Nemzetközi foci

Dominó-effektus, avagy Bale feltartja az átigazolási piacot

  • SzT

Valószínűleg nem csak a Real Madrid és a Tottenham hívei, hanem a teljes nemzetközi futballvilág Gareth Bale klubváltását várja. A két érintett csapat szurkolótábora érthető okokból türelmetlen, míg a többi csapat a szerződés átigazolási piacra gyakorolt hatása miatt lehet várakozó állásponton.

Vajon hány csapatot érint Bale szerződése?

Az nagyjából tiszta, hogy Gareth Bale átigazolása mit jelenthet a Real Madridnak és a Tottenhamnek. A spanyol csapat a walesi megszerzésével jókora pluszt írhat a támadóalakzat mellé, Cristiano Ronaldo után egy újabb világklasszis szélsővel rohamozhatja a riválisok kapuját. Marketing szempontból sem mellékes a biznisz, a hírek szerint Bale lehet a világ legdrágább játékosa, ráadásul ezzel a sztorival annak ellenére nap, mint nap felbukkant a Real Madrid neve az átigazolási piacon, hogy igazán nagy menőt szerződtetett volna. A Tottenham szemszögéből nézve szakmailag biztosan nem járnak jól, de 100 millió euró egész csinos fájdalomdíj egy olyan játékosért, akit a transfermarkt.de nagyjából 65 millióra becsül.

De vajon milyen hatást gyakorol Bale az átigazolási piacra? Vajon a bejelentést követően kialakul a dominó-effektus, és az addig csendesen nézelődő klubok hirtelen erősíteni kezdenek? Vajon Bale mennyire tartotta fel a bizniszt?

Ha a Real Madrid 100 millió eurót fizet Bale-ért, akkor alighanem hétfőn éjfélig értékesítené néhány játékosát. A Marca korábban arról írt, hogy ennyi pénz nem áll rendelkezésére Florentino Pérez klubelnöknek, aki négy év alatt csengetné ki Bale árát a Tottenhamnek, viszont a londoniak főnöke, Daniel Levy hallani sem akart erről az ötletről. Ha zsebbe kell nyúlni Madridban, akkor a bevételt is növelni kell. Újabban Benzema, Özil és Di María távozásáról hallani. A francia csatárt az Arsenallal, a németet a Manchester Uniteddel, az argentint pedig a Galatasarayjal is szóba hozták. Nem mellesleg, egyikük sem lejtett örömében vitustáncot Bale érkezésének hallatán, természetesen az állítólagos fizetése kólintotta fejbe őket. Ha Bale jön, akkor a trió távozhat - talán Benzema lelépésére a legkisebb az esély, lévén egy másik csatárán, Gonzalo Higuaínon már túladott a Real Madrid.

Ha a Tottenham megszabadul Bale-től, akkor egyrészt jókora pénz áll a házhoz, másrészt pedig pótolni kell a walesi távozásával keletkezett űrt. Utódja a Romától Erik Lamela lehet, akinek szerződtetését éppen Bale távozása miatt szorgalmazzák, azonban amíg nem jelentik be az argentin megszerzését, addig Bale sem mehet Madridba.

A Manchester Unitedet is érintheti a Bale-ügy. David Moyes eddig Cesc Fabregast szerette volna Angliába költöztetni, de immár az Everton játékosára, Marouane Fellainire és a madridi Özilre fókuszál. Ha Bale aláír Madridba, akkor talán a németet nagyobb eséllyel szerezheti meg a manchesteri főnök, mint a belgát, akit nem szívesen engednének el a liverpooliak. Nem beszélve arról, hogy a Real azonnal bevételt írhatna a méretes kiadás mellé. Az Arsenal is szakíthat valamit a Bale-sztoriból, a hírek szerint Benzemát és Di Maríát is kinézte magának. Ha Bale jön, az argentin szélső mellőzhető, távozása szinte garantált.

Újabban csend honol Luis Suárez kapcsán, de ha Bale szerződését bejelenti a Real Madrid, majd megválik Benzemától, akkor a Liverpool uruguayi csatára ismét porondra kerülhet - legalábbis a spanyol média nyári pletykaözönét ismerve, biztos bedobják a nevét.

A Sky Sport úgy értesült, hogy a Real Madrid mellett más csapatok is ajánlatot tettek a Tottenhamnek Bale-ért. Konkrét neveket nem írtak, de ha a PSG és a Monaco köztük van, akkor ismerve a két csapat tulajdonosi körét, ők is lépnének valamit Bale után, ami újabb játékosokat érinthet. Magyarán izgalmas napok következnek, hétfőn pedig pláne érdemes lesz követni az átigazolási időszak utolsó óráit, mert váratlan bejelentéseket is hallhatunk.

A hatharom.com hétfőn reggeltől élőben beszámol az átigazolási időszak utolsó napjáról!