófordulójában, Andorra ellen volt példa. Az első félidőben Purjére figyelt, kettejük párharcát általában ő nyerte, amit az észt szélső nem mindig tudott elviselni, és ennek egy lerántásért sárga lap lett a vége. A szünet után néhányszor a csereként beállt Zenjovval gyűlt meg a baja, egy lap neki is jutott. Lendületesen, határozottan, ha kellett keményen futballozott, az sem jelentett számára problémát, ha a támadásokból kellett kivennie a részét.

6,5
KOMAN VLADIMIR
(24 éves, FK Ural, 32/7)

Nagy tétben lehetett volna fogadni arra, hogy ő lesz az egyik, aki kimarad a Bukarestben kezdők közül. Aki ezt tette, vesztett. Mi viszont sokat nyertünk azzal, hogy a pályán volt, két remek gólpasszal, több pontos indítással járult hozzá a győzelemhez. A Németh Krisztiánnak bokából odatett labda pazar volt, de úgy összességében is, élt a pályán, nem halt bele az erőlködésbe. Sokszor az lehetett az ember érzése, hogy többet vállal annál, amire egyébként a jelenlegi formájában képes, de ezúttal alig akadt felesleges megmozdulása.

6
ELEK ÁKOS
(25 éves, Diósgyőri VTK, 25/1)

Korcsmár és Varga kiesésével borítékolható volt, hogy helye lesz a kezdőben. A nem túl nagy vehemenciával támadó észtek ellen elég volt az is, hogy az átlagot hozza, a mozgásán azért látszott, hogy nincs topformában, kell még neki idő ahhoz, hogy stabilan hozza a két évvel ezelőtti teljesítményét. De így sem lógott ki a sorból, szűrte a szűrhetőt, rendszerint megakadtak rajta, vagy lelassultak az észt támadások. A végére láthatóan elfáradt, de ez inkább dicséret, mint kritika vele kapcsolatban.

7
HAJNAL TAMÁS
(32 éves, Ingolstadt, 58/7)

A románok ellen nem sok látnivaló volt a magyar válogatott játékában, de az feltűnt, hogy miután pályára lépett, ha feltámasztani nem is, de legalább képes volt megmozdítani a csapatot. Most az első perctől ő vezényelt, szinte minden támadásunkban benne volt, egy-két pontatlan passztól eltekintve hiba nélkül irányított. A második gól előtt pedig a legjobb ütemben érkezett a kapu elé, és egy jól eltalált lövéssel növelte az előnyünket. Soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha a románok ellen nem a padon kezd, azt viszont most láttuk, milyen az, ha valaki szervezi a játékot.

6,5
DZSUDZSÁK BALÁZS
(26 éves, Dinamo Moszkva, 56/13)

A kedd esti játékát látva még érthetetlenebb a bukaresti lézengése. A futás, a passz, a beadás ugyanis nem feltétlenül ellenfél függő, az észtek ellen az első tíz percben többet vállalt, mint Romániában az egész meccsen. Az öngólt is ő készítette elő azzal, hogy keményen középre lőtte a labdát, ami flipperszerűen vágódott a hálóba. De benne volt Németh kapufás lövésében, Hajnal gólja előtt ő keverte meg védőket, s bár a szabadrúgása után a sorfalon megpattant a labda, a végeredmény beállítása az ő nevéhez fűződik. A meccs végi, sértődöttséget sugárzó könnyes nyilatkozatát tudjuk be annak, hogy nem azt kapta a szurkolóktól, amire számított, de hát ők is így voltak ezzel Bukarestben. Vigasztalásnak csak annyit, ha októberben a hollandok ellen is tudja hozni ezt a szintet, netán még jobbat, oldódni fog a feszültség. Benne és talán a szurkolókban is...

7
BÖDE DÁNIEL
(26 éves, Ferencváros, 6/2)

Nagy test, nagy élvezet. Az észt védők számára persze nem lehetett kellemes érzés ütközni kilencven kiló tömény izommal, de kénytelenek voltak felülni a provokációnak. A Fradi csatárát hol Reintam, hol pedig Klavan próbálta lefékezni, vagy legalább megzavarni nagy igyekezetében, de érdemben egyiknek sem sikerült. Ha mégis, azért lap járt, hogy miért, milyen színű azt a játékvezető döntötte el - a 83. percben rosszul. De nem csak erőfutballal kergette őrületbe az ellenfelet, a gólja a legpengésebb futballistákat idézte, saját térfélről indulva, a labdát negyven métert vezetve, védőkkel a nyakán és a nyomában parádés alakítás végén lőtte ki a bal alsó sarkot. Csatártársával együtt a válogatott legjobbja volt. 

