US Open

Nem úgy érzik, de legyőzhetetlenek - Williams-Azarenka döntő lesz

A papírformának megfelelően a fehérorosz Viktorija Azarenka és az amerikai Serena Williams jutott döntőbe az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesében.

A második kiemelt Azarenka a tornán sokaknak meglepetést okozó Flavia Pennetta ellen játszott, és a meccs nem a hibátlan teniszről szólt. Az első szettben mindkét játékos rémesen gyenge adogatóstatisztikákat mutatott fel, így oda-vissza brékelték egymást, mígnem jött a meccs fordulópontja. Legalábbis a fehérorosz szerint.

"Szerintem az volt a kulcs, amikor végre hozni tudtam a szervámat, és megnyertem az első szettet" - mondta.

Önmagát is le kellett győznie - Fotó: AFP

Bár ehhez is óriásit kellett küzdenie, az olasz öt játszmalabdát is hárított, igazat kell neki adnunk, mert ez után valóban valamivel egyértelműbbé vált a mérkőzés. A második szettben ugyanis Azarenka jóval stabilabban hozta a pontokat, amikor jók voltak az első adogatásai, és bár kétszer így is engedte brékelni Pennettát, utóbbi éppen olyan rosszul szervált, mint korábban, így pedig nem sok esélye volt az egyenlítésre. Nem is járt sikerrel, bő másfél óra alatt elvesztette a találkozót.

A másik elődöntőben Serena Williams megmutatta az első játszmában, hogy amikor a legjobbját hozza, nem lehet vele bírni. 30 perc sem kellett neki, hogy a bizonytalan Li Na adogatását háromszor is elvegye, és 6:0-val előnybe kerüljön.

Utána azonban itt is volt egy kisebb fordulat, amit az amerikai később meg is magyarázott: "Természetesen halandó vagyok. Küzdök önbizalomhiánnyal. Néha meccs közben is. Idegessé tudok válni, soha nem érzem magam legyőzhetetlennek."

Néha helyre kell tennie az önbizalmát - Fotó: AFP

Nos, ez látszott, jóval szorosabban alakult a második játszma, mint az első. Ehhez persze kellett Li Na feljavulása is, a kínai sokkal pontosabban kezdett játszani, de összességében így sem elég pontosan. Így mindössze arra volt képes, hogy kétszer annyi idő alatt veszítse el ezt a szettet, mint az előzőt, de veszélybe sodorni nem tudta Williamset.

Az előzetesen, a hatharom.com tippje által is elvárt álomdöntő tehát összejött. Hogy ott ki az esélyesebb? Az összesített 12-3-as mérleg, és főleg a Grand Slam-meccseik alapján természetesen az amerikai, ugyanakkor az idei három találkozójukból épp a két keménypályásat nyerte meg a fehérorosz. Önbizalma tehát több lehet, mint korábban, de ő nem erre próbál alapozni a finálé előtt.

"Küzdeni kell, futni kell, kaparni kell, összeszorított fogakkal harcolni kell minden egyes lehetőségért" - próbálta megadni a Williams elleni győzelem receptjét Azarenka.

US Open
Női egyes, elődöntők
Azarenka (fehérorosz, 2.)-Pennetta (olasz) 6:4, 6:2
S. Williams (amerikai, 1.)-Li (kínai, 5.) 6:0, 6:3
 
döntő:
S. Williams-Azarenka