Átigazolás

Befulladt a védőprojekt Barcelonában, Puyol lesz a megmentő?

Az FC Barcelona abban a reményben vetette bele magát a nyári átigazolási piac forgatagába, hogy a kínálat alapos feltérképezése után a megszerezhető portékák közül kiválasztja a számára legmegfelelőbbet, a védelem jövőbeli oszlopát, egy masszív belső bekket. Nem jött össze. A katalánokat Thiago Silva, David Luiz és Daniel Agger is kikosarazta. A Camp Nouban így kénytelenek azzal főzni, ami van.

A barcelonaiak első számú célpontja, a Paris Saint-Germain brazil klasszisa, Thiago Silva volt - legalábbis a különböző spanyol portálokon megjelent hírek szerint. Az ibériai médiumok azt is megszellőztették, hogy a dél-amerikai kijelentette, távozni akar a francia fővárosból, ugyanakkor a 28 esztendős játékos cáfolta, hogy tárgyalt volna a gránátvörös-kékekkel. Carlo Ancelotti távozása hozzájárulhatott volna ahhoz, hogy Thiago Silva is útilaput kössön a lábára - a válogatott védőt az olasz tréner csábította magával Milánóból 2012 nyarán szakmai terveinek megvalósításához -, ám a bekk augusztus végén egy évvel, 2018-ig meghosszabbította szerződését. Ezzel biztossá vált, hogy a Barcelonának másik célpont után kell néznie, ráadásul a katalán klubnál nemcsak az átigazolás kudarcába kellett beletörődniük. Nasszer- Al-Khelaifi, párizsi tulajdonos pikírt megjegyzése jelezte: csak lassan a testtel.

Átigazolások
a Barcelona belső védői, 2008-2013
Név Kor Honnan Idény Jelenlegi csapat Ár
Marc Bartra 22 FC Barcelona B 2012/2013 FC Barcelona -
Andreau Fontas 23 FC Barcelona B 2010/2011 Celta Vigo -
Javier Mascherano 29 Liverpool 2010/2011 FC Barcelona 20 millió euró
Dmitro Csihrinszkij 26 Sahtar Donyeck 2009/2010 Sahtar Donyeck 25 millió euró
Henrique 26 Desportivo Brasil 2008/2009 Palmeiras 8 millió euró
Gerard Piqué 26 Manchester United 2008/2009 FC Barcelona 5 millió euró
*A transfermarkt.de adatai alapján Összesen:   58 millió euró

David Luiz játékjogáért sajtóinformációk szerint 25 millió eurót kínáltak a katalánok, José Mourinho, a Chelsea menedzsere viszont egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy semmi esély a brazil távozására. Így is történt. A "Special One" amúgy sem szívleli a barcelonaiakat, ráadásul a Barcelona által állítólagosan kínált összeg a közelében sem járt a londoni Kékek által kiszivárogtatott 58 millió eurós kivásárlási árnak. A gránátvörös-kékek harmadik kiszemeltje a szintén Angliában játszó Daniel Agger volt, de a Liverpool dán futballistájával is kudarcba fulladtak. Pedig a tárgyalások már egy esztendővel korábban megkezdődtek, akkor viszont végül Alex Songra esett Tito Vilanováék választása.

Carles Puyol lehet ismét a Barcelona megmentője - Fotó: AFP

"Carles Puyol a mi igazolásunk" - fogalmazott Andoni Zubizarreta sportigazgató kedden, utalva a júniusban térdműtéten átesett veterán védő közelgő visszatérésére. "Nem voltunk képesek elérni a célunkat egy belső hátvéd megszerzésével, ezért Gerardo Martino vezetőedzővel úgy döntöttünk, hogy maradunk úgy, ahogy vagyunk. Puyol visszatérése sokat jelent majd." Igen ám, csakhogy a 35 éves játékos egyre inkább hajlamos a sérülésekre, pályafutása ezen szakaszában már nem tud tökéletesen megfelelni a kiszabott feltételeknek. Aggodalmának adott hangot a Johan Cruyff-féle legendás barcelonai álomcsapat védője, Miguel Angel Nadal, aki szerint a klub nagy hibát követett el, hogy nem erősítette meg hátsó alakzatát. "Mindenki láthatja, hogy a Barcelonának szüksége volna egy középső védőre" - így a "Szörnytegnek" becézett korábbi válogatott. "Ha megnézzük, hol szorulna erősítésre ez a csapat, akkor az egyértelműen a védelem. Ha sürgető a probléma, többet kell fizetni, vagy több poszton is bevethető játékost kell szerződtetni, mint Javier Mascherano."

Az argentin mellett a tavaly az Arsenaltól érkező Alex Song is szerepelt már a védelem tengelyében, de a kameruni finoman szólva sem nyújtott maradandót a számára kissé idegen poszton. Per pillanat tehát a Gerard Piqué-Mascherano duó Martino mester jelöltje belső párosként, őket egészítheti ki a lassan felépülő Puyol, valamint a fiatal Marc Bartra. Emlékezhetünk rá, hogy az elmúlt szezonokban Sergio Busquets is alternatívát jelentett, ugyanakkor erősebb gárdák ellen neki is meggyűlt a baja a támadókkal. Várjuk a megoldás. A téli átigazolási időszakban...?

[1505601] 2013-09-14 20:00:00 Barcelona - Sevillax;