7
NÉMETH KRISZTIÁN
(24 éves, Roda JC, 12/1)

A szorult helyzetben lévőnek általában segít, ha előveszi a kedvenceit. Egervári Sándor is ezt tette, amikor Szalai Ádám helyett a korábbi U20-as válogatott egyik alapemberét jelölte a kezdőbe. A Rodában futballozó csatár ráadásul legjobb barátjával, Komannal együtt volt a pályán, és bár ez az A-válogatottban ritkán fordult elő, szinte mindig bejött. Most is. Szalai helyett került a csapatba és rögtön az elején egy kapufával jelezte, jó döntés volt beállítani. Folyamatosan mozgatta az észt védőket, megosztotta a figyelmüket, lehetőséget és teret adva ezzel a kissé mögötte futballozó Bödének. Többször került (gól)helyzetbe, amiből egyet a második félidő derekán Koman zseniális passza után ki is használt. Kulcsszerepet vállalt abban, hogy volt éle a támadásainknak.  

CSERÉK

6
DEVECSERI SZILÁRD
(23 éves, Haladás, 1/0)

Már a kerettagsága is megosztotta a közvéleményt, kevesen hittek abban, hogy be is mutatkozik a magyar válogatottban. Arra padig talán senki nem gondolt, hogy egyből fél óra jut majd neki az első meccsén. Volt némi kockázat a becserélésében, hiszen akkor még csak 3-1-re vezettünk, és az észtek éppen abban az időszakban futballoztak a legveszélyesebben. Észrevétlenül kapcsolódott be a játékba, ami annyit tesz, hogy a pályára lépése semmiféle törést nem okozott a védelemben, klubtársa, Guzmics mellé állt be középre és hiba nélkül tette a dolgát.

0
GYÖMBÉR GÁBOR
(25 éves, Ferencváros, 1/0)

Ő is most debütált, Elek helyére állt be az utolsó negyedórára. Ennyi idő alatt nem lehet megváltani a világot, nem is várta el tőle senki, azt viszont igen, hogy a második góljukra hajtó észtek elől elvegye a területet. Megtette.

 

0
SZAKÁLY PÉTER
(27 éves, Debreceni VSC, 4/0)

Az a néhány perc, amit a pályán töltött, csupán arra volt jó, hogy bebizonyítsa, bár a jövő nem biztos, hogy az övé, de a sérülése és a formahanyatlása már a múlté.

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

Vb 2014 - selejtezők
Európai zóna, D-csoport
INFO Magyarország-Észtország 5-1 (3-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, vezette: Aliakszej Kulbakov (fehérorosz)
Gólszerzők: Klavan (11., öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh (69.),Dzsudzsák (85.), illetve Kink (48.)
Sárga lap: Laczkó (54.), Guzmics (60.), illetve Purje (24.), Jääger (62.), Vunk (69.), Kink (74.), Reintam (84.)
 
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Kádár, Laczkó (Devecseri, 62.) – Koman, Elek Á. (Gyömbér, 75.), Hajnal, Dzsudzsák – Böde, Németh K. (Szakály, 85.)
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
 
Észtország: Pareiko - Jääger, Reintam, Klavan, Teniste - Purje (Ojamaa, 46.), Vunk, Mošnikov, Kink (Kams, 76.) - Ahjupera (Zenjov, 46.), Anier
Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli.
[1147884] 2013-09-10 20:30:00 Magyarország - Észtországx;
A D csoport állása nyolc forduló után
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 8 7 1 0 24 4 22
2. Magyarország 8 4 2 2 18 12 14
3. Törökország 8 4 1 3 14 7 13
4. Románia 8 4 1 3 13 12 13
5. Észtország 8 2 1 5 6 16 7
6. Andorra 8 0 0 8 0 24 0

(Fotók: mlsz.hu)