NB I

A Ferencváros 800 ezret fizet a Csatáryt éltető szurkolói miatt

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága 800 ezer forintra büntette a Ferencvárost, amelynek szurkolói a háborús bűnökkel vádolt, nemrég elhunyt Csatáry Lászlóra emlékeztek az MTK elleni múlt szombati örökrangadón.

Nem minden kiírás kapcsolódott a futballhoz a Ferencváros mérkőzésén - Fotó: MTI

Az mlsz.hu-n olvasható indoklás szerint a FEB az FTC – MTK mérkőzésen (2-0) történt rendezési hiányosságok és a hazai szurkolók rendzavarásai (megbotránkoztató feliratú transzparens kihelyezése, pirotechnikai eszközök használata és rasszista megnyilvánulás) miatt az FTC-t, mint visszaesőt 800.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

"A rendezői hiányosságok (fáklyahasználat) mellett megbotránkoztató, tömeges bekiabálások hangzottak el a lelátóról, és ami ennél is súlyosabb: sportrendezvényre nem való, mások méltóságát sértő kiírás (In Memoriam Csatáry László) került ki az egyik szektorban, mintegy 10 másodpercen keresztül. Az MLSZ ismételten hangsúlyozza: a futballpályán semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak nincs helye. A klubokkal való közös felelősségünk, hogy a labdarúgás kizárólag a sportteljesítményről, két ellenfél tiszteleten alapuló küzdelméről szóljon. A stadionok lelátói nem lehetnek „felületei” a szurkolástól idegen megnyilatkozásoknak, a futballhoz nem kapcsolódó állásfoglalásoknak. A fegyelmi bizottság a döntés meghozatalakor mérlegelte, hogy a Ferencváros vezetése a nyilvánosság előtt határolódott el a sporttól és a szurkolástól idegen provokációtól, és lépéseket tett a drapériát kihelyezők azonosítására." - áll a részletezésben.

A FEB megbüntette a Szombathelyi Haladást is: a DVSC-Teva elleni mérkőzésen a hazai szurkolók részéről történt rendzavarások (megbotránkoztató rigmusok kiabálása, tárgy bedobása és rasszista megnyilvánulás) miatt a Haladást 600.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

"A mérkőzésen a nézőtérről tárgyakat dobtak a játéktérre, illetve többször, kórusban mások megbotránkoztatására alkalmas rigmusokat hallattak a lelátóról. A 85. percben három alkalommal felhangzott a "mocskos zsidók" antiszemita megnyilvánulás, ami elfogadhatatlan a közönség részéről. A döntéskor a bizottság mérlegelte, hogy a hazai klub mind a rendezői hiányosságok, mind a bekiabálások kapcsán intézkedett, ezért nem a legsúlyosabb büntetést (az UEFA által ilyenkor ajánlott szektor- vagy stadionbezárást), hanem a pénzbüntetés szankcióját alkalmazta, ám a Haladás mérkőzéseire látogatóknak a soron következő mérkőzéseken nagy felelősségük van a csapatukat esetleg sújtó szigorúbb büntetések megelőzése kapcsán" - indokolt a FEB.

Az előző fordulóban kiállított játékosok közül Korhut Mihály (DVSC) és Éger László (Paks) 2-2, Lázár Pál (DVSC), Halmosi Péter (Haladás),  William Rocha Alves (Diósgyőr) és Dibusz Dénes (Pécs) 1-1 bajnokira szóló eltiltást kapott. A FEB tárgyalás megtartása után Grumics Miroszlav (Pécs) és Eke Uzoma (Pécs) korábbi 2-2 mérkőzésre szóló eltiltását hatályában változatlanul fenntartotta.