Barcelona

Piqué szerint elég volt Guardiola és Vilanova taktikájából

A Barcelona középhátvédje, Gerard Piqué szerint taktikai szempontból előnyös újdonságokat hozhat csapatának a nyári edzőváltás.

Bár Josep Guardiola irányítása alatt nagy sikerkorszakot élt meg a Barcelona (három bajnoki és kéz kupaarany, két BL-győzelem), majd Tito Vilanova - betegsége miatt zaklatott - időszakában is bajnok lett az együttes, Piqué szerint futballszakmai szempontból szükség van arra a megújulásra, amit a kényszerű nyári edzőváltás és Gerardo Martino érkezése hoz a csapatnak.

Gerard Piqué szakmai szempontból örül a változásoknak - Fotó: AFP

"Az elmúlt években, a klubhoz mindig közel álló edzők irányításával annyira kizsigereltük a stílusunkat, hogy bizonyos értelemben annak rabszolgáivá váltunk. Tata Martino szemlélete is hasonló: meg kell tartani labdát, de más opciókat is figyelembe vesz. És ez jól jön, mert szükségünk van a variációs lehetőségekre. Amikor szükséges, jól jön egy-két hosszú labda is, mert megváltoztatja, felfrissíti a játékunkat. A futballban minden éveben fejlődni kell, különben kiismernek az ellenfelek" - mondta a hátvéd.

Annyiban mindenképp igaza van Piquének, hogy a legjobb csapatok az utóbbi években rendre megtudták állítani a Barcelona korábban elsöprőnek látszó lendületét. Például a Real Madrid is meccsről meccsre jobban teljesített ellenük az El Clásicókon, a Bayern München pedig tavasszal egyenesen elsöpörte a katalánokat a Bajnokok Ligájában. A Spanyol Szuperkupa két mérkőzésén az Atlético Madrid is komoly ellenállást tanúsított - a védekezés terén mindenképpen -, innentől viszont kíváncsian várjuk, hogy hosszabb távon mire lesznek képesek Martino irányításával.

Legközelebb szombaton, a Sevilla ellen mutathatják ezt meg, bár abba a meccsbe komolyan beleszólhat, hogy a csapat legtöbb játékosa világszerte vb-selejtezőkön vesz részt, a következő szerdán pedig már az Ajaxot fogadják a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

[1505601] 2013-09-14 20:00:00 Barcelona - Sevillax;[1573769] 2013-09-18 20:45:00 Barcelona - Ajaxx;