Légiósaink

Szalai volt a hét embere, Feczesinékre sötétség borult

A Románia elleni pénteki világbajnoki selejtező előtt kiemelt figyelemmel vetettük vigyázó szemeinket Európa futballpályáira, ahol a válogatottban is számításba vehető magyar labdarúgók szerepelnek. Nos, az összkép vegyes, mert bár Szalai Ádám kiváló hetet zárt és Bogdán Ádám, Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Varga József, Hajnal Tamás, valamint Dzsudzsák Balázs is sok időt töltött pályán a hétvégén, Gera Zoltán hiánya és Koman Vladimir mellőzése nehezíti Egervári Sándor szövetségi kapitány helyzetét. Légiósmustra.

ANGLIA

Továbbra is nyeretlen a Premier League-ben Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion, amely vasárnap délután hazai pályán szenvedett 2-0-ás vereséget a Swansea-tól. Sovány vigasz, hogy a gárda hét közben továbbjutott a Ligakupában, miután 3-0-ra legyőzte a negyedosztályú Newport County-t. A válogatott középpályás súlyos térdsérülése után még nincs százszázalékos állapotban, ezért egyik mérkőzésen sem került a keretbe.

A másodosztályban Varga József kezdőként 71 percet futballozott a Middlesbrough Sheffield Wednesday elleni hazai találkozóján (1-1), a sereghajtó Bolton kapusa, Bogdán Ádám pedig négy gólt kapott a Blackburn Rovers otthonában rendezett bajnokin (4-1). A Wanderers ráadásul kedden kiesett a Ligakupából, mivel büntetőpárbajban alulmaradt a harmadik ligás Tranmere Rovers pályáján. Bogdán azonban a mérkőzésen csak csere volt.

A PAOK veszte: Szalai Ádám - a válogatott támadó duplázott Szalonikiben

NÉMETORSZÁG

Eredményes hetet zárt Szalai Ádám együttese, a Schalke 04, amely kedden a magyar támadó duplájának is köszönhetően kiharcolta a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutást a PAOK vendégeként, majd a szombati bajnokin 2-0-ra nyert a Bayer Leverkusen ellen hazai környezetben. Szalai a sérült Klaas-Jan Huntelaar hiányában a gyógyszergyáriak ellen is végig pályán volt. Jó hír a válogatott csatárral kapcsolatban, hogy korábbi kézsérülése nem súlyos, így pályára léphet a pénteki, bukaresti vb-selejtezőn a nemzeti tizenegyben.

Huszti Szabolcs csapata, a Hannover is győzött, méghozzá 4-1-re otthon a Mainz ellen, honfitársunk azonban az egy héttel korábban kapott piros lapja miatt eltiltását töltötte a hétvégén.

A Bundesliga 2-ben továbbra is veretlenül vezeti a tabellát Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt alakulata, a Greuther Fürth, amely pénteken 1-1-re végzett az FSV Frankfurt otthonában. Mindkét magyar végigjátszotta a mérkőzést, a nyáron Bergenből érkező védő sárga lapot kapott. A Hajnal Tamást soraiban tudó Ingolstadt is remizett (1-1), a válogatott középpályást a 73. percben lecserélték Drezdában. A másodosztályban szereplő magyarok közül Király Gábornak szomorú hétvégéje volt, az 1860 München ugyanis nagy meglepetésre hazai pályán szenvedett 2-0-ás vereséget a Sandhausentől a veterán hálóőrrel a gólvonalon.

A 3. Ligában vitézkedő Osnabrück az utolsó pillanatokban mentett pontot a Stuttgarter Kickers ellen (2-2), Nagy Dániel végig pályán volt, a Borussia Dortmund második csapata pedig a szünet után pályára küldött Bajner Bálinttal szenvedett 2-0-ás vereséget Chemnitzben.

OLASZORSZÁG

A Serie B második fordulójában magyaros rangadót rendeztek, pontosabban csak rendeztek volna... Történt ugyanis, hogy a Carpi-Padova mérkőzés 27. percében - gól nélküli állásnál - a stadion néhány reflektora kialudt, az illetékesek képtelenek voltak időben elhárítani a hibát, így a játékvezető, megunva a várakozást lefújta a találkozót. Olasz lapértesülések szerint előfordulhat, hogy a három bajnoki pontot - 3-0-ás gólkülönbséggel - a vendégek kapják meg. A hivatalos jegyzőkönyv szerint a házigazda kapujában Kovácsik Ádám állt, míg a Padovában a két új szerzemény, Feczesin Róbert és Laczkó Zsolt is a cserepadon ült.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Kiütéses győzelemmel folytatta hibátlan sorozatát az Olimpiakosz Pireusz, amely 5-0-ra nyert a Levadiakosz otthonában. Érdekesség, hogy az öt találat közül négy az utolsó húsz percben született, és mindegyiket cserejátékos szerezte. Megyeri Balázs a kispadról figyelte az eseményeket, a piros-fehérek kapuját Roberto Jiménez védte. A pireusziakhoz kapcsolódó hír még, hogy a hétközi Bajnokok Ligája-sorsoláson eldőlt, a görögök a francia Paris Saint-Germainnel, a belga Anderlechttel és a portugál Benficával csapnak össze az elitsorozat csoportkörében.

