Román-magyar

Az előzetes balhék után a "kivonulás" rendben ment Bukarestben

Incidensek nélkül távoztak Bukarestből a magyar szurkolók, akik a péntek esti román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésre érkeztek a román fővárosba - közölte szombaton az MTI-vel Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője.

A péntek esti meccs után a magyar szurkolókat csendőri biztosítás mellett buszokkal szállították a pályaudvarra. Sem útközben, sem a pályaudvaron nem történt rendbontás: a szurkolói különvonat incidens nélkül elhagyta a román fővárost, és azokat is elkísérték a város széléig, akik saját gépkocsival érkeztek - számolt be a szóvivő.

A meccs után a csalódottság urakoldott szurkolóinkon - Fotó: AFP

Az MTI kérdésére, hogy mi történt az előállított magyar drukkerekkel, Enache elmondta: a kihágásokról a pontos statisztika még nem készült el, de egyetlen magyar szurkolót sem vettek őrizetbe, azok is elhagyták már Bukarestet, akiket különböző vétségekért megbírságoltak. Több magyar szurkolót kitiltottak a román stadionokból.

"Ezeket az információkat továbbadtuk a szurkolókkal érkezett magyar rendőröknek is, akikkel kiválóan együttműködtünk" - tette hozzá a román csendőrség szóvivője.

Az MTI információi szerint egyetlen magyar szurkolót sem ért súlyosabb egészségkárosodás: a verekedések nyomán a sürgősségre bevitt magyar állampolgárok sérüléseit ellátták és már elhagyták a kórházat.

Péntek délután Bukarest történelmi belvárosában összecsapott a csendőrökkel a magyar szurkolók egy csoportja, később a bukaresti Északi pályaudvaron a szurkolói különvonaton érkezett drukkerek is dulakodásba keveredtek a csendőrökkel. Mindkét esetben gumibotozással, könnygáz bevetésével, a szurkolók elszállítása után állították helyre a rendet. Más helyszíneken román szurkolók bántalmaztak magyarokat.

A mérkőzés előtt verekedés tört ki a bukaresti Nemzeti Aréna lelátóin is: a magyar szurkolók megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A rohamrendőrök gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével szorították vissza a randalírozókat.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett péntek este Bukarestben a románok elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen.

Világbajnoki selejtező
D-csoport, 7. forduló
INFO Románia-Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, vezeti: Alberto Undiano (spanyol)
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
Sárga lap: Bourceanu (50.) illetve Korcsmár (14.), Lipták (45+2.), Vanczák (60.)
Kiállítva: -
 
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (Popa, 64.) - Marica (Hoban, 80.)
Szövetségi kapitány: Victor Piturca
 
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák - Böde - Szalai
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;