Férfi kézilabda NB I

Hiába a szegedi bizakodás, újra előre odaadjuk az aranyat a Veszprémnek

Kedden este kezdődik a magyar férfi kézilabda NB I 2013-14-es szezonja, amelynek egyértelmű favoritja a hatharom.com szerint ismét a címvédő Veszprém. Az elvileg egyre jobban összeszokó bajnokcsapat ráadásul még egyértelműbben nyerhet, mint a korábbi években. Lejjebb megtudhatjátok, hogy miért gondoljuk ezt.

MKB-MVM Veszprém

Nem kérdés, hogy ebben az évben is a címvédőt, egyetlen Bajnokok Ligája-résztvevőnket kell favoritnak tekintenünk a magyar bajnokságban. Carlos Ortega vezetőedző a második idényét kezdi a Bakonyban, és ahogy Nagy László arról korábban beszélt a hatharom.com-nak, a második év általában még jobb szokott lenni, mint az első. Még inkább összecsiszolódik az edző a csapattal, illetve a játékosok egymással.

Persze a keret nem változatlan, így most is vannak olyan dolgok, amiket újra kell tanulni, illetve az újaknak meg kell tanítani. A francia bajnok, pénzügyi téren jelenleg utolérhetetlen, így a BL-ben is komoly esélyes PSG-hez távozott Császár Gábor, a helyére viszont egy újabb spanyol sztár, Carlos Ruesga érkezett. Szerződést bontott a csapattal Marco Oneto, őt a fiatal iráni, Alireza Muszavi próbálhatja pótolni. A legutóbbi BL-idényben a veszprémieket búcsúztató Kielből Momir Ilics érkezett balátlövőbe a 16 év után elköszönő Pérez Carlos helyett, és jobbátlövőt is szerződtetett a klub, de Christian Zeitz csak jövőre érkezik.

A kapuban, a széleken nincs változás, és a többi poszton is megmaradtak a kezdőjátékosok, így nem okozhat komoly gondot az átmenet, főleg nem hazai színtéren. Lehet ugyan a Veszprémnek egy komoly riválisa, amely hasonló tréfákat űzhet vele, mint tavaly, amikor 7 góllal legyőzte, de...

Vajon idén mennyivel lesz erősebb a Veszprém? - Fotó: MTI

Pick Szeged

...de bármennyire reménykedtünk az ezüstérmes Szeged jó BL-selejtezős bemutatkozásában, kiderült, hogy egyáltalán nincs még kész a Tisza-parti együttes. Nem csoda, ott nagyobb változások is voltak, mint a bakonyiaknál. Ahogy arról korábban beszámoltunk, új edző és egy fél keretre való új játékos érkezett, akikkel ráadásul Juan Carlos Pastor nagyrészt a kezdőben számol, ráadásul teljesen új taktikát próbál begyakoroltatni csapatával. Szkopjéban, a kvalifikáció első mérkőzésén kiderült, hogy még sok edzés kell a megfelelő teljesítményhez.

Az önbizalom részleges helyreállításához elég lehet a visszavágón aratott győzelem, de a továbbjutáshoz kevés volt, így az EHF-kupában indulhatnak a szegediek az idén. Egy építkezésben lévő csapatnak még jót is tehet a nemzetközi, de azért eleinte gyengébbnek ígérkező és fokozatosan keményedő szereplés, ahogy az NB I sorsolása is a szegediek barátja lehet.

Szerdán az első osztályban vendégeskedő juniorválogatottal kezdenek, majd a Cegléd, az Orosháza, a Vác és a Győr következik, akik közül elsősorban utóbbiak jelenthetnek kihívást a szakértők szerint, de újoncként az ő szereplésük elé is óvatos várakozásokkal kell még tekintenünk.

Az biztos, hogy összességében erősödött a tavalyihoz képest a Pick Szeged kerete, de azt az idő tudja megmondani, hogy mennyivel, és az első két meccsük után inkább lehetséges kihívóként, mint komoly riválisként tekintünk rájuk. Ugyanakkor nem hisszük, hogy az ezüstérmüket veszély fenyegetné, hacsak...

Csurgó

...hacsak a Csurgó nem lesz képes újabb tréfákra a Tisza-partiak ellenében. Az utóbbi években a somogyi kistelepülés csapata egyik vagy másik sorozatban rendre megráncigálta a Szeged bajszát, ugyanakkor az is mindig kiderült, hogy stabilitásban nem veheti fel a versenyt az ezüstérmessel.

A tavalyi harmadik helyezett összeállítása is sokat változott, távozott Katzirz Dávid, Nikola Kedzo, Miss Zoltán, Széles László és Cifra Tibor, a helyükre a fehérorosz Baris Puhouszki, a Challenge-kupa győztes SKA Minszk irányítója, a spanyol jobbszélső, Alberto Aguierrezabalaga, Lele Ákos, Pordán Bálint, Gazdag Tibor és a Spanyolországból jövő szerb, Djordje Golubovics érkezett.

Imre Vilmos csapata az EHF-kupában a csoportkörös szereplésért küzd, a hazai sorozatokban pedig egyértelműen a minimum, hogy megszerezze a bronzérmeket. Ha pedig azt a bizonyos stabilitást - főleg a középcsapatok ellen - sikerül megtalálni, felülírhatják a papírformát. Persze ha a Szegedről esetleg kiderül, hogy kevesebbet ér a kerete, mint amire számítunk tőle.

