Atlétikai vb

Vlagyimir Putyin akadályozta meg a kenyai érmet

  • VNA

Az utolsó dobásokig volt esély arra, hogy megszülettesen az első kenyai vb-érem az ügyességi számokban - a dobogó végül az orosz államelnökön is múlott.

Nagyszerű döntőt hozott az atlétikai világbajnokság szombati napján a férfi gerelyhajítók versenye. Az utolsó előtti sorozatban a 85,40-es új országos csúcsot dobó kenyai Julius Yego jött fel a harmadik helyre, aki a kenyai atlétika első vb-érmét szerette volna megszerezni az ügyességi számokat tekintve. Ehhez közel is került, ám az utolsó sorozatban végül az orosz Dimitrij Tarabin túldobta (86,23) őt. Az orosz atléta a döntő után a külvilággal is megosztotta azt az információt, hogy mitől volt ennyire motivált.

"Három és fél órával a döntő előtt kaptam egy telefonhívást Vlagyimir Putyintól. Azt mondta nekem, hogy hisz bennem és feleségemben is és mindenképpen érmet vár tőlünk" - nyilatkozta a 21 éves Tarabin, akinek a felesége, Maria Abakumova vasárnap a női gerelyhajítók döntőjében követheti őt az éremszerzésben. "Az utolsó kísérletem előtt eszembe jutottak ezek a szavak és az, hogy talán az államelnök is nézi a dobásomat és tényleg várja az érmet tőlem" - tette hozzá Tarabin, akitől az oroszok titkon talán még a bronznál is fényesebb eredményt vártak, lévén júliusi - pont Moszkvában elért - 88,84-es dobásával éppen ő vezeti az idei világranglistát.