Női kézilabda NB I

Nagy győzelem és nagy vereség után is tilos elveszteni a koncentrációt

A kisebb-nagyobb meglepetéseket hozó első forduló után hamarosan kezdődik a női kézilabda NB I második köre, így ideje áttekintenünk, hogy mi is történt az első meccseken, és mire számíthatunk az előttünk álló hétvégén.

Görbicz Anita (egyelőre) pótolhatatlan

2009 óta először szenvedett vereséget hazai sorozatban a Győri Audi ETO KC, a legfőbb kihívó, szintén BL-szintű FTC-Rail Cargo Hungaria két vállra fektette a világ - elvileg - jelenlegi legerősebb csapatát. Így rövid távon el kell ismernünk a tévedésünket, az utolsó felkészülési tornán nem a győriek voltak annyira parádés állapotban, amennyire látszottak, hanem az ellenfelek voltak sokkal rosszabban, mint amire néhány hónap múlva számíthatunk tőlük.

A Fradi földre vitte a Győrt, de mindkettőnek gyorsan túl kell lennie a rangadón - Fotó: MTI

Ezzel párhuzamosan a szeptember közepén következő BL-selejtező miatt a Ferencváros jóval közelebb jár a legjobbjához. No, meg nem volt a pályán Görbicz Anita. Bármennyire is úgy tűnt, hogy a kisalföldiek keretében és játékbeli variációs lehetőségeiben is megvan a megfelelő mélység akár a Fradi legyőzéséhez is, ez mégis hiányzott. A fővárosiak jobb mentális állapota, feszesre húzott védekezése és nagyszerű visszarendeződései az ő javukra döntötték el a meccset. Klasszis irányítója nélkül a Győr nem volt elég dinamikus, nem tudott váratlant húzni, sem nagy tömegű és lövőerejű átlövőit, sem a világ egyik legjobbjának tartott átlövőjét nem tudta megfelelően használni. Ha pedig mégis sikerült keresztüljutni a hazaiak falán, Alena Abramovics védett. Jórészt olvasható, lövőfolyosóba érkező lövéseket, de többször egy az egyben szembe került Amorimmal, Bulatoviccsal és Tervellel is, mégis nagyon kevés gólt kapott tőlük. A hetesekről már nem is beszélve.

Bulath Anita odacsapott

Bár az utánpótlásnevelésre koncentráló csapatok közül a Veszprém Barabás KC-tól várunk többet, a Dunaújvárosi Kohász KA komoly meglepetést okozott a két együttes egymás elleni meccsén. Nem is elsősorban azzal, hogy idegenben nyert, hanem azzal, hogy 11 góllal volt jobb ellenfelénél.
Róth Kálmán, a veszprémiek trénere érhetően keserű volt a meccs után, elsősorban a küzdőszellemet hiányolta fiatal tanítványaiból. Mátéfi Eszter csapatából ezen a találkozón a rutinos játékosok emelkedtek ki, Bulath Anita 7, vincze Melinda 5, Ferling Bernadett 4 gólt szerzett, de utóbbival tartotta a lépést Hosszu Boglárka és Rádl Tímea is.

Munka, munka, munka

Ez vár a tavaly a bajnokságban és a nemzetközi porondon is remeklő Váci NKSE-re, amely több fontos játékosát is elvesztette a nyáron. Talán az ő hiányuk látszódott a várakozások szerint a kiesés ellen küzdő MTK-Budapest SE ellen, amelyet két góllal, 20-18-ra sikerült legyőznie Konkoly Csaba csapatának. A korábbi győri tréner alapvetései között is megtaláljuk a sokakra jellemző "a védekezés az első" felfogást, így azon nem lepődhetünk meg, hogy elsősorban az stimmelt náluk az első fordulóban. Támadásban azonban voltak gondjaik, a jelentések szerint hiába voltak sok helyzeteik, az akciókat idegesség, pontatlanság miatt nem sikerült jól befejezni, ezért lett "csak" 20-18 a végeredmény.

Ez történt még

A várakozásoknak megfelelően szűken, de legyőzte hazai pályán a DVSC-TVP a Budapest Bank Békéscsaba ENKSE-t, ahogy hozta a papírformát a Fehérvár a Siófok-Galérius Fürdő KC, és az ÉTV-Érd az egri Eszterházy KFSC ellen is. Utóbbinak ráadásul az újonc nem is tudott komoly ellenfele lenni.

