Vélemény

Csúcsigazolás vagy a futballtörténelem legnagyobb bukása?

  • Drégelyvári Anna

Néhány nap választja el Gareth Bale-t attól, hogy a Real Madrid játékosa legyen. Ám érdemes azon elgondolkodni, jó választás-e a walesinek a királyi gárda? Lehet, hogy a ballábas játékosnak előbb egy angol nagycsapatban kellene tovább fejlődnie. Például a Manchester Unitedben.

[Bale nagyot bukhat Madridban - Fotó: AFP]

David Moyes, a Manchester United menedzsere hétfő este, a Chelsea elleni rangadó (0-0) után szűkszavúan kommentálta a Gareth Bale-re irányuló kérdéseket: "Csak annyit mondhatok, hogy a Manchester United mindig is érdeklődött a legjobbak iránt."

A faggatózás nem volt véletlen, tegnap felröppent, hogy a Real Madrid mellett egy másik klubtól is érkezett ajánlat a walesi szélsőért. Bale (nem feltétlenül valós) értékét figyelembe véve, csak néhány klub jöhet szóba: a Manchester United, a Manchester City, a Paris-Saint Germain vagy a Monaco fizetheti ki a ballábas játékos közel százmillió eurós árát. A kör még tovább szűkíthető: a PSG 111 millió eurót szórt el a nyáron, bár a kasszában bőven van pénz, aligha költekezik tovább Nasszer Al-Khelaifi. A Monaco ennél is többet, 146 milliót költött a nyáron, a hercegségben is bezárt a bazár. No meg a Ligue 1 azért kevésbé vonzó a La Ligánál.

A City 111 milliót adott ki négy játékosra, a keret bombaerős, hemzseg a sztároktól, egy újabb, még drágább játékos érkezése a hangulatnak sem tenne jót. Épp elég kihívás Manuel Pellegrini számára összehangolni a rengeteg sztárt. Maradt a United.

Érthető Moyes tartózkodása, a gyárvárosi klub Cesc Fabregas és Thiago Alcántara szerződtetésével is felsült, de a középpályára ráfér az erősítés. Nagyon is életszerű, hogy a United a titokzatos új kérő. Ezzel együtt borítékolható, hogy Bale a csillogást választja, és aláír a Realhoz. Tény, a legtöbb labdarúgónak a királyi gárda és annak fehér meze jelenti a csúcsot, "amiről már kisfiúként álmodott", és a Madrid csak a legjobbaknak küld "meghívót". Az sem mellékes, hogy ő lehet minden idők legdrágább futballistája (abba most ne menjünk bele, valóban megér-e százmillió eurót), és a blancók is megfizetik majd, csak a két aranylabdás, Kaká és Cristiano Ronaldo kereshet nála többet.

Eddig a pénzügyek, azonban szakmailag továbbra is kérdés, jó választás-e Bale-nek a Real Madrid? A szélső évek óta az angol labdarúgás meghatározó játékosa, legutóbb pazar szezont futott, de nem egy angol élcsapatban - a Spurst nem tudta bejuttatni a Bajnokok Ligájába. Még nem bizonyította, hogy valóban a világ harmadik legjobbja, hogy csak Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval lehet egy lapon említeni. Félreértés ne essék, nem Bale képességeit kérdőjelezem meg, ám a Premier League és a Primera División közt ég és föld a különbség, a ballábas klasszis akár Michael Owen sorsára is juthat. A Bernabéuban óriási az elvárás, egy külföldi, főleg brit játékos felé még inkább. Nemcsak jól kell fociznia, vezérnek kell lennie a pályán, minél gyorsabban igazi madridistává válnia, bizonyítania hogy, tényleg egy galaktikus, megérdemli a Real mezét. Owen aranylabdásként érkezett, nem focizott különösebben rosszul, de nem felelt meg az elvárásoknak. David Beckham már bizonyított a Unitedben, mindent megnyert, nem kiteljesedni érkezett a spanyol fővárosba.

Aztán ott van az edző személye. A Real kispadján ülni nem életbiztosítás, Carlo Ancelotti a nyáron érkezett, de már célzott rá, a keretet Bale nélkül is erősnek tartja. Az olasznak egy hasonló projektbe korábban beletört a bicskája, Fernando Torres eleve nem illett a Chelsea-be, Roman Abramovics azonban megvette a Liverpooltól 2011 januárjában, Ancelottinak pedig játszatnia kellett az 50 milliós játékost, ez pedig a csapatnak és a spanyol csatárnak sem tett jót. Nem csak emiatt, de a trénert a szezon végén kirúgták a Kékektől.

Anglia a tökéletes terep Bale-nek - Fotó: AFP

No de nézzük, miért pont a Manchester Unitedbe kellene igazolnia Gareth Bale-nek!

