Átigazolás

Az Arsenal Európa legjobb játékmesterét csípte meg?

Nem megszokott dolog, hogy az Arsenal nagyot robbantson az átigazolási piacon. Az elmúlt években nem érkeztek, hanem távoztak a nagy nevek (Cesc Fabregas, Samir Nasri, Robin van Persie ), idén nyáron azonban fordult a kocka, Mesut Özil klubrekordot jelentő összegért szerződött az Emiratesbe. A királyi gárda játékosai a német irányítót siratják, főleg Cristiano Ronaldo, aki pontosan tudja, mire képes Özil.

Özil lehet az Arsenal új ikonja - Fotó: AFP

A 24 éves németet 47-50 millió euró közötti összegért vette meg az Arsenal, amivel jócskán túlszárnyalta az addigi klubcsúcsot, 2003-ban José Antonio Reyes 20 millió euróba került. Bár az Ágyúsoknál leginkább egy gólerős csatárra lett volna szükség, Özillel sem tett rossz lóra Arsene Wenger. A számok alapján az ex-realos Európa (egyik) legjobb előkészítője, Lionel Messivel mozog egy szinten statisztikailag. És az argentin más poszton játszik...

A 47-szeres német válogatott 2010-ben érkezett a Werder Brementől a Bernabéuba, három madridi szezonja alatt 47 gólpasszt osztott ki, pontosan annyit, mint a négyszeres aranylabdás. A képzeletbeli dobogó (2010-2013) harmadik fokán Franck Ribéry áll, a Bayern kiválósága 38 asszisztot jegyez ez idő alatt. Özil a 2012-2013-as idényben 24 tiszta gólhelyzetet alakított ki, többet, mint bárki más az öt nagy bajnokságban. 13 gólt készített elő, de ez a szám jóval magasabb is lehetne, ugyanis Cristiano Ronaldo 24 (!), míg Gonzalo Higuaín 15 egyértelmű gólszerzési lehetőséget puskázott el.

Persze továbbra is adódik a kérdés, kit szolgál ki Özil az Arsenalban? Olivier Giroud-ban reménykedhetnek az Ágyúsok hívei, a francia eddigi három meccsén négy próbálkozásából háromszor a hálóba juttatta a labdát. Theo Walcott régóta vágyik arra, hogy középcsatárt játsszon, akár ezzel a felállással is kísérletezhet a gall menedzser.

No de vissza Özilhez! A középpályás átlagosan 22.1 percenként dolgozott ki helyzetet az előző idényben, ez a mutató messze a legjobb a spanyol, angol, német, olasz és francia bajnokság bármelyik játékosának legalább tíz meccsét nézve. Az Arsenalban Santi Cazorla viszi a prímet, a spanyol játékmester 34,5 percenként juttatta helyzetbe társait.

Özil érkezése nemcsak az Arsenal megtépázott renoméján javíthat, hanem a Premier League egészének is jót tesz. Kevés olyan 24 éves labdarúgót találunk Angliában - főleg a német posztján - aki hasonló tapasztalattal és képességekkel bír. Gareth Bale állná az összevetést, ám éppen a walesi madridi érkezése miatt adott túl Özilen Florentino Pérez, a blancók elnöke.

"Teljes következetlenség számomra, hogy a Real Madrid eladja egyik legjobb játékosát. Sok ott maradó szomorú lesz emiatt. Mesut egy érzékeny játékos, akinek szüksége van az edzője bizalmára, ezek szerint ez nem volt meg teljesen" - értetlenkedett a királyiak könnyelműségén Joachim Löw, a Nationalelf szövetségi kapitánya.

Az Arsenalt nyolc évig erősítő Cesc Fabregas úgy véli, Mesut Özil volt Cristiano Ronaldo mögött a Real Madrid legjobb játékosa, míg a királyiak legjobbja, a portugál aranylabdás állítólag a válogatott edzőtáborában dühöngött a német eladása miatt, CR 7 szerint a Real nem is álmodhatott volna jobb irányítót...

Mesut Özil mutatói a Primera División 2012/13-as és 2013-2014-es szezonjában:
Mérkőzés 25
Gól 9
Gólpassz 13
Pontos passzok 84.1%
Kulcspasszok meccsenként 3
Pontos szöktetések 17
A legtöbb gólpassz az öt nagy európai ligában 2010 óta:
Mesut Özil Real Madrid 47
Lionel Messi Barcelona 47
Franck Ribéry Bayern München 38
Cristiano Ronaldo Real Madrid 37
Marvin Martin Sochaux/Lille 37
Ángel Di María Real Madrid 33
Dani Alves Barcelona 32
David Silva Manchester City 31
Thomas Müller Bayern München 31
Mathieu Valbuena Marseille 30

statisztikák forrásai: WhoScored.com

[1474183] 2013-09-14 16:00:00 Sunderland - Arsenalx;