Az elmúlt hétvégén Cipruson is kezdetét vette a bajnoki szezon, a korábbi ferencvárosi és debreceni kedvenc, Leandro de Almeida csapata azonban vereséggel rajtolt. Az Omonia Nicosia a tavalyi ezüstérmes Anorthoszisz Famaguszta otthonában vérzett el (3-1), a tízszeres magyar válogatott balhátvéd végig pályán volt.

HOLLANDIA

Az Eredivisie ötödik körének pénteki nyitómérkőzésén Bodor Boldizsár végig pályán volt, Babos Gábor pedig a cserepadon ült az NAC Breda játkosaként, az NEC Nijmegen ellen 1-1-re végződő összecsapáson. Ugyanilyen eredménnyel zárult az eltiltott Adorján Krisztiánt nélkülöző Groningen Ajax elleni csatája, valamint az Otigba Kenneth-et végig foglalkoztató Heerenveen enschedei vendégjátéka a Twentével szemben. A hollandiai légiósaink közül Németh Krisztiánnak lehetett a legkeserűbb a hétvége, a Roda ugyanis simán kikapott a Feyenoord pályáján (4-0), a fiatal támadót pedig a 64. percben lecserélte edzője.

OROSZORSZÁG

Múlt heti gólja után ezúttal csak epizodista volt Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkva Rosztov elleni hazai mérkőzésén, a fővárosiak sorozatban harmadszor értek el 1-1-es döntetlent, így csupán kilencedikek a táblázaton. A válogatott szélső végig pályán volt. Koman Vladimir nem került be a Volga ellen 3-0-ás győzelmet arató FK Krasznodar keretébe, elképzelhető, hogy a középpályás rövidesen az NB I-ben futballozik majd.

A másodosztályú Alanyija Vlagyikavkaz Priskin Tamás nélkül utazott a vele azonos osztályban szereplő Szpartak Nalcsikhoz, az Orosz Kupa legjobb 16 csapata közé jutásért vívott mérkőzésre, ahol hosszabbítás után 2-1-re győzött.

Koman Vladimir perifériára került az FK Krasznodarnál, vajon mit hoz a jövő?

AUSZTRIA, SVÁJC, BELGIUM

Az osztrák Bundesliga hetedik fordulójában az éllovas Salzburg Gulácsi Péterrel a kapuban 1-1-es döntetlent ért el a Rapid Wien ellen, melynek gólvonalán a hatharom.com által korábban bemutatott, felvidéki magyar Novota János állt. A sógoroknál szereplő másik kapus honfitársunk, Sáfár Szabolcs is bécsi együttes ellen lépett pályára, és a Wacker Innsbruck is 1-1-re végzett, méghozzá a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott Austria otthonában. Első győzelmét aratta az új bajnoki idényben a Sturm Graz, a stájerek Szabics Imre nélkül ütötték ki a Wolfsbergert (4-1).

A svájci Sionnál is megtört a jég, hat nyeretlenül megvívott bajnoki találkozó után Vanczák Vilmosék 1-0-ra nyertek az Aarau vendégeként. A korábbi újpesti védő végigjátszotta az összecsapást. A belga élvonalban az Európa Liga csoportküzdelmeiben is érdekelt Genk Köteles Lászlóval a kapuban egy pontot szerzett Charleroi-ban (1-1).

SKANDINÁVIA

Öt veretlenül megvívott mérkőzés után szenvedett vereséget a listavezető Rosenborgot üldöző Strömsgodset a norvég élvonalban. Kovács Péter nem került a keretbe a Viking elleni idegenbeli találkozón, melyen a Debrecennek kellemetlen pillanatokat okozó Godset 1-0-ra kikapott. A dán első osztályú pontvadászat hetedik fordulója az Odense gólzáporos hazai vereségével indult pénteken, Vadócz Krisztián kenyéradója legendás végeredményt produkálva 6-3-ra maradt alul az Aarhus gárdájával szemben.

LENGYELORSZÁG, IZRAEL

Az Ekstraklasa hatodik körében újra győzött a Lech Poznan, igaz, a csapat magyarja, Lovrencsics Gergő csak csereként lépett pályára a 78. percben. A kék-fehérek hazai környezetben múlták felül az újonc Zawisza Bydgoszcz alakulatát (3-2). Az izraeli pontvadászat második fordulójában Hrepka Ádám és a Bnei Jehuda Paulo Sousa csapatával, a Bajnokok Ligájában a Győri ETO-t búcsúztató Maccabi Tel-Avivval találkozott, és idegenben 1-0-ás vereséget szenvedett. A magyar támadó végig pályán volt.