Olasz Nagydíj

Alonso utolsó dobása? - beharangozó

  • P. Kele János

Sebastian Vettel két hete Spában tükörsima győzelemmel jelezte, igencsak fel kell kötniük a gatyát a riválisoknak, ha le akarják őt győzni az idei bajnokságban. A háromszoros címvédő német jelenleg cirka 40 ponttal vezet összetettben Alonso előtt, ráadásul elméletileg csupa olyan pálya van már csak hátra a versenynaptárból, ami neki jobban fekszik, mint a ferraris kollégának. Monza lehet a kivétel.

Alonso és Vettel csatája sorsdöntő ütközethez érkezik - Fotó: AFP

A Ferrarinak persze amúgy sincs sok választása, ha éredemben ott akar még lenni a végelszámolásnál, akkor teljesítenie kell. Hogy hazai pályán teheti mindezt, az nyilván növeli valamelyest az esélyeit, de 46 pontos hátrányban ez tulajdonképpen mindegy is: most kell feltenni mindent egy lapra, mert különben újabb szezon évszámát lehet bevésni az 'elvesztegetett' rubrikába.

Segíthet, hogy az autójuknak állítólag fekszik a mozai pálya vonalvezetése, a sok padlógázas szakasz, az igényelt hatalmas motorerő. Alonso saját bevallása szerint imád a tifosi előtt vezetni, ráadásul ő is pontosan tisztában vele - több helyen nyilatkozta -, hogy még egyszer már nem fér bele egy elrontott időmérő, vagy egy pechesen alakuló verseny. Spában zseniálisan versenyzett, a kilencedik rajthelyről tört elő másodiknak vasárnap, de most nem engedheti meg magának, hogy ne az első sor környékére kvalifikáljon.

A Ferrari utolsó esélye?

Ehhez persze vélhetően kockázatot kell majd vállalnia, igaz, őt ismerve ezzel nem lesz különösebb probléma. Nagyobb gond lehet az autó, amely jó két éve látványosan nem hajlandó erős időmérőt futni, hiába dolgoznak rajta ezerrel a mérnökök Maranellóban. Spában ugyan már voltak biztató jelek - igaz, korábban is-, de két hete szombaton a hirtelen felszáradó pálya miatt végül mégis a rövidebbet húzta a spanyol. Most nem csak, hogy javíthat, de egyenesen javítania kell.

A Ferrari végsebesség dolgában erős, ez sokat érhet a szupergyors Monzában, ahol a célegyenesben 320-325 km/h-ás sebességet is elérnek a pilóták. A leszorítóerő a lehető legalacsonyabb, itt már nincsenek gyors, lendületes kanyarok sem, a köridő csaknem 80%-át padlógázon teljesítik a versenyzők. Féktávon lehetnek problémak az autókkal, többször is nagyon komoly sebességről kell szinte állóra fékezniük a pilótáknak, fontos figyelni a stabilitásra a beállításoknál.

Mindent összevetve azonban Monza közel sem csak a sebességről szól, a taktikának és a stratégiának is fontos szerep juthat. A tavalyi futamon Pérez például a 12. helyről kapaszkodott fel másodiknak a versenyen, és ehhez csupán egyetlen apró trükkre volt szüksége: riválisaival ellentétben a lassabb kemény gumikon rajtolt, de cserébe őrülten sokáig nyüstölte őket, majd egy boxkiállás után a gyors közepes keverékeken csaknem mindenkit lehagyott. Valószínűleg most is lesz majd, aki hasonlóval próbálkozik.

A mutatványhoz persze kellett egy tavalyi Sauber, amelynek hihetetlenül feküdtek a gyors pályák, ráadásul a kiváló kasztni mellé volt egy strapabíró Ferrari motorja is. Pérez a rossz nyelvek szerint pazar monzai futásának köszönhette az idei McLaren-szerződést, ami persze aligha igaz, de kétségkívül jól hangzik - pláne a mexikói eddigi 2013-as teljesítményének fényében.

Idén a 80 km/h-ás boxutcai sebességkorlát miatt vélhetően még nagyobb lesz a nyomás a csapatokon, hogy egy kiállásból megoldják a futamot, de a gumik miatt nem biztos, hogy könnyű dolguk lesz. Ha valaki jó helyet akar az időmérőn, annak mindenképpen a puhább gumikon kell futnia, ezek viszont taktikai szempontból jelentenek majd hátrányt, hiszen hamarabb kell jönni velük kerékcserére. Ugyan nem lehetetlen, hogy valaki ezek után végig menjen a keményekkel, de félő, hogy a verseny végére nagyon belassul az elkopó abroncsokon, azt pedig, hogy ilyenkor a futam aktuális állásától függően hányan mennek el mellette, még a legjobb stratégák sem tudják pontosan kiszámolni. Arról nem is beszélve, hogy egy biztonsági autós periódus például alapból borít minden előzetes várakozást.

