Olasz Nagydíj

Hamilton nagyon nincs jól, Alonso és Räikkönen nem reménykedik

Sebastian Vettel magabiztosan nyert, és növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben a Forma-1-es Olasz Nagydíjon, ellenfeleinek azonban volt okuk az elégedetlenségre a futam után.

Hamilton végigbukdácsolta a hétvégét - Fotó: AFP

Hamilton hangulata nem javult

A szombati időmérő edzés után a Mercedes versenyzője keményen ostorozta magát, és ugyanezt tette a futamot követően is: "Kilencedik vagyok, és sokkal előrébb kellene lennünk, így nagyon elégedetlen vagyok magammal. Ezt már a kvalifikáció alatt elszúrtam, és onnan lehetetlen volt feljönni. Minden beleadtam. Nehéz, mikor az emberben nem marad energia, és mindenét kiadja két pontért. A világbajnoki cím is ennyi volt. A csapat nagyszerűen dolgozott, én pedig nem teljesítettem ezen a hétvégén. El kell mennem, ki kell pihennem magam, fel kell épülnöm a következő versenyre. Összességében ez egy katasztrofális futam volt."

Hamiltonnak a rádiója sem működött a futamon, ami szintén csak nehezítette a dolgát: "Majdnem olyan ez, mint vakon vezetni. Nem tudjuk, hol vannak a többiek, mikor kell kimenni a boxba, mikor kell nyomni, mikor kell kímélni a gumikat... Mindent magának kell intéznie az embernek, és reménykednie a legjobbakban."

Alonso lassan feladja

Bár előzetesen reménykedett hátránya csökkentésében, Fernando Alonso a vb-címvédő és a pontversenyt vezető Sebastian Vettel mögött második lett, így tovább, 53 pontra nőt a két versenyző között a különbség. Ez rá is nyomta a spanyol pilóta hangulatára a bélyegét.

"Realistának kell lennünk. Nagy a hátrány, nincs elég verseny, és valószínűleg a sebesség is hiányzik, hogy futamokat nyerjünk. Csak a szerencse marad, Sebnek néhányszor nem kellene célba érnie, vagy ilyesminek kellene történnie, hogy bajnokok lehessünk. De még hosszú az út. Megpróbálunk hajtani az utolsó versenyig, hogy a lehető legjobbak legyünk, és a lehető legtöbb pontot szerezzük. Brazíliában aztán meglátjuk majd, hogy hogy állunk hozzá képest" - összegzett vegyes hangvételű nyilatkozatban a Ferrari versenyzője.

Räikkönennek majdnem mindegy, hogy szerzett-e pontot vagy nem

Fernando Alonsóénál is rosszabb helyzetbe került Kimi Räikkönen, aki egy rajt utáni baleset miatt - neki csúszott Sergio Péreznek - azonnal a boxba kellett, hogy hajtson, végül pedig csak a 11. helyen zárt, azaz nem szerzett pontot.

"Egyértelműen csalódottak vagyunk a nulla pont miatt, de ha nem tudom megnyerni a futamot, akkor tulajdonképpen mindegy is. Ma is a listavezető győzött, úgyhogy kár már erről beszélgetnünk. Minimálisak az esélyeim, vagy inkább reménytelen a helyzetem, de azért feladni nem fogom, nem az a fajta vagyok. A rajtnál történtek sajnos mindent felülírtak. A végén a KERS sem töltött újra, így nem tudtam használni" - értékelt tömören a finn.

Forma-1
Az egyéni világbajnoki pontverseny állása
  Versenyző Csapat Pontok
1. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 222
2. Fernando Alonso Ferrari 169
3. Lewis Hamilton Mercedes 141
4. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 134
5. Mark Webber Red Bull Racing-Renault 130
6. Nico Rosberg Mercedes 104
7. Felipe Massa Ferrari 79
8. Romain Grosjean Lotus-Renault 57
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 48
10. Paul di Resta Force India-Mercedes 36
11. Adrian Sutil Force India-Mercedes 25
12. Sergio Perez McLaren-Mercedes 18
13. Daniel Ricciardo STR-Ferrari 18
14. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 17
15. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 13
16. Pastor Maldonado Williams-Renault 1
17. Valtteri Bottas Williams-Renault 0
18. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic Caterham-Renault 0
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault 0
22. Max Chilton Marussia-Cosworth 0
Forma-1
A konstuktőri világbajnoki pontverseny állása
  Csapat Pontok
1. Red Bull Racing-Renault 352
2. Ferrari 248
3. Mercedes 245
4. Lotus-Renault 191
5. McLaren-Mercedes 66
6. Force India-Mercedes 61
7. STR-Ferrari 31
8. Sauber-Ferrari 17
9. Williams-Renault 1
10. Marussia-Cosworth 0
11. Caterham-Renault 0