Stabilitás. Sir Alex Ferguson 27 év után adta át a marsallbotot David Moyesnek. José Mourinho ugyan azzal haknizik a médiában, hogy ő is lehetett volna az utód, a skót szaktekintély már régen honfitársa mellett tette le a voksát. Moyes hatéves szerződést kapott, és óriási égésnek kell ahhoz bekövetkeznie, hogy idő előtt menesszék az Old Traffordól. Az bőven "kevés" lesz hozzá, ha mondjuk az MU elbukik a Bajnokok Ligája csoportkörében, erre Sir Alex regnálása alatt is volt példa. Moyes következetes, szigorú edző, ugyan még szoknia kell egy valódi nagycsapat légkörét - péládul azt, hogyan kezelje az átigazolási hercehurcákat, lásd Wayne Rooney -, de jó választás a Vörös Ördögök kispadjára.

Taktika. Az 50 éves tréner az Evertonnál nagy hangsúlyt fektetett a szélsőjátékra, ami a Unitednél, no meg az angol futballban sarkalatos pont, ez pedig a tökéletes színtér Bale számára. Főleg, ha szabad kezet kap, mint az előző idényben André Villas-Boastól. A Realban a feltételezések szerint Ángel Di María helyén játszana, mert a bal oldalon ott van Ronaldo, őt meg a walesi kedvéért sem lehet, nem illene elmozdítani. A portugál és a walesi könnyen kiolthatja egymást - ki álljon oda a szabadrúgásokhoz...? -, Di Maríával pedig nagyot foghat az Arsenal.

Időzítés. Cristiano Ronaldo a tökéletes pillanatban csatlakozott a Manchester Unitedhoz, ugyanúgy, ahogy Isco és Asier Illarramendi a Realhoz. Ferguson apja helyett apja lett, és a világ egyik legjobbját faragta belőle, majd jó pénzért eladta a Real Madridnak. Csúnya leegyszerűsítés, de Ronaldónak, miután már mindent megnyert a Vörös Ördögökkel, új kihívást jelentett a királyi gárda invitálása. Vételárát pedig százszorosan megszolgálta Madridban. És ez tűnik a helyes útnak. Bale-nek, ha egy napon a Real Madrid játékosa akar lenni, a Manchester Unitedből kell odaigazolnia. Most pedig a legnagyobb angol klubhoz kellene, ahová a legjobb brit játékosok valók. A rekordbajnoknál nagyobb fizetésért trófeákért harcolhatna, pályára léphetne a Bajnokok Ligájában. Nem mellesleg Moyesnak is szívességet tenne, a skót egy igazi nagyágyúval tudná legitimálni hatalmát az Old Traffordon.

A színpad azonban már áll Madridban, csak rá kell lépnie Bale-nek, hogy bemutassák, mint a legújabb galaktikust és a futballtörténelem legdrágább labdarúgóját. Ára az egekbe srófolja az elvárásokat. Bukásra néhány tízmillióval "olcsóbban" találunk példát. Zlatan Ibrahimovicra ráfizetett a Barca, de szögezzük le, nem arról volt szó, hogy a svéd nem volt elég jó a katalánokhoz. Nem jött ki Messivel, Guardiolával, és egy ilyen csatár - aki amúgy a világ egyik legjobbja - egyszerűen nem illett Pep Guardiola Barcelonájába. Kakával éppen a Real fürdött be... Fernando Torresról feljebb volt szó, a spanyol az utóbbi időben egészen jól játszogat, de nem fog bevonulni a Chelsea halhatatlanjai közé. 58 millió euróba került, Bale árának közel felébe. Ha a szélső bukik, az Torres kálváriájánál legalább kétszer nagyobbat fog szólni, és megroppanthatja a világ egyik legnagyobb klubját.

Minden idők legdrágább játékosai:
játékos nemzetiség honnan hová ár
Gareth Bale ? walesi Tottenham Hotspur Real Madrid 99 millió €?
Cristiano Ronaldo portugál Manchester United Real Madrid 94 millió €
Zinédine Zidane francia Juventus Real Madrid 73 millió €
Zlatan Ibrahimovic svéd Inter Barcelona 73.5 millió €
Kaká brazil Milan Real Madrid 65 millió €
Edinson Cavani uruguayi Napoli PSG 64.5 millió €
Falcao kolumbiai Atlético Madrid Monaco 60 millió €
Luís Figo portugál Barcelona Real Madrid 60 millió €
Fernando Torres spanyol Liverpool Chelsea 58.5 millió €
Neymar brazil Santos Barcelona 57 millió €
Hulk brazil Porto Zenit 55 millió €