Tipp

Litvánia kiütheti Szerbiát

  • Tomihmv
megosztom

Szerdán megkezdődik a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Szlovéniában, s az első játéknap rangadója a Litvánia-Szerbia összecsapás lesz. Azonban ez a mérkőzés csak a két csapat múltja miatt nevezhető rangadónak, hiszen a válogatottak Eb-re benevezett játékoskeretei alapján eléggé a litvánoknak áll a zászló.

Jonas Valanciunas és csapata könnyedén átléphet a szerbek felett. - Fotó: www.sportsnet.ca

Litvánia-Szerbia
Hathárom-tipp: Litvánia -4,5
Végeredmény: Litvánia-Szerbia 56-63
Unibet @ 1.85
Pinnacle @ 1.84
Eddig éri meg: 1.80
Tipperősség: 5/10

Nem nyert!
Amíg a szerbeknek minden bejött, addig a litvánoknak semmi...

A Dusan Ivkovics vezette szerbek egy igen ütős kis csapattal érkezhettek volna Szlovéniába, azonban a sérülések keresztül húzták Ivkovics számításait. Milos Teodoszics, Vladimir Lucsics, Nikola Velicskovics, Zoran Erceg, Dusko Szavanovics és Milan Macsvan sem áll az idős mester rendelkezésére. Ezek a játékosok pedig igen komoly érvágásnak számítanak déli szomszédjainknál, hiszen így egy-két játékost leszámítva egy roppant fiatal, rutintalan csapattal érkeznek a szerbek az Eb-re.

A rutint Nenad Krisztics (egykori NBA-játékos) és Rasko Katics képviseli, a két játékos már sok nagy csatát megélt pályafutása során. Viszont mellettük, mint már említettük csupa fiatalok játszanak, akik közül sokuknak ez lesz az első világversenye. Persze közöttük is vannak már komoly játékosok, mint például Nemanja Nedovics (Golden State Warriors) vagy Nemanja Bjelica (Fenerbahce), igaz, ő sérüléssel bajlódik. Azonban a több évnyi rutint, illetve összeszokottságot, ami a Litvánoknál megvan, nem lehet egyik napról a másikra bepótolni.

Szerbia
Játékosok: Nemanja Nedovics, Nemanja Krsztics, Vasilje Micsics, Bogdan Bogdanovics, Nemanja Bjelica, Stefan Markovics, Nikola Kalinics, Djordje Gagics, Nenad Krsztics, Danilo Andjusics, Rasko Katics, Vladimir Sztimacs.
Szövetségi kapitány: Dusan Ivkovics.

Az előző két világeseményhez képest Litvánia változásokon esett át. A korábbi szövetségi kapitányt, Kestutis Kemzurát Jonas Kazlauskas váltotta, Sarunas Jasikevicius visszavonult a válogatottól, míg Paulius Jankunas sérülés miatt nem áll az új mester rendelkezésére. Ettől függetlenül bombaerős kerettel jönnek a litvánok, hiszen olyan játékosok találhatók a balti állam keretében, mint Jonas Valanciunas (Toronto Raptors), Donatas Motiejunas (Houston Rockets) és Linas Kleiza (ex-NBA játékos).

Rajtuk kívül a többi Európában játszó játékost sem most szalajtották a falvédőről, hiszen a Lavrinovic ikerpár, Mantas Kalnietis, Martynas Pocius vagy Robertas Javtokas is igen ismert a kosárlabda világában. Az új kapitány, Kazlauskas eddig jól seper, hiszen a felkészülési mérkőzéseken a görögök elleni vereséget leszámítva mindenkit megvertek a litvánok. Az oroszokat például 31 ponttal, de a jó erőkből álló Macedóniát, Olaszországot is legyőzték legalább 12 ponttal. Ezek után nem túlzás azt állítani, hogy az északi válogatott az egyik legfőbb kihívója Spanyolországnak.

Litvánia
Játékosok: Donatas Motiejunas, Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Darjus Lavrinovic, Jonas Maciulius, Tomas Delininkaitis, Renaldas Seibutis, Linas Kleiza, Kristof Lavrinovic, Martynas Pocius, Jonas Valanciunas, Robertas Javtokas.
Szövetségi kapitány: Jonas Kazlauskas.

A két nemzet válogatottja legutóbb a 2011-es litvániai Európa bajnokságon feszült egymásnak. A két évvel ezelőtti találkozón Litvánia végig vezetve, magabiztosan nyerte meg az összecsapást.

Litvánia-Szerbia egymás ellen
Év Párosítás Eredmény Esemény
2011 Litvánia-Szerbia 100-90 Európa bajnokság
2010 Litvánia-Szerbia 99-88 Világbajnokság

Az összeszokottság, a rutin és a jóval több jó védőjátékosnak köszönhetően a litvánok nem csak a szerdai meccsen, hanem gyakorlatilag az egész Eb-n verhetetlenek lesznek a palánkok alatt. Azt pedig nagyon jól tudjuk, hogy, ha te vagy az úr a gyűrű alatt, akkor szinte nyert ügyed van. Emellett a litvánok mezőnyből is jobban dobnak, mint a szerbek, és akkor még a halálpontos büntetőzésükről szót sem ejtettünk…

Ha még ez sem lenne elég, Bjelica sérüléssel bajlódik, így valószínűleg Krszticsre jóval több feladat hárul, s egyedül ezt nagy valószínűséggel képtelen lesz megoldani. Mindezek fényében egyáltalán nem tűnik valótlannak, hogy a litvánok legalább öt ponttal legyőzzék a szerbeket.

A két válogatott utolsó öt mérkőzése
Litvánia Eredmény Szerbia Eredmény
Litvánia-Grúzia 88-83 Törökország-Szerbia 72-78
Bosznia és Hercegovina-Litvánia 73-94 Belgium-Szerbia 52-79
Görögország-Litvánia 80-62 Horvátország-Szerbia 71-88
Olaszország-Litvánia 63-79 Szerbia-Grúzia 71-75
Litvánia-Csehország 69-55 Franciaország-Szerbia 78-74

megosztom