Kajak-kenu

Két magyar ezüstérem a leghosszabb távon

  • MTI

A kenus Vajda Attila és a kajakos Csay Renáta révén két ezüstérmet szereztek a magyarok az 5000 méteres táv vasárnap délelőtti döntőiben a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Vajda Attila második lett 5000 méteren - fotó: MTI

Elsőként Vajda rajtolt a magyarok közül, éppen a házigazdák nagy kedvence, a szombaton, 1000 méteren mögötte második Sebastian Brendel mellől. Ez a két versenyző aztán már az első néhány száz méter után az élre állt, és el is húzott a mezőnytől, majd az első, nagy kör végén Brendel Vajdától is meglépett. Ugyan a magyar próbálta vele tartani a lépést, de a folytatásban már nem volt esélye arra, hogy beérje, így az egy kilométeren szerzett aranyérem után ezúttal második lett. 

"Két éremért jöttem, ennél jobban nem is kell, hogy szerepeljek. Az 5000 méterre külön nem készültem, a tegnapi győzelem után raktam csak össze a hajót. A kormányzással akadtak problémáim, a hullámok nagyon 'megvezettek', de nagyon elégedett vagyok ezzel az ezüsttel" - nyilatkozott a parton Vajda.

A folytatásban Csayért szoríthatott a népes magyar szurkolótábor, a győri kajakos a júniusi, portugáliai Eb-diadal és a cali Világjátékokon aratott siker után itt is győzelemre tört. Álmai azonban hamar szertefoszlottak, az új-zélandi Teneale Hatton ugyanis már az első körben "megszökött" a mezőnytől, s előnyét fokozatosan növelve reménytelenné tette a többiek számára a felzárkózást. Csay az üldözőbolyban haladt, annak is az elején, s végül az ezüstéremért zajló csatát megnyerve másodikként haladt át a célvonalon.

"Ez az első síkvízi vb-m, tehát az ezüstéremmel nem lehetek csalódott. Én ugye maratoni versenyző vagyok, abban a szakágban hozzá vagyok szokva a sikerekhez, de ennek a második helynek is örülök." - mondta a kétgyermekes anyuka Csay.

A férfiak hasonló számában Noé Milán próbálkozott magyar részről, de ő nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, hetedik lett a 24 fős mezőnyben. A vasárnapi zárónapon még a 200 méteres finálékat rendezik (3 magyar hajó az A döntőkben), majd következnek az 500 és férfi K-4 1000 m-es éremcsaták (hét magyar egység), végül a váltók versenyei, utóbbiak szintén magyar részvétellel.