US Open

Serena Williams egy szinten Roger Federerrel

Három játszmában legyőzte a címvédő és világelső Serena Williams a fehérorosz Viktorija Azarenkát az amerikai nyílt teniszbajnokság döntőjében.

Azarenka idén már kétszer legyőzte Williamst, így az amerikainak lehetett félnivalója, de leginkább saját magának köszönhette, hogy egy nehéz mérkőzést kellett megnyernie. A fehérorosz végrehajtotta előzetes tervét, amely szerint küzdeni, harcolni, kaparni fog minden labdáért, de amikor a világelső egyben volt fejben, nem nagyon volt kérdés, hogy melyikük a jobb.

Először az első játszmában, 5:4-es Azarenka-vezetésnél kellett mutatnia valamit Williamsnek, főleg, hogy kettős és lábhibákkal a szettvesztés közelébe sodorta magát. Két fantasztikus fonákkal és egy ásszal azonban felállt, majd át tudta helyezni a nyomást ellenfelére, és a következő két gémet megnyerve 7:5-tel le is zárta a játszmát.

Majd hamarosan közel került ahhoz, hogy a mérkőzést is berekessze, hiszen kettős brékelőnyhöz, 4:1-es vezetéshez jutott. A kihívó azonban ekkor mutatta meg igazán küzdeni tudását. Csak ütötte-ütötte a labdát, hibázgatott is, de tudott annyira stabil maradni, hogy a címvédőt kényszerítse visszaesésre. Williams kétszer is adogathatott a meccs megnyeréséért, de 5:4-nél és 6:5-nél sem járt sikerrel, majd a rövidítésben is rosszabb volt egy hajszállal, így jöhetett a döntő szett. Ebben az időszakban az amerikainak mindennel baja volt, szinte a sírás határán volt egyes pillanatokban, de leginkább a feltámadó szélre haragudott. De az ugye az ellenfélnek is ugyanúgy fúj, és ő maga is belátta utólag, hogy nem csak ez volt az oka a hullámvölgyének.

"Hihetetlen szél volt ma, egyszerűen nem hagyta abba. De ezen a szinten már bármilyen körülmények között tudni kell játszani. Nem volt könnyű, szerintem sok hibám is volt miatta, de egyértelmű, hogy nem mozogtam eleget, jobban kellett volna küzdenem, hogy pozícióba kerüljek, de nem tettem ezt meg. Legközelebb erre emlékeznem kell" - mondta Williams.

De bármekkora lélektani előnyben is volt Azarenka, ez hamarosan elfogyott. A döntő játszmában 2:1-es hátrányánál, bréklabdánál kettős hibát ütött, innentől kezdve pedig nem is volt képes gémet nyerni, a három közül a legrövidebb szettet megnyerve kaparintotta meg újra a bajnoki címet Serena Williams.

"Volt egy pillanat, amikor megváltozott a meccs menete a harmadik játszmában, akkor éreztem, hogy elvesztettem a lendületemet. De ez nem magától történt vagy mert nem koncentráltam. Serena okozta. Abban a pillanatban erősebb volt. Kiegyensúlyozottabb volt, és természetesen megérdemelte a győzelmet" - mondta utólag a döntő szettről Azarenka.

Williams 17. Grand Slam-trófeáját nyerte vasárnap, amivel a nők örökranglistáján Margaret Court (24), Steffi Graf (22), Helen Wills Moody (19), Chris Evert és Martina Navratilova (18-18) mögé szorul, ugyanakkor a férfiak rekorderét, Roger Federert utolérte.

"Megtiszteltetés, hogy ugyanúgy állunk Rogerrel. Nagyszerű bajnok volt az elmúlt években, hihetetlen versenyző, még mindig játszik, és talán nyerhet is még többet. Szóval jó érzés egy 'ligában' lenni vele. Hihetetlenül kiegyensúlyozott volt a karrierje során. Chrissie-hez és Martinához ugyanakkor még nem lehet hasonlítani, mert én még nem értem oda, ahol ők vannak. Nem mérhetem magamat hozzájuk, mert a számok alapján nagyobbak nálam" - mondta az örökranglistáról az immár ötszörös US Open-bajnok.

US Open
női egyes, döntő
Serena Williams (amerikai, 1.)-Viktorija Azarenka (fehérorosz, 2.) 7:5, 6:7 (6-8), 6:1