Bajnokok Ligája

Szalaiék a második félidő miatt bosszúsak, Wenger idegeinek jót tett a siker

Más-más érzésekkel zárta mérkőzését az angol Premier League és a német Bundesliga tavalyi szezonjának negyedik helyezettje szerda este, a labdarúgó Bajnokok Ligája rájátszásának első felvonása után. Míg az Arsenal Isztambulban aratott háromgólos győzelme után elégedetten utazhatott haza, addig a Schalke 04-nél csalódásként élték meg a PAOK ellen otthon elért döntetlent.

Törökországban javított bajnoki botlása után az Arsenal - Fotó: AFP

Arsene Wenger, az Ágyúsok menedzsere csapata rugalmasságát és eltökéltségét emelte, amiknek köszönhetően a londoniak magabiztos győzelmet arattak Törökországban. A Fenerbahce otthonában elért 3-0-ás sikert követően az Arsenal fél lábbal a főtáblán érezheti magát.

"Komoly mentális erőről tett tanúbizonyságot a csapatom" - fogalmazott a francia menedzser. "Tegnap is mondtam, de bizonyára elfelejtették, hogy  március óta mindössze egy tétmérkőzést veszítettünk el, akkor is igencsak érdekes körülmények között. Az isztambuli környezetben nehéz dolgunk volt, de ilyen esetben csak egy módon lehetsz sikeres: ha kimész a pályára és futballozol. Mi pedig akartunk futballozni."

A piros-fehérek örömét némileg beárnyékolja Laurent Koscielny sérülése, a gall hátvédet súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, miután a hazaiak támadója, Pierre Webo megrúgta. Noha az Arsenal mindhárom gólja a második félidőben született - az elsőre ötvenegy percet kellett várni -, Wenger úgy érzi, együttese végig kézben tartotta a mérkőzés irányítását.

"Forró hangulatú stadionban játszottunk egy jó csapat ellen, de a hozzáállásunk az első pillanattól fogva példaértékű volt" - így a 63 esztendős tréner. "Nem voltunk bizonytalanok, határozottan és szervezetten futballoztunk."

[1547141] 2013-08-21 20:45:00 Fenerbahce - Arsenalx;

Szalai Ádám csapata, a Schalke 04 az Ágyúsokkal ellentétben nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra. Sőt, a gelsenkircheniek hazai pályán értek el 1-1-es döntetlent a PAOK Szaloniki ellen, Jens Keller vezetőedző pedig elsősorban a védekezés és a kapott gól miatt bosszankodott a lefújást követően.

"Természetesen nem vagyunk boldogok a végeredmény miatt, annak ellenére sem, hogy az első félidőben még rendben voltunk" - mondta a németek mestere, aki a kezdőcsapatba jelölte a magyar válogatott támadót. "Az első játékrészben jól játszottunk, sok mindent megvalósítottunk az előzetes terveinkből. Agresszíven kezdtünk, sok labdát szereztünk, nálunk volt az előny, rengeteg remek támadást vezettünk, csak az utolsó passzok hiányoztak. A fordulás után visszahúzódtunk, egyszerűen csak őriznünk kellett az előnyünket."

Ez azonban nem sikerült, a görögök a második félidő közepén egyenlítettek, a Schalkét pedig az utolsó percekben még nagyobb veszteség érte, a gólszerző Jefferson Farfánt - a gólpasszt Szalai jegyezte - ugyanis le kellett cserélni.

Jens Keller szerint az első félidőben még minden rendben zajlott a PAOK ellen - Fotó: AFP

"Megduzzadt a bokája, de pontosan még nem tudjuk, mi történt vele" - adott helyzetjelentést a perui állapotáról Keller. "Remélem, hogy nem kell sokáig nélkülöznünk. Véleményem szerint piros lap és büntető járt volna nekünk az ellene elkövetett szabálytalanságnál. A görög játékos páros lábban ugrott rá. A második negyvenöt perc gyengélkedése ellenére fejlődtünk, ugyanakkor idegenben gólokat kell szereznünk a továbbjutáshoz. Még mindig nagyon jó lehetőségünk van arra, hogy a főtáblára jussunk, mert megfelelő minőséggel rendelkezünk támadásban. Nem foglalkozunk azzal, hogy lesznek-e nézők Szalonikiben vagy sem, csak arra koncentrálunk, ami a pályán történik."

A PAOK-ra a tavaly augusztusban, a Rapid Wien elleni hazai Európa Liga-mérkőzésen történt szurkolói rendbontás miatt súlyos büntetést szabott ki az Európa Labdarúgó Szövetség. A görögöknek három nemzetközi találkozót zárt kapuk mögött kell rendeznie, melyből eddig csupán egyet játszottak le. A fanatikus hellén drukkerek hiánya Szalai Ádáméknak némi előnyt jelenthet, mi elsősorban abban bízhatunk, hogy válogatott centerünk a gelsenkircheni összecsapáshoz hasonlóan Görögországban is végig pályán lesz.

[1553931] 2013-08-21 20:45:00 Schalke 04 - PAOK Thessaloniki FCx;
UEFA Bajnokok Ligája
rájátszás - első mérkőzések
INFO Dinamo Zagreb (horvát)-Austria Wien (osztrák) 0-2 (0-0)
INFO Ludogorets (bolgár)-Basel (svájci) 2-4 (1-1)
INFO Steaua (román)-Legia (lengyel) 1-1 (1-0)
INFO Schalke (német)-PAOK (görög) 1-1 (1-0)
INFO Fenerbahce (török)-Arsenal (angol) 0-3 (0-0)
 
Kedden játszották:
INFO PSV Eindhoven (holland)-AC Milan (olasz) 1-1 (0-1)
INFO Plzen (cseh)-Maribor (szlovén) 3-1 (1-0)
INFO Olympique Lyonnais (francia)-Real Sociedad (spanyol) 0-2 (0-1)
INFO Pacos Ferreira (portugál)-Zenit (orosz) 1-4 (0-1)
INFO Sahtyor Karagandi (kazah)-Celtic (skót) 2-0 (1-0)
 
A visszavágókat egy hét múlva, augusztus 27-én és 28-án rendezik.