A fentiekből is látszik, Monzában nem ördögtől való meglepetést tippelni, pláne, mivel a kiscsapatok sokszor ezen a beállítások szempontjából nagyon is egyedi versenyhelyszínen szeretnék magukat a leginkább megmutatni. Az évad eddigi topcsapatai vélhetően itt is előnyben lesznek, de számtalan példát tudnánk mondani az elmúlt évekből, amikor egy előzetesen esélytelennek gondolt pilóta meg tudta viccelni a riválisait.

Ami a technikai újításokat illeti, sok meglepetésre ezen a területen nem kell számítani, a Lotus vélhetően ezúttal sem próbálja ki élesben a régóta fejlesztgetett passzív DRS-ét, és ugyíngy tesz majd a saját megoldásával kísérletező Mercedes és Sauber is. Túl sok előnyt Monzában amúgy sem jelentene, az autók ugyanis a pálya négy különböző szakaszán is átlépik a 300 km/h-ás sebességhatárt.

Az első ilyen mindjárt a célegyenes, amelyet egy komoly féktáv, és a Retifilio sikán követ, majd jön a 4-5-ös forduló, a Roggia, amit szintén egy nagyon gyors egyenes vezet fel. Az Ascari-kanyarkombináció már valamivel gyorsabb, itt nem fékeznek szinte állóra pilóták, a Parabolica pedig egészen egyedi része, egyben védjegye is a pályának. A felsoroltakon kívül a két Lesmo-kanyarról érdemes még beszélni, ezek különlegessége, hogy míg az első befelé, a második kifelé döntött, így helyes bevételükhöz nagyon kell koncentrálnia a versenyzőnek.

A gumikat különösebben nem viseli meg a pálya, nincsenek nagy leszorítóerpt igényló kanyarok, de a sok komoly féktáv miatt előfordulhat túlmelegedés, különösen akkor, ha eleve magas hőmérsékletű az aszfalt. A kerékvetők igen intenzív használata is jellemző, extrém esetben (mint azt például Silverstone-ban láttuk) ez is jelenthet kihívást a gumiknak.

A tavalyi futamhoz hasonlóan ezúttal is két DRS-zóna segíti a versenyzőket a pályán, először a célegyenesben, utána a második Lesmo és az Ascari-sikán között lehet nyitogatni a hátsó szárnyakat.

Ha itt nem fogják meg a Red Bullt, akkor sehol

A red Bull sosem tartozott azok közé a csapatok közé, amelyek óriási végsebességgel riogatják az ellenfeleket. Ez a szezon nagy részében nem hátrány, de Monzában igen, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, alaphelyzetben nem Vettel és Webber a futam legnagyobb esélyesei.

Igen ám, de sok fogalmunk nincs az alaphelyzetről, a háromszoros világbajnok német 2011-ben például minden épeszű előzetes várakozás ellenére megnyerte a futamot, holott a red Bull már akkor sem tudott 330-at repeszteni a célegyenesben. Erre most is van esély, pláne, hogy Vettel két hete Belgiumban szintén egy olyan pályán győzött, ahol előzetesen nem sokan várták tőle, pláne nem akkora fölénnyel, mint ami végül lett a dologból. Ráadásul idén előtte már Kanadában is nagyon gyors volt, az a pálya pedig szintén a gyorsaságáról híres.

A mezőny kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy ebben az évadban Vettel, Rosberg, Hamilton, Räikkönen és Alonso is nyert már versenyt, miközben az időmérőkön csak Hamilton, Vettel és Rosberg aratott. Most is meglepetés lenne, ha nem hármójuk közül kerülne ki a szombati győztes.

A hétvége programja - Olasz Nagydíj, Monza

péntek:
10.00 - első szabadedzés
14.00 - második szabadedzés

szombat:
11.00 - harmadik szabadedzés
14.00 - időmérő edzés

vasárnap:
14.00 - futam

Ami a múltat illeti, a jelenlegi mezőnyből Vettel, Alonso és Hamilton volt már Monza királya, előbbi kettő duplázni is tudott.

A tavalyi verseny részletes elemzése azt mutatta, az egykiállásos stratégia mintegy tíz másodperccel gyorsabb volt, mint a kétkiállásos. Idén a boxutcai sebességlimit csökkentése miatt vélhetően még többen akarják majd egy kerékcserével letudni a versenyt, nem kell tehát hatalmas tülekedésre számítani a garázsoknál.

A Pirelli a kemény és a közepes abroncsokat hozta magával, de ahogy arról már volt szó, nem lesznek különösebben nagy strapának kitéve a gumik. A jobb első gumi belső felülete viszont kaphat komolyabb terhelést, erre érdemes lesz figyelni. Az első tízből rajtolók közül vélhetően a többség a közepes keveréket fogja nyüstölni a rajt után, nekik létkérdés lesz, hogy legalább a 21-22. körig el tudjanak menni csere nélkül. Ha ez nem sikerül, akkor nagy valószínűség szerint kétszer kell majd kiállniuk, ez pedig már túl soknak tűnik egy esetleges győzelemhez.

A pénteki szabadedzések után már okosabbak leszünk valamivel, a szombati rajtsorrend pedig a futam konkrét esélyeseit illetően is ad majd támpontokat.

A vasárnap 14:00-kor rajtoló Olasz Nagydíjat a hatharom.comélőben közvetíti.