Vélemény

Tavaszra jó lehet ez a Ferencváros, Moniz legalábbis nyugodt

Másodszor kapott ki az új szezonban a Ferencváros, amely a Debrecen otthonában szenvedett 4-1-es vereséget. A kudarcot az új összetételű védelem hibái okozták, de a csapat vezetőedzője, Ricardo Moniz nem aggódik. Talán nem is kell neki, csak az a kérdés, hogy nem lesz-e késő, mire stabillá válik a csapata.

Bár a múlt heti MTK elleni meccs a nevében örökrangadó volt, valójában a mostani kék-fehér együttes nem élcsapat, így három rangadón van túl a Fradi. Ezek közül kettőt elveszített, egyet pedig megnyert. Ugyan akkor a bajnokot verte, a Győr azonban szörnyen kezdte a szezont, négy mérkőzésből egyszer sem tudott győzni, és a tabella alsó részén találjuk. A Videoton és a Debrecen ellen hiába volt meg legalább bizonyos időszakokban a jó játék, néhány hiba vereséget eredményezett. A fehérváriak ellen Otten rosszul passzolt hátul, ami végzetes volt, a vasárnapi mérkőzésen pedig az egész hátsó alakzat befuccsolt.

Hiába a jó képességek a Ferencvárosnál, a csapat egyértelmű diadala volt a Debrecen győzelme - Fotó: MTI

Ricardo Moniz vezetőedző az m1-nek adott értékelésében kiemelte, hogy voltak helyzeteik, amikre építhetnek, de elismerte, hogy látványosan rosszul védekezett a csapata. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy először állt így fel a védelem. Jogosan, de azért valaki hibás lehet ebben a helyzetben.

A most kezdőbe került Gerson például csak másfél hete írt alá a Ferencvároshoz, és hónapok óta nem játszott meccset. Ez nem is annyira az egyéni megmozdulásain, mint inkább az összeszokottság hiányán látszott meg. És így van ez a csapat többi részében is. Nagy részben a tréner tekintélyének köszönhetően nagyon jó képességű játékosokkal erősödött a zöld-fehér keret, de feltűnő volt például Győrben, hogy a holland másodosztályban többször gólkirály Jack Tuijp és Böde Dániel mennyire nem együtt, mint inkább csak egymás mellett játszottak. Hasonló volt a kép Debrecenben is, csak már nem ezen múlott a meccs, mert 3-1-re vezettek a hazaiak.

A baj okozója részben inkább az új emberek játszatása, részben pedig a régiek új helyeken való bevetése volt. Valószínűleg ezért nem tudta szinte soha senki, hogy mi a dolga az ellenfél pontrúgásainál vagy épp kontratámadásainál. Az első gólnál mindenki, a korábban hátvédet játszó, most előrébb tolt játékosok is egy emberként "estek be" a kapujuk elé, miközben Bódit senki nem őrizte megfelelően. A második debreceni találatnál pedig talán jóval alacsonyabb osztályokban sem lehetett volna annyira egyedül Volas, mint annál a bizonyos keresztbe lőtt labdánál.

Moniz mester szerint a jövőben minden egyes labdarúgója meg fogja mutatni, hogy jól képzett és magabiztos, Somalia és Leonardo visszatérése után pedig a kreativitás és a sebesség is még jobban kidomborodik majd. Majd.

A többiekhez képest késői igazolások miatt bőven van még mit tenni a Ferencvárosnál, hogy összeszokjon a csapat, addigra viszont túl nagy lehet a hátrány. Legalábbis ahhoz, hogy bajnoki címről beszélhessünk. Produkálhat ugyan hasonló tavaszt a Fradi, mint legutóbb a Honvéd, amely tízmeccses veretlenségi sorozattal zárt, de az "csak" a dobogóra volt elég a kispestiektől. Elég az a zöld-fehér klubnál?

A meccs összefoglalója

OTP Bank Liga
5. forduló
INFO DVSC-TEVA - Ferencváros 4-1 (1-1)
Debrecen, 9000 néző, v.: Farkas Á.
 
gólszerzők: Bódi (9.), Volas (48., 61., a másodikat 11-esből), Szakály P. (93.), illetve Böde (36.)
sárga lap: Se. Bouadla (7.), Mészáros (65.), Máté (76.), Dombi (88.), illetve Jova (15.), Adams (60.), Besic (63.), Böde (90.)
 
Debrecen: Verpecz - Nagy Z., Mészáros, Máté, Vadnai - Bódi (Trninic, 58.) , Zsidai, Szakály P., Se. Bouadla (Ferenczi J., 44.) - Kulcsár T., Volas (Dombi, 81.)
 
Ferencváros: Jova - Gyömbér, Adams, Gerson, Jovanovics (Csukics, 70.) - Jenner, Besic, Holman (Ionescu, 76.), Józsi, Valpoort (Tuijp, 53.) - Böde
[1480355] 2013-08-25 16:30:00 Debrecen - Ferencvárosx;