Magyar válogatott

Dobáltak és köpködtek minket, pokol volt Bukarestben - Hrutka János

  • Szabó Tamás

Sorsdöntő világbajnoki selejtező és pokoli hangulat vár pénteken a magyar labdarúgó-válogatottra, amely Bukarestben Romániával találkozik. Hrutka János, a Ferencváros egykori védője pontosan tudja milyen fogadtatásban részesítik majd Egervári Sándor együttesét, a 24-szeres válogatott játékos a hatharom.com-nak elmondta, azon múlhat a siker, hogy miként alkalmazkodunk az ellenséges légkörhöz.

Hrutka János jobbnak ítéli a magyar válogatott esélyeit a román csapaténál

Hrutka János
Született: 1974. október 26.
Klubjai: MTK (1993-94), Ferencváros (1994-97), Kaiserslautern (1997-2000), Frankfurt (2000), Ferencváros (2000-02), Vasas (2002, kölcsönben), Honvéd (2002-03)
Válogatottság: 24 mérkőzés/3 gól

Nem úgy festett, hogy a Románia elleni budapesti Európa-bajnoki selejtező lesz Hrutka János karrierjének egyik legemlékezetesebb mérkőzése. Az 1998. október 14-én játszott meccsen Moldovan góljával sokáig a vendégek vezettek, de az akkor 23 éves magyar védő a 83. percben szabadrúgásból döntetlenre mentette a találkozót.

"Csupa pozitív emlék jut eszembe arról a mérkőzésről, hiszen teljesült a gyermekkori álmom - kezdte Hrutka János. - Mindig szerettem volna telt ház előtt, sorsdöntő mérkőzésen szerepelni, és gólt szerezni a magyar válogatottban. Ez egy mérkőzésen belül sikerült, vagyis tényleg életre szóló élményt okozott. Nem beszélve arról, hogy ezt a meccset október 14-én, édesanyám születésnapján játszottuk."

Ráadásul az akkori román válogatottat világklasszisok sora alkotta, csapatuk 1990-től tíz éven át csupán egy tornáról, az 1992-es Európa-bajnokságról hiányzott, egyébként rendre kvalifikálta magát.

"Akkoriban jóval kevesebbre taksálták az esélyeinket, mint a jelenlegi magyar válogatottnak - fogalmazott Hrutka. - Az akkori román csapatot nem lehet a mostanihoz hasonlítani, rendszeres világ- és Európa-bajnoki résztvevő volt. Rengeteg nagy játékos, többek között Hagi, Munteanu, Popescu és Lupescu szerepelt a keretében, míg a mostani együttes minősége jóval elmarad az akkoritól. 1998-ban a románok mellett a portugálok voltak a csoportunk favoritjai, mindkét együttest bőven elénk sorolták a selejtező előtt, és végül könnyedén kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra."

Nyolc hónappal később, 1999. június 5-én Bukarestben játszottuk a visszavágót. A magyar csapat az első 15 percben két gólt kapott, vagyis idő előtt elbukta a meccset.

"Az a mérkőzés nagy tanulsággal szolgálhat a mostani összecsapás előtt - magyarázta az egykori védő, aki alapembere volt az akkori magyar válogatottnak. - Másfél órával a kezdés előtt telt ház volt a stadionban, és borzalmas légkör fogadta a magyar csapatot. Dobáltak, köpködtek és szidtak minket, pokoli hangulatot kreáltak. Akkoriban több olyan játékos szerepelt a magyar válogatottban, akik itthon játszottak, és nem tudtak alkalmazkodni a körülményekhez, nem tudták feldolgozni azt a légkört. Szerintem ennek köszönhettük, hogy 15 perc alatt két gólt kaptunk, és utána hiába voltunk egyenrangú ellenfelei a románoknak, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A mostani találkozó is arról fog szólni, hogy miként tudják feldolgozni ezt a légkört azok a játékosok, akik hétről-hétre nem ilyen közegben játszanak."

Hrutka bevallotta, ő kifejezetten szeretett "pokoli" hangulatban szerepelni, doppingolta, motiválta az ellenséges közeg.

"Természetesen minden játékos másképp reagál az ilyen helyzetre - felelte Hrutka. - Engem ezek a szituációk mindig feldobtak, itthon és Németországban is hozzászoktam a puskaporos légkörhöz. Nekem kifejezetten jót tett, feldobott, de kétségtelen, hogy azok a játékosok nehezebben dolgozták fel, akik kisebb csapatokban szerepeltek. A realitás most azt mutatja, hogy mindkét válogatottnak 50-50% esélye van a győzelemre, ez pedig elismerés a magyar együttesre nézve. Ráadásul a románoknak kizárólag a hazai pálya és a hangulat miatt adok 50% esélyt, mert a magyar csapatot ezúttal erősebbnek tartom, szerintem jobb formában vagyunk. Úgy gondolom, tényleg csak az lesz a kérdés, hogy miként tudunk alkalmazkodni a légkörhöz."

Ha azonban a magyar válogatott elbukik, vagy csak döntetlenre végez, akkor alighanem fújhatja a csoport második helyét.

"Hosszú évek után ez az első olyan selejtezőkör, amikor szeptemberben még számolgathatunk, gondolkozhatunk a továbbjutás kapcsán - reagált Hrutka. - Ez hatalmas pozitívum. Egy döntetlen természetesen nagyban megnehezítené a további sorsunkat, és ez akkor is igaz, ha kedden Románia Törökországgal találkozik. Mindenképpen nyerni kell Bukarestben ahhoz, hogy nyugodtan készülhessünk a hollandok ellen!"

Számszerű tippet nem adott, de magyar győzelmet vár Hrutka János.

"Nem szeretek tippelni - válaszolt a korábbi ferencvárosi bekk. - Nyilván a szívem, a történelmi háttér, a két nemzet kapcsolatából fakadó keserűség miatt magyar győzelmet várok. Sőt, nyerni kell, nincs más választás! Természetesen óvatosabban fogalmazok, ha objektívan nézem. Akkor is nagyon boldog lennék, ha a 92. percben gól nélküli döntetlennél egy román öngóllal megnyernénk a meccset!"

A hatharom.com élő, szöveges tudósításban számol be a pénteken 20 órakor kezdődő Románia-Magyarország világbajnoki-selejtezőről!

VB-selejtező, 2014
A D csoport állása
    M Gy D V Rg Kg P
1. Hollandia 6 6 0 0 20 2 18
2. Magyarország 6 3 2 1 13 8 11
3. Románia 6 3 1 2 10 10 10
4. Törökország 6 2 1 3 7 7 7
5. Észtország 6 2 0 4 3 9 6
6. Andorra 6 0 0 6 0 17 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;