Női kézilabda NB I
Az 1. forduló eredményei
FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC 20-17 (12-7)
Fehérvár KC - Siófok-Galerius Fürdő 35-29 (21-13)
Ipress Center-Vác - MTK Budapest 20-18 (12-10)
Veszprém Barabás-Duna Takarék - Dunaújvárosi KA 19-30 (9-12)
Érd - Eszteházy KFSC 35-22 (19-11)
DVSC-TVP - Budapest Bank-Békéscsaba 27-24 (12-14)

Ez lesz a második körben

Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője minden nyilatkozatában kiemelte, hogy helyén kell kezelniük a Győr legyőzését, nem akar ugyanabba a hibába esni, mint tavaly, amikor a Larvik legyőzése után pontot vesztettek Dunaújvárosban. Most Békéscsabán kell megmutatniuk, hogy stabilan tudnak koncentrálni, és ennek őszintén szólva a múlt hetinél visszafogottabb játékkal is sikerülnie kell.

A Győr eközben a Fehérvár ellen építkezhet újra, már ha újra kell bármit is építeni. Nyilván nem esett jól Kovacsics Anikóéknak a vasárnapi vereség, de mindenki pontosan tudja, hogy ez egy meccs volt a 22 fordulós alapszakaszból, javítani bőven lesz idő. Sőt, valószínűleg inkább felpörgeti őket a pofon, és még nagyobb elánnal mennek neki a Fehérvárnak, amiből egy nagyobb különbségű siker is születhet. Igaz, Görbicz még mindig nem lesz porondon.

A nagyobb vereségbe beleszaladó Veszprémnél Róth Kálmánnak valószínűleg nehezebb dolga volt a héten, de az Eger még saját pályáján is inkább kellemes, mint veszélyes ellenfél lesz, azaz a fiatalok megszerezhetik első sikerélményeiket az új szezonban.

A Dunaújvárosnak már nehezebb dolga lesz a Vác ellen, de a néhány (ex)válogatott játékosnak köszönhetően a kellő rutin inkább velük van, mint Konkoly Csaba együttesével, és ezt hazai pályán illene is kihasználniuk.

Az első fordulóban idegenben nyerő Érd és Debrecen részéről egyformán hiba lenne nem komolyan venni a Siófokot, illetve az MTK-Budapestet, de mindkét gárdától a két pont begyűjtését várjuk. A minőségi különbség mindkét párharcban egyértelmű, így csak a megfelelő koncentráción múlhat a győzelmük.

Női kézilabda NB I
A 2. forduló programja
szeptember 7., szombat
Dunaújvárosi Kohász KA - Ipress Center-Vác 18:00
MTK-Budapest SE - DVSC-TVP 18:00
Budapest Bank Békéscsabai ENKSE - FTC-Rail Cargo Hungaria 18:00
Győri Audi ETO KC-Fehérvár KC 18:00
Siófok-Galerius Fürdő KC - ÉTV-Érd 18:00
szeptember 8., vasárnap
Eszterházy KFSC - Veszprém Barabás Duna Takarék 18:00
Női kézilabda NB I
Tabella
    M Gy D V Lg Kg P
1. ÉTV-Érd 1 1 0 0 35 22 2
2. Dunaújvárosi Kohász KA 1 1 0 0 30 19 2
3. Fehérvár KC 1 1 0 0 35 30 2
4. DVSC-TVP 1 1 0 0 27 24 2
5. FTC-Rail Cargo Hungaria 1 1 0 0 20 17 2
6. Ipress Center-Vác 1 1 0 0 20 18 2
7. MTK-Budapest 1 0 0 1 18 20 0
8. Budapest Bank Békéscsabai ENKSE 1 0 0 1 24 27 0
9. Győri Audi ETO KC 1 0 0 1 17 20 0
10. Siófok KC-Galerius Fürdő 1 0 0 1 30 35 0
11. Veszprém Barabás Duna Takarék 1 0 0 1 19 30 0
12. Eszterházy KFSC-Globál Safe 1 0 0 1 22 35 0