US Open

Federer megsemmisítette önmagát, Robredo legyőzte

A korábbi világelső, Grand Slam-rekorder Roger Federer hanyatlása folytatódik, a negyedik fordulóban búcsúzott a US Opentől, miután három szettben kikapott a spanyol Tommy Robredótól.

Többórás esőszünet akadályozta a nyugodt rendezést a hétfői játéknapon New Yorkban, Viktorija Azarenka és Ana Ivanovics például le sem tudták játszani a meccsüket a nők versenyében, de végül a legtöbb tervezett felnőtt mérkőzést le tudták bonyolítani.

Így Federer és Robredo találkozóját is, amelyet áthelyeztek az Artur Ashe stadionból Louis Armstrongba, azaz a svájci 2006 óta először játszott a második számú pályán. Furcsa lenne, ha ennyire más lenne ott a felület vagy másképp fújna a szél, mindenesetre az egykori világelső nem érezte jól magát. Spanyol ellenfele, aki még sosem nyert ellene mérkőzést, kétszer is brékelőnnyel vezetett az első szettben, de ugyanúgy nem volt kiegyensúlyozott, ahogy Federer sem, így utóbbi mindkétszer visszajött, és tie-break döntötte el a játszmát. Ott azonban nem volt kérdéses, hogy Robredo a jobb az aktuális pillanatban.

Federer magára haragszik nyolcaddöntős veresége miatt - Fotó: AFP

A második és a harmadik szett aztán meglehetősen hasonlóan alakult. A svájci 6-6 bréklabdát harcolt ki, azaz egész tűrhetően fogadott, de egyetlen egyet sem tudott közülük kihasználni, míg Robredónak elég volt játszmánként egy-egy lehetőség, hogy előnyt szerezzen. A fórjait meg is tartotta, így 2 óra 24 perc alatt megnyerte a nyolcaddöntőt, amit természetesen órási örömmel fogadott.

"Ez csodálatos. Roger számomra minden idők legjobbja, és legyőzni őt egy ekkora stadionban egy Grand Slamen, egy óriási álom" - mondta a spanyol.

"Anélkül, hogy el akarnám venni Tommy érdemeit, úgy érzem, magamat vertem meg" - kesergett Federer. "Amolyan önmegsemmisítő üzemmódban játszottam, és ez persze nagyon bosszantó, főleg egy gyors pályán. A szerva segíthetett volna. Máshol is szerezhettem volna előnyt. De egyszerűen nem ment. Nagyon bosszantó teljesítményt nyújtottam. Most vissza kell térnem a munkához, minél hamarabb túl kell lennem ezen a vereségen, el kell felejtenem. Jobb akarok lenni, és tudom, hogy képes vagyok rá. Megmutattam az elmúlt hetekben, hogy bennem van ez a szint, és ettől a mai játékom csak még bosszantóbb."

A svájci nagy ellenfele, Rafael Nadal sem kezdett túl jól a német Philipp Kohlschreiber ellen, elvesztette az első játszmát, de később egyre inkább dominálva túljutott a negyedik fordulón. Így a következő körben spanyol párharcot láthatunk majd, Robredo lesz ugyanis az ellenfele. Ez valószínűleg csak tovább erősíti a hatharom.com tippjét, hiszen Nadal honfitársai ellen rendre könnyedén szokott győzni. Nem mintha Federer most olyan nagy ellenállásra lett volna képes.

Szintén nyolc közé jutott David Ferrer és Richard Gasquet is, előbbi Janko Tipszarevicset, utóbbi Milos Raonicot verte négy, illetve öt szettben.

Ahogy fentebb írtuk, a hölgyeknél elmaradt a nap mérkőzése, így náluk azt emelhetjük ki, hogy a 10. kiemelt Roberta Vinci legyőzte fiatal honfitársát, Camila Giorgit, a szintén olasz Flavia Pennetta pedig búcsúztatta a román Simona Halepet.

Sajnos az utolsó magyar versenyző is búcsúzott az egyéni versenyektől, a junioroknál Szlavikovics Szabina két szettben (6:0, 6:4) kapott ki a hazaiak teniszezőjétől, Peggy Portertől.

US Open
hétfői eredmények
férfi egyes, nyolcaddöntő:
Nadal (spanyol, 2.)-Kohlschreiber (német, 22.) 6:7 (4-7), 6:4, 6:3, 6:1
Robredo (spanyol, 19.)-Federer (svájci, 7.) 7:6 (7-3), 6.3, 6:4
Ferrer (spanyol, 4.)-Tipszarevics (szerb, 18.) 7:6 (7-2), 3:6, 7:5, 7:6 (7-3)
Gasquet (francia, 8.)-Raonic (kanadai, 10.) 6:7 (4-7), 7:6 (7-4), 2:6, 7:6 (11-9), 7:5
 
női egyes, nyolcaddöntő:
Hantuchova (szlovák)-Riske (amerikai) 6:3, 5:7, 6:2 TIPP
Pennetta (olasz)-Halep (román, 21.) 6:2, 7:6 (7-3)
Vinci (olasz, 10.)-Giorgi (olasz) 6:4, 6:2