Tatabánya

Az előző években a Csurgóval a bajnoki és kupabronzért birkózó Tatabányát tavalyi negyedik helye miatt kiemeljük a következő kategóriából, de nem lepődnénk meg, ha lenne, aki meg tudná előzni Harsányi Gergelyéket. Ugyan a Grundfos Kupát épp a somogyiakat legyőzve megnyerték augusztus végén, összességében úgy gondoljuk, hogy gyengült a keretük ezen a nyáron. Több játékosuk is a nagy riválishoz távozott, a maradók pedig életkorukból fakadóan leginkább a rutinjukra építhetnek. Igaz, abból rengeteg van nekik, ez pedig sok feltörekvő, fiatal, de nem elég kiegyensúlyozott együttes ellen komoly fegyver lehet. Harsányi Gergely vezetésével minimum harcban lesznek a felsőházi rájátszásért, de lesznek, akik ki szeretnék majd szorítani onnan őket.

És még...

Anélkül, hogy meg akarnánk bántani őket, a többieket legfeljebb a középmezőny tetejére várjuk. Nagy lelkesedéssel érkezik az NB I-be az egykori Győri ETO nevét átvevő Széchenyi Egyetem (ETO-SZESE) csapata, amelynek fiatal spanyol edzője többnyire fiatal magyar játékosokat irányíthat. Bár Magí Serra tavaly a spanyol bajnokságban remekelt egy kiscsapattal (9. lett), előbb fel kell építenie új együttesét, utána - szerintünk leghamarabb jövőre - ábrándozhat komolyabb célokról.

A FTC és a PLER néhány évi fúzió után újra különváltak, Zsiga Gyula irányításával a csapat lőrinci fele maradt az első osztályban, de elvesztette eddigi vezérét, Lendvay Pétert, így nagy kérdés, hogy mennyire lesz kiegyensúlyozott. Főleg komoly bázis, közönség nélkül.

A Gyöngyös épp a keddi napon szerezte meg Liszkai Szilvesztert a kapujába, de csak decemberig kötött szerződést a válogatott játékossal, ráadásul azért, mert egyetlen egy kapusa lett volna a nyitányon, aki nem sérült. Gulyás István csapatától továbbra is a stabil középmezőny elérését, illetve egy-két fiatal játékos befuttatását várjuk az új szezonban.

A Balatonfüred gárdája sem tűnik annyira veszélyesnek a fentebb rangsoroltakra nézve, mint egy-két éve. Több rutinos játékosuk is távozott, illetve visszavonult, erősíteni pedig inkább fiatalokkal tudtak, több kézilabdázót is felvittek az első csapatukhoz az utánpótlásukból. Persze ők mutathatnak váratlant, de először nekik is inkább rutint kellene szerezniük.

Elsősorban a PLER-ből érkezett Lendvay megszerzésével mozdulhat valamelyest előre a Vác, de Buday Dániel személyében hasonlóan értékes játékost szerzett az Orosháza is, az ő átigazolásaikkal elvárható minőségi változás ezeknél a csapatoknál, így az alsóházi küzdelem kimenetele nehezebben megjósolható lehet.

Végezetül a bennmaradásért folyó küzdelemben való részvételt várjuk a Ceglédtől és a Mezőkövesdtől, amelyek közül inkább előbbinek van arra esélye, hogy megerősítse NB I-es tagságát, ha valakit a tavaly előtte végzettek közül ezúttal meg tud előzni.

Az első hét

A bajnokság kedden, azaz ma este kezdődik a Veszprém balatonboglári fellépésével, azaz a bajnok az NB I-ben vendégeskedő juniorválogatottal játszik. Ugyanezt teszi szerdán a Szeged is, a fiataloknak tehát valószínűleg két nap alatt két gyors pofont kell feldolgozniuk. Még akkor is, ha a Veszprém sűrű első hete miatt nyolc hasonló korú tartalékjátékossal utazik hozzájuk.

A bizonytalan csapatösszetételt figyelembe véve nem meglepő, hogy nem lehet fogadni a mai meccsre, de ha a bakonyiak pénteki, Gyöngyös elleni találkozójára tennétek, ne felejtsétek el figyelembe venni, hogy másnap Bukarestbe utaznak a helyi Dinamo csarnokavatójára, azaz megint várható lesz egy kis pihentetés.

Férfi kézilabda NB I, 2013-14
Az első hét programja
szeptember 3., kedd
Provident Juniorválogatott - MKB-MVM Veszprém 18:00
szeptember 4., szerda
Grundfos Tatabánya-Mezőkövesdi KC 18:00
Pick Szeged-Provident Juniorválogatott 18:00
szeptember 6., péntek
MKB-MVM Veszprém - B. Braun Gyöngyös 18:00
Balatonfüredi KSE - ETO-SZESE Győr 18:00
szeptember 7., szombat
Pick Szeged-Ceglédi KKSE 18:00
Csurgói KK-Orosházi FKSE Linamar 18:00
PLER Budapest-Váci KSE 18:00